× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2025

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα
' χρόνος ανάγνωσης

Η σοβαρή κλιμάκωση στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και η ενίσχυση των μπλόκων σε ολόκληρη την επικράτεια μετά την εμπρηστική παρέμβαση του Αρείου Πάγου οδήγησε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκειά της ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου ενημερώθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις πληρωμές που έχουν γίνει σε αγρότες και κτηνοτρόφους μέχρι σήμερα, καθώς και για αυτές που είναι προγραμματισμένες για το προσεχές διάστημα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το tempo της κυβερνητικής γραμμής έδωσε από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με τελεσίγραφο προς τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, καλώντας τους σε διάλογο. «Απευθύνω, λοιπόν, μια έκκληση από τον αέρα της εκπομπής σας στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, στους αγρότες, να ορίσουν, -όπως έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός-, συγκεκριμένη αντιπροσωπεία εκπροσώπησης, συγκεκριμένη όμως, δηλαδή είναι οι τάδε, οι συγκεκριμένοι 5-10- 15 όσοι είναι τέλος πάντων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εκπρόσωποι των αγροτών και την επόμενη στιγμή για να μην πω την επόμενη ημέρα το πολύ θα γίνει μια συνάντηση σε υψηλό επίπεδο».

 

Προκαλεί ωστόσο απορία πόσο «αποσυμφορητικά» μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση καλώντας σε διάλογο αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων, ενόσω ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει «γκάνγκστερς» τους αγρότες ή όταν δίνονται διαρροές για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» από αγρότες που έχουν συμπλακεί με αστυνομικές δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πως μετά το χθεσινό «χτύπημα» των έξι βουλευτών της ΝΔ, ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας, κάνει «μασάζ» από τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης σε βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες. Η συνάντηση και η προσπάθεια εκτόνωσης κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποτραπεί νέος εκτροχιασμός της κατάστασης πριν τη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή, ενόψει του Προϋπολογισμού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι φοβάται, τι επιδιώκει

Η διαρροή του πρωθυπουργικού γραφείου πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί τους αγρότες μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι ενδεικτική του συναγερμού που έχει σημάνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

 

Βασικός φόβος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι πως εάν δεν βρεθεί βαλβίδα αποσυμπίεσης άμεσα, η εορταστική ατζέντα θα μονοπωληθεί από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να κάνουν Χριστούγεννα μαζί με τις οικογένειές τους στα μπλόκα στις εθνικές οδούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επερχόμενη επικοινωνιακή καταιγίδα και τις εικόνες που θα βλέπουν στους δέκτες τους όλοι στις γιορτές.

 

Πέραν αυτού, την Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχει κλείσει το μέτωπο, προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές της περιφέρειας. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το βήμα της Βουλής δύναται να μετατραπεί σε δημόσιο κυτίο παραπόνων για βουλευτές επαρχίας που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για τα αγροτικά από το εκλογικό τους σώμα στις περιφέρειές τους.

 

Τέλος, υπάρχει ακόμα μία παράμετρος που υποβόσκει αλλά δεν πρέπει να υποβαθμίζεται. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε αναμμένα κάρβουνα για την έλευση του δεύτερου σκέλους της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο είναι πιθανό να έρθει ακόμα και εντός Δεκεμβρίου στη Βουλή και το οποίο θα είναι -σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει το Dnews- εξαιρετικά πιο επιβαρυντικό για το κυβερνών κόμμα και με κατηγορίες για τουλάχιστον δύο υπουργούς και 8 ακόμα βουλευτές. Ως εκ τούτου, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να έχει κλείσει το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων πριν έρθει το δεύτερο «πακέτο» του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή, καθώς είναι δεδομένο πως θα ρίξει πολύ λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων των αγροτών που πληρώνουν τα «σπασμένα» του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε τροχιά έργου η αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Ο Δήμος Μυτιλήνης προχωρά σε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό στο ΕΣΗΔΗΣ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021-2027
Σε τροχιά έργου η αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ανακατασκευή παιδικών χαρών με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επιθεώρησε τις εργασίες σε Αλυφαντά και Σκάλα Λουτρών με στόχο σύγχρονους και πιστοποιημένους χώρους παιχνιδιού
Ανακατασκευή παιδικών χαρών με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελία για άνιση μεταχείριση στους σχολικούς αγώνες

Βαρύ κατηγορητήριο από τον Απόστολο Αλατζά για δύο μέτρα και δύο σταθμά εις βάρος μαθητών της Δυτικής Λέσβου
Καταγγελία για άνιση μεταχείριση στους σχολικούς αγώνες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανοιχτή θερμαινόμενη αίθουσα στο λιμάνι για όσους έχουν ανάγκη

Μέτρο κοινωνικής προστασίας από τον Δήμο Μυτιλήνης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών
Ανοιχτή θερμαινόμενη αίθουσα στο λιμάνι για όσους έχουν ανάγκη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό

Συγκέντρωση από πολίτες του Ιράν που ζουν στη Μυτιλήνη
Αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό
ΑΓΟΡΑ

Πλεόνασμα με δανεικά από την αγορά!

Η κυβέρνηση εμφανίζει πρωτογενές αποτέλεσμα 8 δισ. ευρώ χτίζοντάς το πάνω σε ληξιπρόθεσμα χρέη 3,8 δισ. ευρώ προς προμηθευτές και φορολογούμενους
Πλεόνασμα με δανεικά από την αγορά!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη

Αν και η έκταση έχει χαρακτηρισθεί δασική εντούτοις φαίνεται ότι υπάρχει τμήμα σε αυτή που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό
Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η βασιλόπιτα της γειτονιάς που χώρεσε ανθρώπους ιστορίες και αλληλεγγύη

Οι κάτοικοι της Κουλμπάρας και του Κιόσκι έκοψαν την πίτα τους στην αυλή της Αγίας Αικατερίνης στέλνοντας μηνύματα για το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης
Η βασιλόπιτα της γειτονιάς που χώρεσε ανθρώπους ιστορίες και αλληλεγγύη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το φλουρί έπεσε στο Δήμαρχο Μυτιλήνης

Υποσχέσεις για στήριξη της δράσης του απέσπασε ο Ναυταθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Λέσβου «Ο Τρίτων»
Το φλουρί έπεσε στο Δήμαρχο Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Γιορτινή συνάντηση στη Μόρια για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Κοινό όραμα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας
Γιορτινή συνάντηση στη Μόρια για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
ΧΩΡΙΑ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Ακρασίου περνά στον Σύλλογο «Ακρα Σιών»

Σημαντική εξέλιξη για τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού χαρακτηρίζει ο Σύλλογος την απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης
Το Πολιτιστικό Κέντρο Ακρασίου περνά στον Σύλλογο «Ακρα Σιών»
ΧΩΡΙΑ

Αντάμωμα των Αντισσαίων της Αθήνα

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026 η ετήσια συνάντηση του Συλλόγου Απανταχού Αντισσαίων στις Μουσικές Διαδρομές
Αντάμωμα των Αντισσαίων της Αθήνα