× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βραβείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πολιτιστική της δράση

Στο πλαίσιο των βραβείων ΟΤΑ AWARDS, που τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2023

Βραβείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πολιτιστική της δράση
' χρόνος ανάγνωσης

Στις 20 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο σε μια λαμπρή ειδική τελετή παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, της Υφυπουργού  Τουρισμού κ Έλενας Ράπτη και πάνω από εκατό πενήντα εκπροσώπων  των Ο.Τ.Α ανακοινώθηκαν οι βραβεύσεις  Περιφερειών και Δήμων  τα ΟΤΑ AWARDS, που τελούσαν  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και της  Περιφερειακής ένωσης Αττικής.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διαγωνίστηκε  μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών της Ελλάδας  και βραβεύτηκε για τις δράσεις της στον τομέα του Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού κατά την χρονική περίοδο 2019-2020 και ειδικότερα για το Φεστιβάλ της “Ανθρώπων Τέχνη…”. Το βραβείο απένειμε στην αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη  Αναστασία Αντωνέλλη  η Υφυπουργός Τουρισμού  Έλενα Ράπτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη κριτική επιτροπή με Πρόεδρο την κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου Αναπληρώτρια Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συμμετείχαν διακεκριμένες  προσωπικότητες από τον  ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο.

Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε βάση κριτηρίων που είχαν τεθεί από την διοργανώτρια επιτροπή και αφορούσαν  την αξιολόγηση της αρχικής ιδέας, της καινοτομίας που εισάγει αυτή σε σχέση με την ανάγκη που έπρεπε να εξυπηρετήσει, την επίλυση των προβλημάτων κατά την υλοποίηση της,  η αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών σε σχέση με τους στόχους που είχαν οριστεί και το αντίκτυπο στην Τοπική Κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα κριτήρια αυτά η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού στην σύνταξη της πρότασης της συμμετοχής της τόνισε ότι οι δράσεις αυτές του Πολιτισμού αναπτύχθηκαν στην προσπάθεια της νεοεκλεγείσας  το 2019 Περιφερειακής Αρχής  να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου λόγω του Προσφυγικού. 

Προκειμένου να γίνει αυτό, εκτίμησε ότι θα έπρεπε να προβληθεί μια «άλλη» διαχρονική εικόνα, εκείνη του Πολιτισμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την διοργάνωση ενός ενιαίου Φεστιβάλ για όλα τα νησιά. Στόχος της δράσης αυτής ήταν η ανάδειξη της  διαχρονικής πολιτιστικής τους ταυτότητας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ήταν και είναι μια προσπάθεια φιλοτέχνησης της Ταυτότητας των νησιών, που είχαν υποστεί μια προβολή αρνητική λόγω του προσφυγικού σε  πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, η καλλιέργεια του αισθήματος της ενιαίας ταυτότητας των κατοίκων των νησιών, η ανάταση στο πολλαπλά δοκιμαζόμενο κοινωνικό ασυνείδητο των κατοίκων, η γνωριμία των ανθρώπων των τεχνών των νησιών σε όλες τις κοινωνικές ομάδες  με συλλογικά οφέλη και τέλος η δημιουργία ενός πολυθεματικού φεστιβάλ με γνώμονα και την Εθνική θωράκιση των νησιών μας δια της προβολής και ανάδειξης του διαχρονικού Ελληνικού  Πολιτισμού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Αρχή στην υλοποίηση του έργου αυτού όπως της  νησιωτικότητας,  της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας,  τα αντιμετώπισε  επιδιώκοντας συνέργειες με φορείς των τοπικών κοινωνιών.

Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να επενδύσει  για την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού των νησιών και των ανθρώπων του, διότι αποτελούν το Μεγάλο Κεφάλαιο των Νησιών μας,  και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας  και της αειφόρου ανάπτυξης τους.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δήλωσε για αυτήν την Πανελλήνια διάκριση και βράβευση της Περιφέρειας: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Ευχαριστώ και συγχαίρω την συνεργάτιδα  μου Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία  Αντωνέλλη για την σπουδαία δουλειά που επιτελείται στον τομέα του Πολιτισμού και χαίρομαι που αυτή  τυγχάνει μιας τέτοιας αναγνώρισης και  βράβευσης. Ο Πολιτισμός των Νησιών μας είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε.” 

Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δήλωσε: 

«Όταν λειτουργεί η αξιοκρατία αναγνωρίζεται το έργο της Περιφερειακής Αρχής μας. Είμαστε ικανοποιημένοι που σε αυτή τη δύσκολη εποχή αναγνωρίζεται η προσπάθεια μας  να φιλοτεχνήσουμε εκ νέου  την ταυτότητα των νησιών μας του Βορείου Αιγαίου,  με εργαλεία μας τις τέχνες και τον πολιτισμό μας.

Το βραβείο αυτό μπορεί να απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά ανήκει πρωτίστως στους ανθρώπους του πολιτισμού των νησιών μας που συνεργάστηκαν μαζί μας σε αυτή μας την προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε από  καρδιάς και νιώθουμε ευγνώμονες  που αγκάλιασαν το όραμα μας. Οφείλω επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη χωρίς την στήριξη και την συναντίληψη  του οποίου κανένα όραμα δικό  μου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. »

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια

Ενημέρωση από ειδικούς και δωρεάν εξετάσεις για το κοινό την Πέμπτη 30 Απριλίου
Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Συνάντησαν τον Παναγιώτη Χριστόφα στο γραφείο του και συζήτηση μαζί του για το σχολείο και τη γειτονιά τους
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου

Σπεύδουν δύο πυροσβεστικά οχήματα για την αντιμετώπισή της
Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από Αγιάσο έως Πολιχνίτο οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

Ξεναγήσεις σε γεωλογικά μνημεία, μνημεία πολιτισμού και θερμές πηγές την Κυριακή 24 Μαΐου
Από Αγιάσο έως Πολιχνίτο οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους

Στο επίκεντρο η νέα ΑΜΚ, οι επενδύσεις στο εξωτερικό και το ερώτημα ποιος τελικά ωφελείται από δαπάνες δισεκατομμυρίων
«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή από τη Νέα Αριστερά το θέμα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Παρέμβαση 8 βουλευτών με αιχμή τον εμβολιασμό και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου
Στη Βουλή από τη Νέα Αριστερά το θέμα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους» λέει ο Πρωτοψάλτης από τη Λέσβο

Σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
«Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους» λέει ο Πρωτοψάλτης από τη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις και στο Γεωπάρκο
Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ορκωμοσία δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Μυτιλήνης

Συνολικά υπηρετούν πλέον στην Υπηρεσία πέντε μόνιμοι υπάλληλοι
Ορκωμοσία δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο Ευάγγελος Τουρνάς θα βρεθεί στο νησί την Τρίτη 28 Απριλίου
Στη Λέσβο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου
ΧΩΡΙΑ

Σε τροχιά υλοποίησης παιδικές χαρές σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Έως 14 Μαΐου 2026 η υποβολή προσφορών για το έργο που υπέγραψε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας
Σε τροχιά υλοποίησης παιδικές χαρές σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης