× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους!

Μια νίκη του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης

Δημοσίευση 7/1/2020

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους!

Γράφει η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΡΙΑ

Μετά τις παραινέσεις του κ.Μουτζούρη, "να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους", οι πολίτες της Λέσβου το έκαναν πράξη.

Ήταν αρκετή μία απλή ανακοίνωση δυό φιλενάδων στο facebook για να σηκωθεί ένα κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους ανθρώπους που ζουν στη Μόρια έξω από το KΥΤ, στα γύρω χωράφια, ξεχασμένοι στο έλεος του χειμώνα.

Πολίτες της Λέσβου, ξεχύθηκαν στα χωράφια της "ζούγκλας", κατέγραψαν τις ανάγκες της κάθε σκηνής ξεχωριστά και έδωσαν στους πρόσφυγες αυτά που είχαν ανάγκη. Οι σκηνίτες όμως είναι χιλιάδες. Ο πόνος της προσφυγιάς ξεχειλίζει στα χαντάκια με τα απόνερα και στους σκουπιδότους, χάσκει από τις τρύπιες παντόφλες.

Ο χειμώνας σήμερα λυσσομανά, οι αντοχές του χωριού της Μόριας δοκιμάζονται, οι πρόσφυγες σφίγγονται για να ζεσταθούν και οι πολιτικοί ετοιμάζουν συσκέψεις... για τα κλειστά κέντρα!

Η Λέσβος δεν επιλέχτηκε μόνο ως τόπος φυλακής για τους πρόσφυγες, αλλά και ως τόπος εξαθλίωσης και αφανισμού τους. - "Αφήστε τους να πεθάνουν". "Μέτρο αποτροπής" λέγεται, για όσους δεν το ξέρουν. Απόδειξη: οι χιλιάδες "σκηνίτες" του αυτοσχέδιου καταυλισμού στον ελαιώνα της Μόριας.

Χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτες, χωρίς ρεύμα, χωρίς κουβέρτες, χωρίς ρούχα και παπούτσια. Χιλιάδες παιδιά. Σχεδον μηδέν βαθμοί κελσίου, εννιά μποφόρ. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια της κυβέρνησης. Στη Μόρια εκτυλίσσεται μία τραγωδία, για την οποία κανείς δεν δικαιολογείται να πει "δεν ήξερα" ή "δεν κατάλαβα".

Οι κάτοικοι της Λέσβου, δεν θα τιμωρήσουν τους πρόσφυγες για τον ξεριζωμό τους. Οι άνθρωποι στους ελαιώνες της Μόριας παλεύουν για την επιβίωσή τους. Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει δίπλα μας από το κρύο και τις κακουχίες, θίγεται η δική μας αξιοπρέπεια. Όταν ένας άνθρωπος σφίγγει τη γροθιά του για ένα πιάτο φαί ή για ένα ζευγάρι παπούτσια, θίγεται η δική μας ασφάλεια. Οι υπέροχοι πολίτες της Λέσβου, αυθόρμητα απέδειξαν για μία φορά ακόμα ότι υπερασπίζονται την ανθρώπινη ζωή.
Η ανθρωπιά δεν έχει σβήσει από τον πλανήτη. Η αλληλεγγύη συνεχίζει να ανθίζει στη Λέσβο, ανάμεσά μας.

Το σπίτι μας σιγά σιγά μετατρέπεται σε αποθήκη ρούχων, καθώς γνωστοί και φίλοι, μας χτυπάνε την πόρτα και μας φέρνουν κουβέρτες, ρούχα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Είναι συγκινητικό, ευχαριστούμε πολύ.

"Ανθρώπους", θέλουμε, "ανθρώπους" που θα τρέχουν στα χωράφια "να κουκλώνουν τα μωρά", μέχρι να απόφασίσει η κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα του νησιού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κλοπή

«Ποντικός» αφαίρεσε 430 ευρώ από επιχείρηση στη Μυτιλήνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δύο τραυματίες στο Σαββατιάτικο τροχαίο ατύχημα

Συγκρούστηκαν μοτοσικλέτα με μοτοποδήλατο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξεκίνησαν οι φθινοπωρινές «γιορτές παλιάς πόλης» από «το κιρκινέτσι»

Πολύς κόσμος στην πρώτη εκδήλωση - παρουσίαση των «γεωλογικών μνημείων στην πόλη της Μυτιλήνης και της γεωλογικής ιστορίας της γειτονιάς» με ομιλητή το Νίκο Ζούρο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος γιατί σκότωσε ένα γατάκι

Απολογείται τη Δευτέρα στον Ανακριτή και έως τότε κρατείται, 62χρονος που σκότωσε χτυπώντας με καλάμι ψαρέματος, γατάκι στο Πλωμάρι
ΕΛΛΑΔΑ

Κοντά σε συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Την είδηση μετέδωσε η ΕΡΤ επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές
ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά στο δικαστήριο ο Δημήτρης Λιγνάδης

Στις 17 Νοεμβρίου η πρώτη δικάσιμος της έφεσης της Εισαγγελίας, που ζητά να επανεξεταστεί η μία από τις υποθέσεις βιασμού, για την οποία αθωώθηκε ο ηθοποιός, καθώς και το χαμηλό ύψος της πρωτόδικης ποινής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίσθηκε η οδηγός δικύκλου

Τροχαίο ατύχημα στην διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Μιχάλη Μυρογιάννη στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για την νέα Οδηγική Χρονιά

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10.00 το πρωί
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Διάσωση 108 ατόμων από το Λιμενικό της Λέσβου

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος παρενέβησαν σε τέσσερα περιστατικά σε Παλιό, Κόρακα και Αγριελιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Γυμνάσιο Δυτικής Λέσβου

Την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί στο χώρο του σχολείου στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έξι χρόνια φυλάκισης για επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας

9 κατηγορούμενοι, άπαντες απόντες καταδικάστηκαν για επεισόδια του Ιουλίου του 2018
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τον Φεβρουάριο το Εφετείο του δολοφόνου της Ερατώς

Ζήτησαν νέα αναβολή οι δικηγόροι- Νέα ταλαιπωρία για την οικογένεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ