× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2025

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η σοβαρή κλιμάκωση στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και η ενίσχυση των μπλόκων σε ολόκληρη την επικράτεια μετά την εμπρηστική παρέμβαση του Αρείου Πάγου οδήγησε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκειά της ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου ενημερώθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις πληρωμές που έχουν γίνει σε αγρότες και κτηνοτρόφους μέχρι σήμερα, καθώς και για αυτές που είναι προγραμματισμένες για το προσεχές διάστημα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το tempo της κυβερνητικής γραμμής έδωσε από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με τελεσίγραφο προς τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, καλώντας τους σε διάλογο. «Απευθύνω, λοιπόν, μια έκκληση από τον αέρα της εκπομπής σας στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, στους αγρότες, να ορίσουν, -όπως έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός-, συγκεκριμένη αντιπροσωπεία εκπροσώπησης, συγκεκριμένη όμως, δηλαδή είναι οι τάδε, οι συγκεκριμένοι 5-10- 15 όσοι είναι τέλος πάντων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εκπρόσωποι των αγροτών και την επόμενη στιγμή για να μην πω την επόμενη ημέρα το πολύ θα γίνει μια συνάντηση σε υψηλό επίπεδο».

 

Προκαλεί ωστόσο απορία πόσο «αποσυμφορητικά» μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση καλώντας σε διάλογο αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων, ενόσω ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει «γκάνγκστερς» τους αγρότες ή όταν δίνονται διαρροές για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» από αγρότες που έχουν συμπλακεί με αστυνομικές δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πως μετά το χθεσινό «χτύπημα» των έξι βουλευτών της ΝΔ, ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας, κάνει «μασάζ» από τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης σε βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες. Η συνάντηση και η προσπάθεια εκτόνωσης κρίθηκε απαραίτητη ώστε να αποτραπεί νέος εκτροχιασμός της κατάστασης πριν τη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή, ενόψει του Προϋπολογισμού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι φοβάται, τι επιδιώκει

Η διαρροή του πρωθυπουργικού γραφείου πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί τους αγρότες μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι ενδεικτική του συναγερμού που έχει σημάνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

 

Βασικός φόβος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι πως εάν δεν βρεθεί βαλβίδα αποσυμπίεσης άμεσα, η εορταστική ατζέντα θα μονοπωληθεί από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να κάνουν Χριστούγεννα μαζί με τις οικογένειές τους στα μπλόκα στις εθνικές οδούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επερχόμενη επικοινωνιακή καταιγίδα και τις εικόνες που θα βλέπουν στους δέκτες τους όλοι στις γιορτές.

 

Πέραν αυτού, την Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχει κλείσει το μέτωπο, προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές της περιφέρειας. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το βήμα της Βουλής δύναται να μετατραπεί σε δημόσιο κυτίο παραπόνων για βουλευτές επαρχίας που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για τα αγροτικά από το εκλογικό τους σώμα στις περιφέρειές τους.

 

Τέλος, υπάρχει ακόμα μία παράμετρος που υποβόσκει αλλά δεν πρέπει να υποβαθμίζεται. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε αναμμένα κάρβουνα για την έλευση του δεύτερου σκέλους της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο είναι πιθανό να έρθει ακόμα και εντός Δεκεμβρίου στη Βουλή και το οποίο θα είναι -σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει το Dnews- εξαιρετικά πιο επιβαρυντικό για το κυβερνών κόμμα και με κατηγορίες για τουλάχιστον δύο υπουργούς και 8 ακόμα βουλευτές. Ως εκ τούτου, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να έχει κλείσει το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων πριν έρθει το δεύτερο «πακέτο» του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή, καθώς είναι δεδομένο πως θα ρίξει πολύ λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων των αγροτών που πληρώνουν τα «σπασμένα» του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Ρόζα Βρεττού με σκληρή κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη

Μετά από περίπου 35 χρόνια στον χώρο η αναπληρώτρια του Τομεά Υγείας του κόμματος δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε «κόμμα – δημιούργημα μηχανισμών»
Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Ρόζα Βρεττού με σκληρή κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα ενισχυθεί και δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα υπουργό Γεωργίας Ανί Ζενεβάρντ
Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από Δευτέρα ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ

Αμέσως μετά τα συνεργεία μεταφέρονται στη Γεωργίου Βοστάνη, όπου οι εργασίες θα εκτελεστούν από τη Βουρνάζων έως το ύψος του νέου κτιρίου της Αστυνομίας
Από Δευτέρα ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ
ΑΓΟΡΑ

Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες

Ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού μοντέλου ELCSEE με τρεις συναντήσεις για την κοινωνική οικονομία και την αξιοποίηση των τοπικών πόρων
Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες
ΧΩΡΙΑ

Λεπτά αγωνίας στη Σκάλα Ερεσού‑Τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή

Πολίτης κατέρρευσε σε κατάστημα εστίασης και επανήλθε μετά από ΚΑΡΠΑ και δύο απινιδώσεις - Ο απινιδωτής που τον κράτησε ζωντανό είχε αποκτηθεί το 2021 με δωρεές κατοίκων και επισκεπτών
Λεπτά αγωνίας στη Σκάλα Ερεσού‑Τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μουτζούρης προς Ευρωπαίους Πρέσβεις για αφθώδη πυρετό και μεταναστευτικό

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις θανατώσεις ζώων στη Λέσβο και τις μεταφορές μεταναστών προς τα νησιά
Μουτζούρης προς Ευρωπαίους Πρέσβεις για αφθώδη πυρετό και μεταναστευτικό
ΧΩΡΙΑ

Απαίτησαν να κατέβουν τα μηνύματα για την Παλαιστίνη στην Ερεσό

Ισραηλινές επισκέπτριες απείλησαν με μηνύσεις και απαίτησαν να αφαιρεθούν αυτοκόλλητα από κατάστημα στοχοποιώντας το -Πιέσεις σε μπαρ και ύβρεις κατά εργαζομένου περιγράφουν επιβεβαιωμένες μαρτυρίες
Απαίτησαν να κατέβουν τα μηνύματα για την Παλαιστίνη στην Ερεσό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευρύνεται το αντιφασιστικό κάλεσμα στην πλατεία Σαπφούς

Η Νέα Αριστερά, η Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων και το Συνδικάτο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων συμμετέχουν στη συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Διευρύνεται το αντιφασιστικό κάλεσμα στην πλατεία Σαπφούς
ΕΡΓΑΣΙΑ

11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις

Εγκρίθηκε το ένα τρίτο των θέσεων που είχε ζητήσει ο Δήμος-Aναλυτικά οι ειδικότητες που ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή
11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων

Πάνω από 10 λεπτά αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα η μέση τιμή της αμόλυβδης στη Λέσβο. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Μαλλής προειδοποιεί για πρατήρια που δεν είναι πλέον βιώσιμα και για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα
Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων
ΧΩΡΙΑ

Έργο με προθεσμία το 2025 παίρνει ορίζοντα για το 2027

Άλλη μία παράταση, μεγαλύτερο κόστος για τον δρόμο Μεγαλοχώρι – Αγιάσος και ερωτήματα για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας
Έργο με προθεσμία το 2025 παίρνει ορίζοντα για το 2027