× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ξενοφοβικό τροπάρι τους

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

Δημοσίευση 15/1/2020

Το ξενοφοβικό τροπάρι τους

Λοιπόν τα είπαν ο Περιφερειάρχης και οι δύο Δήμαρχοι της Λέσβου με τον Υπουργό Εσωτερικών  στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.Και ως πιστοί παρακοιμώμενοι της Κυβέρνησης τηρούν σιγήν ιχθύος για το περιεχόμενο του διαλόγου.Γιατί δεν έχουν τίποτα να πούν. Γιατί δεν διαφωνούν σε τίποτα με την Κυβέρνηση επι της ουσίας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άθλια αφίσσα της Περιφέρειας που καλεί σε συγκεντρώσεις είναι αποκαλυπτική : Δεν απαιτεί την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που μαρτυρούν σήμερα στα νησιά .Δεν λέει ΟΧΙ στα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης των είκοσι χιλιάδων κρατουμένων που σχεδιάζει με αδιαλλαξία η Κυβέρνηση για τα νησιά του Αν. Αιγαίου . Ούτε λέξη για τις ευθύνες της Κυβέρνησης , για την απανθρωπιά και την αθλιότητα που θεριεύει στις Μόριες τους τελευταίους έξη μήνες .Η αφίσσα στρέφεται ακόμα μιά φορά αποκλειστικά ενάντια στης γής τους κολασμένους , αυτούς που ήρθαν στσ νησιά όχι γιά να  μείνουν σ' αυτά , αλλά γιά να φύγουν ! Γράφει η αφίσσα  χωρίς ίχνος ντροπής : " Θέλουμε πίσω τα νησιά μας . Θέλουμε πίσω τις ζωές μας. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό.... " Το γνωστό ξενοφοβικό τροπάρι τους ! Για τους "εισβολείς" που έχουν "κατακτήσει" τα νησιά .Που "αλλοιώνουν" τη σύνθεση του πληθυσμού . Που "ισλαμοποιούν" τον τόπο . Που αποτελούν δήθεν εθνικό κίνδυνο .Που έχουν "πάρει " τα νησιά και τις ζωές μας και  που εμείς , οι  δούλοι τους , αγωνιζόμαστε να αποτινάξουμε τον  ζυγό τους και να τα πάρουμε πίσω...

Ο Περιφερειάρχης , οι Δήμαρχοι και οι σοβαροφανείς κοντόσταυλοι που τους περιβάλλουν ,συμφωνούν σε όλα με το Μέγαρο Μαξίμου : Ζητούν ομόθυμα "καλύτερη " φύλαξη των συνόρων με " αποτροπές " μέσα στη θάλασσα , για να μην πούν ευθέως ότι δεν τους νοιάζει αν οι βάρκες κινδυνεύουν να βυθίζονται . Καταδιώκουν τις ΜΚΟ που ντύνουν, ζεσταίνουν, περιθάλπουν , γιατρεύουν , κυριολεκτικά σώζουν ζωές .Υποστηρίζουν ανενδοίαστα ότι η εξαθλίωση των προσφύγων θα είναι μήνυμα απογοήτευσης προς όσους έχουν πρόθεση να τους ακολουθήσουν . Ομοφωνούν για τα κλειστά κέντρα - στρατόπεδα συγκέντρωσης ανδρών , γυναικών και παιδιών. Ζητούν οι άθλιοι να κλείσει άμεσα ο Καρά Τεπές που λειτουργεί άψογα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και να  πεταχτούν οι 1.200 ευάλωτοι στον ανθρώπινο σκουπιδοτενεκέ της Μόριας. Προπαγανδίζουν τις ομαδικές απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες . Η μόνη τους διαφορά είναι η χωροθέτηση των κάτεργων. Και μας καλούν όλους , με απύθμενο θράσος ,κρατικούς λειτουργούς και πολίτες , να εφαρμόσουμε και να στηρίξουμε τις εγκληματικές πολιτικές τους . Το έκαναν προεκλογικά εμφανιζόμενοι ως θαυματοποιοί επίλυσης του μεταναστευτικού . Το συνεχίζουν τώρα δυσφημώντας τα νησιά παγκοσμίως (σκασίλα τους γιά τον τουρισμό ) και πανικοβάλλοντας τις άλλες περιοχές της χώρας που καλούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες . Πασχίζουν συστηματικά , μεθοδικά , να ξεριζώσουν μέσα απο τις ψυχές μας τη συμπόνια , την καλοσύνη , την ανθρωπιά , τον αυτοσεβασμό μας . Δεν θα το καταφέρουν .

Οι ψύχραιμοι και σοβαροί άνθρωποι των νησιών , ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις , οφείλουμε να υποστηρίξουμε μιά διαφορετική μεταναστευτική πολιτική : Με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα ζωής των ανθρώπων .Με λογικής δυναμικότητας Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και οχι φυλακές .Με γρήγορη και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και γρήγορη μεταφορά στην ενδοχώρα , οχι σε καταυλισμούς αλλά μέσα στους αστικούς ιστούς , όπως ζητούν οι δήμαρχοι της Κρήτης και άλλων περιοχών . Πολιτικές ένταξης στην κοινωνία , συμμετοχή στη δημόσια παιδεία . Τέλος , επιστροφή όσων , σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο , δεν δικαιούνται ασύλου ή διεθνούς προστασίας .Και για εδώ και τώρα ,άμεσο απεγκλωβισμό.

Οι μετριοπαθείς συμπολίτες μας που θεωρούν ότι με την συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις θα συμβάλλουν στην επίσπευση του τέλους του δράματος που βιώνουμε όλοι , πρόσφυγες , μετανάστες και ντόπιοι ,ας είναι προσεκτικοί . Ας μην αγοράσουν το σάπιο εμπόρευμα της ξενοφοβίας , του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που ορισμένοι τους πουλούν και τους ξαναπουλούν απο τα μπαλκόνια . Ας sπαραμείνουμε άνθρωποι .Και προ παντός μακριά από χρυσαυγίτικους τραμπουκισμούς , όπως αυτούς που είδαμε στη Χίο κατά του Μυταρακη .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου