× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΔΕΥΑΛ: «Αλλα λόγια ν` αγαπιόμαστε»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

Δημοσίευση 12/9/2023

ΔΕΥΑΛ: «Αλλα λόγια ν` αγαπιόμαστε»

Δεν το συνηθίζω, αλλά αυτή τη φορά θα κάνω εξαίρεση. Μια που δεν έχω λογαριασμό στο fb, θα απαντήσω απ' ευθείας σε κάποιους '' φίλους '' που μου έκαναν τη τιμή να ασχοληθούν με τα γραφόμενα μου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λοιπόν, ή δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, ή πετούν τη μπάλα στην εξέδρα, έτσι κουβέντα να γίνεται.

Ξαναλέω λοιπόν. Ο ιδρυτικός νόμος των ΔΕΥΑ,(1069/80) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ οι ΔΕΥΑ να έχουν κέρδη. Που σημαίνει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός συντάσσεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με σκοπό τα έσοδα να καλύπτουν τα έξοδα (λειτουργικά) , και ΜΟΝΟ.

Όταν, όμως, σαν ΔΕΥΑ Μυτιλήνης έχεις προβλέψει συγκεκριμένα έσοδα και έξοδα, ισοσκελισμένα, και ξαφνικά σου ρίχνουν στο κεφάλι όλο το νησί, (ΔΕΥΑ Λέσβου), με σχεδόν μηδενικά επί πλέον έσοδα και πολλά-πολλαπλάσια έξοδα, τότε είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μη '' μπεις μέσα'' και, βέβαια, έχεις όλο το δικαίωμα να κάνεις πονηρές σκέψεις για τον σκοπό αυτή τους της ενέργειας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, για τα 30-40 ευρώ το μήνα κλπ. Μέχρι και το 2010, και μέχρι την ενοποίηση υπό την ΔΕΥΑ όλου του νησιού, η εισπραξιμότητα των λογαριασμών νερού έφτανε το 95% με 97%. Το υπόλοιπο 3% με 5% οφειλόταν είτε σε διαρροές υδρομέτρων είτε σε κάποιους στρατηγικούς κακοπληρωτές, συνήθως Δημόσιο. Όταν , όμως, πέφτουν στο κεφάλι του κόσμου μνημόνια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία και παράλληλα αύξηση του κόστους ζωής, και, βέβαια, και αύξηση κόστους λειτουργείας της ΔΕΥΑΜ - ΔΕΥΑΛ, τότε τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, να δυσκολεύουν πολύ.

Για το ρεύμα. Η ΔΕΥΑΜ, πολύ-πολύ πριν τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις του ρεύματος, και πολύ πριν τον ''Καλλικράτη'' και τα μνημόνια, όταν άρχισε η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, προσπάθησε να εγκαταστήσει δικές της ανεμογεννήτριες ώστε να καλύπτει το κόστος λειτουργίας τόσο του αντλιοστασίου στις πηγές, στα Ύδατα, μια ιδιαίτερα ενεργοβόρα εγκατάσταση, όσο και το αντίστοιχο του βιολογικού καθαρισμού.

Όμως τόσο η ΔΕΗ ,ως αρμόδιος, τότε, φορέας όσο και η γνωστή μας ΡΑΕ απέρριψαν τις επανειλημμένες αιτήσεις της ΔΕΥΑΜ με κάτι γελοίες δικαιολογίες, όπως ότι υπήρχαν πολλές αιτήσεις και κάτι τέτοιες αηδίες.
Όσον αφορά, τις μετέπειτα προσπάθειες για άλλου είδους τιμολόγια κλπ, ήταν φωνές βοώντων εν τη ερήμω

Και κάτι τελευταίο. Η ΔΕΥΑΛ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ που βρίσκονται σ' αυτή τη κατάσταση, δεν ζητιανεύει ελεημοσύνες. Δεν ''επαιτεί ''για την μεγαλοψυχία των κυβερνόντων. Απαιτεί αυτοί που έστησαν αυτό το παιγνίδι, αυτοί που την, και τις, έφεραν σ' αυτή τη κατάσταση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτοί να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και αυτοί να τις βοηθήσουν να ορθοποδήσουν και πάλι.
Αλλιώς , θα έχει πειστεί και ο πιο αφελής πως όλη αυτή η κουλουβάχατα κατάσταση δεν έτυχε απλώς, αλλά πέτυχε πολύ μαστορικά και μεθοδευμένα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τιμές και ατιμίες...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απόψεις για τη λειτουργία του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010).
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Νέα ζευγάρια αποφασίζουν να επιστρέψουν στο νησί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το μυστικό!

Γράφει ο ΠANAΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ναμίμπια: Το Μαργαριτάρι της Αφρικανικής Ηπείρου

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Γιάννη Καρανικόλα

Γράφει ο Δημήτρης Πατίλας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Γράφει ο γιατρός και πρώην Νομάρχης Σάμου ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κασσελάκης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τι γίνεται;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, Οικονομολόγος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πανηγύρι του Ταύρου

Γράφει ο Αριστείδης Καλάργαλης Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απεμπλοκή ΤΩΡΑ

Γράφει ο ΠANAΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου