× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπίζνες στα αποκαΐδια (μέρος 2ο)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

Δημοσίευση 16/9/2023

Μπίζνες στα αποκαΐδια (μέρος 2ο)

Στο προηγούμενο κείμενο, ξεκινώντας από το 1979, είδαμε πως όλοι οι σχετικοί νόμοι που ψηφίστηκαν για την '' προστασία '' του δάσους , τόσο με τις εξαιρέσεις που οι ίδιοι περιείχαν όσο και με τις εφαρμοστικές οδηγίες φρόντιζαν να κλείνουν το μάτι στους επίδοξους επενδυτές - καταπατητές και εμπρηστές.
Και αυτοί, βέβαια, έπιαναν το ''υπονοούμενο'' αμέσως...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, μια απορία μου. Απ' αυτούς που ψήφιζαν τους νόμους αυτούς, οι μισοί ήταν δικηγόροι και νομικοί. Δεν ήξεραν τι ψήφιζαν ; Δεν καταλάβαιναν ότι μ' αυτά που ψήφιζαν έδιναν τη μολότωφ στα χέρια των εμπρηστών με αναμμένο το φυτίλι;
Δρούσαν, λες και ήταν '' κονσιλιέρε '' όλων αυτών που διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοβάλλει χέρι και πόδι στα δάση, καμένα ή όχι αδιάφορο.
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιου είδους '' επενδύσεων '' και '' αξιοποιήσεων '', εκ των ουκ έστι αριθμός.

Ιπποκράτειος Πολιτεία : Μια χαρακτηριστική περίπτωση οικισμού που ρυμοτομήθηκε μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Η ιστορία ξεκινά από την εποχή της χούντας και ταυτίζεται με ολόκληρη τη περίοδο της μεταπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ' όλο, δε, που η νομοθεσία βάσει της οποίας δημιουργήθηκε η Ιπποκράτειος Πολιτεία κρίθηκε αντισυνταγματική ( ΣτΕ Ολ 3754/1989 )καμμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να βάλει χέρι σ' αυτή την καραμπινάτη παρανομία καταπάτησης δημόσιας έκτασης και οικοδόμησης στη καρδιά του δάσους.

Αντίθετα, μάλιστα, η καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούνη του 2007 επίσπευσε την έκδοση προεδρικού διατάγματος τον Ιούλη του 2007 για την προστασία του συγκεκριμένου εθνικού δρυμού που όμως διευκόλυνε την παραπέρα οικοδόμηση του.( Αν έχει κάποια σημασία, εισηγήτρια στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατ, Σακελαροπούλου.)

Θλιβερός επίλογος μιας μακράς διαδικασίας προσφυγών, δικαστικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων κλπ, ήταν η καταστρεπτική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 που μετάτρεψε την Ιπποκράτειο Πολιτεία σε στάχτες και που ένας εθελοντής πυροσβέστης, πατέρας δύο παιδιών. έχασε τη ζωή του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικισμός Νέα Αιολίς : Η αμαρτωλή ιστορία του οικοδομικού συνεταιρισμού Νέα Αιολίς ξεκινά το 1954 όταν, ο τότε υπουργός Γεωργίας , με απόφαση του επιτρέπει την αγορά 2713 στρεμμάτων στο δάσος της Σταμάτας στην Ανατολική Αττική.
Από τότε και μετά, ύστερα από μια ατέλειωτη σειρά υπουργικών αποφάσεων, δικαστικών αποφάσεων, ''αμφιλεγόμενων'' ως προς τη νομιμότητα αλλαγών ρυμοτομικών σχεδίων, - για τη σκοπιμότητα καμμιά αμφιβολία - πράξεων '' αναδασώσεως '', ακυρωτικών αποφάσεων του ΣτΕ για αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, κλπ, κλπ, και εμπλοκές υπουργών, βουλευτών, πολιτικών γενικώς, δικαστών, ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και ότι άλλο χρειαζόταν για να ευοδωθούν τα άνομα σχέδιά τους, φτάσαμε σήμερα ο συνεταιρισμός Νέα Αιολίς ,που βρίσκεται υπό εκκαθάριση από το 1982, να συνεχίζει να πουλά οικόπεδα και πολυτελείς κατοικίες αξίας 800.000 με 1.000.000 ευρώ, σε περιοχές υποτίθεται αναδασωτέες.

Καρυστία - ανεμογεννήτριες : Αν τον προηγούμενο αιώνα η βασική αιτία των πυρκαγιών - εμπρησμών ήταν οι οικοπεδοποιήσεις, σήμερα υπάρχει άλλος ένας πολύ σοβαρός λόγος, οι ανεμογεννήτριες, κατά κύριο λόγο, και δευτερευόντως τα φωτοβολταϊκά.
Η περίπτωση της Καρυστίας στη νότιο Εύβοια είναι χαρακτηριστική. Αν και διάφοροι κρατικοί και επιστημονικοί φορείς ψέλλισαν κάποιες δικαιολογίες και κάποια '' αποκλείεται '', μια απόρρητη έκθεση το 2001 από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προς την ηγεσία της Πυροσβεστικής και είκοσι ένα χρόνια μετά, μια μελέτη του αρχηγού ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος κ Ανδριανού Γκουρμπάτσου είναι καταλυτικές.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη του κ Γκορμπάτσου καταλήγει στο αβίαστο συμπέρασμα πως '' κίνητρο του εμπρησμού των δασών και δασικών εκτάσεων στην Καρυστία κατά την πρώτη δεκαετία του 2000 προφανώς συνίστατο στο κέρδος εταιρειών στον τομέα ΑΠΕ, ενώ μετά το 2006 και κυρίως τη διετία 2007 - 2008 , λόγω των θεσμικών αναδιαρθρώσεων που στο ενδιάμεσο έχουν συντελεστεί, η πρόκληση πυρκαγιών στις εκτάσεις αυτές εξυπηρετεί την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών και με υψηλότερο κόστος για την αδειοδότησή τους.''

Όμως, επειδή το θέμα '' μπίζνες στα αποκαϊδια '' έχει ακόμα πολύ ψωμί, θα τα ξανά πούμε και με 3ο μέρος, πιστεύω και τελευταίο.Θα παρατεθεί, επίσης και κατάλογος πηγών από όπου άντλησα πληροφορίες, που είναι βέβαιο πως όποιος θελήσει να ανατρέξει σ' αυτές θα γίνει πολύ πιο σοφός...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τιμές και ατιμίες...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απόψεις για τη λειτουργία του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010).
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Νέα ζευγάρια αποφασίζουν να επιστρέψουν στο νησί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το μυστικό!

Γράφει ο ΠANAΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ναμίμπια: Το Μαργαριτάρι της Αφρικανικής Ηπείρου

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Γιάννη Καρανικόλα

Γράφει ο Δημήτρης Πατίλας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Γράφει ο γιατρός και πρώην Νομάρχης Σάμου ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κασσελάκης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τι γίνεται;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, Οικονομολόγος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πανηγύρι του Ταύρου

Γράφει ο Αριστείδης Καλάργαλης Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απεμπλοκή ΤΩΡΑ

Γράφει ο ΠANAΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου