× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να φύγει, απλά για να περάσει ο επόμενος»

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος

Δημοσίευση 19/9/2023

«Να φύγει, απλά για να περάσει ο επόμενος»

Στη χώρα όπου οι πολιτικές που απευθύνονται στους λίγους προτιμώνται από του πολλούς, η παρούσα κυβέρνηση βρίσκει γόνιμο έδαφος αφενός να επανεκλέγεται και αφετέρου να παραχωρεί όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, που ανήκαν στο κράτος, σε ιδιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναζητά κανείς αγωνιωδώς την αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζαν μια καλή ευκαιρία για την ανίχνευση μιας τέτοιας εναλλακτικής. Η εξέλιξη, όμως, δεν φαίνεται να είναι η προσδοκώμενη. Φυσικά και είναι σημαντικό το γεγονός ότι, μετά από μια τέτοια εκλογική ήττα στις εθνικές εκλογές, προσήλθε στις κάλπες ένας μεγάλος αριθμός πολιτών. Αυτό είναι η μία ανάγνωση και, κατά πως φαίνεται, η επιφανειακή.Παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Η επικράτηση Κασσελάκη με τέτοια διαφορά στον πρώτο γύρο αναδεικνύει μια σειρά από παθογένειες, κομματικές και κοινωνικές. Ως προς τις κομματικές, είναι αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία ένα πρόσωπο που μόλις τρεις μήνες πριν τοποθετήθηκε σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, καταφέρνει να διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του προέδρου. Και θα σκεφτεί κάποιος: «ναι, αλλά το κόμμα γίνεται ανοικτό και προσβάσιμο, κατ’ αυτόν τον τρόπο». Βέβαια, απορώ, πραγματικά, αν θα μπορούσε κάποιος άλλος, που δεν έχει τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες και το ίδιο προφίλ, να διεκδικήσει με τους ίδιους όρους το αξίωμα.

Ως προς τις κοινωνικές, οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι κριτήριο για την πολιτική προτίμηση δεν είναι τόσο τα προγράμματα και οι πολιτικές θέσεις που θα εκφράσει ένας υποψήφιος, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα προβληθεί στο κοινό. Η πλαισίωση ενός υποψηφίου με ένα ικανό επικοινωνιακό επιτελείο φαντάζει ικανή προϋπόθεση, προκειμένου να έχει πιθανότητες εκλογής.

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολειπόταν στον τομέα της επικοινωνίας. Ωστόσο, η θυσία των πολιτικών προγραμμάτων και της ουσίας στο βωμό της επικοινωνίας δε θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη που συμφέρει τον πολίτη. Και, ναι, δε θεωρώ προφανώς επιτυχημένη την παρούσα κυβέρνηση. Κάθε άλλο μάλιστα. Ωστόσο, το να φύγει αυτή η κυβέρνηση, απλά για να έρθει ο επόμενος …ακης, ως αυτοσκοπός και χωρίς προϋποθέσεις και προτάσεις ουσίας, προσωπικά δεν με ικανοποιεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Κωστής Καρπόζηλος λέει «Ιστορίες στο Νησί»

Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις του 20ου αιώνα και οι διαδρομές του ελληνικού κομμουνισμού μέσα σ’ αυτές
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κεντροαριστερά όπως μπαίνεις ή όπως βγαίνεις;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος ε.α
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δρόμοι ηρώων

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Γιόρτασε το «Ν» και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Στη ζεστή ατμόσφαιρα των Κεντρικών Λυκείων, με την παρουσία φορέων, αυτοδιοικητικών, δημοσιογράφων και φίλων πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις της σύγχρονης ενημέρωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Τα προβλήματα συνταξιούχων και εργαζομένων είναι κοινά»

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες του Γιάννη Ζαφειρίου, μίλησε η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου.
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι ΠΕΚ‑τες, συζητούν για τα προβλήματα των συνταξιούχων

Προσκεκλημένη σήμερα στις 5 το απόγευμα στην εκπομπή του Γιάννη Ζαφειρίου είναι η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αβελάρδος και Ελοΐζα: Ένας Ανεξίτηλος Έρωτας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νοσοκομείο της Σάμου ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός και πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εμπόριο τίτλων

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος