× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αντάρτες» και «ανεξάρτητοι»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 22/7/2023

«Αντάρτες» και «ανεξάρτητοι»

Τελικά, την ελληνική γλώσσα πρέπει να τη σέβεσαι. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, ότι μπορεί να την κάνει υποχείριό του και να στηρίζει με αυτή τις όποιες κουτοπονηριές του στο τέλος εκτίθεται, την πληρώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί τα λέω αυτά, ε; Λοιπόν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν, ο πυρετός ανεβαίνει και τα σούρτα - φέρτα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Κόσμος ανεβαίνει στα κομματικά γραφεία, στα βουλευτικά γραφεία, τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, παζάρια, συνεννοήσεις και όλα τα σχετικά.
Κάποιοι υποψήφιοι ήδη έχουν αποσπάσει το '' χρίσμα ''και κάποιοι άλλοι έμειναν στα κρύα του λουτρού.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Με τις ευλογίες του κόμματος να κατεβαίνουν δυο υποψήφιοι, ένας επίσημος και ένας ανεπίσημος , και όποιος τους κάτσει.
Όμως, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, υπάρχει ζήτημα το πως , το όλο '' concept '' θα σερβιριστεί στο κόσμο.

Και εδώ αρχίζει η βεβήλωση της ελληνικής γλώσσας . '' Επίσημος '' ο ένας , '' αντάρτης '' ο άλλος. Και '' χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ '' χρησιμοποιούν τη λέξη '' αντάρτης '' για κάποιον που πιθανώς να παίζει και το ρόλο του τζουτζέ της εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαφτίζουν ή αυτοβαφτίζεται κάποιος αντάρτης , όταν μόλις πριν από μερικές μέρες έτρεχε πίσω, στο πλάι, μπροστά, από πάνω, από όπου, τέλος πάντων, θα ήταν καλύτερα για να τον δει ο '' αρχηγός ''. Εκλιπαρούσε ένα του βλέμμα, μια λέξη του, ένα χαμόγελό του, αλλά τώρα '' αντάρτης '' !

Ε, μη μου πείτε πως διαβάζοντας το '' αντάρτης '', ένα κάποιο χαμογελάκι δεν σκάει στα χείλια σας. Μη μου πείτε ότι δεν φαντάζεστε τον, περί ου ο λόγος, υποψήφιο ζωσμένο με φυσεκλίκια και λύνεστε στα γέλια...

Όμως εκτός από τους '' αντάρτες '' υπάρχουν και οι '' ανεξάρτητοι ''. Όποιος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κάποιο επίσημο χρίσμα, όποιος ξέμεινε από πάτρωνα γίνεται '' ανεξάρτητος ''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, αν κύκλοι του ενός, η και του άλλου, ή και περισσοτέρων κομμάτων βρίσκονται από πίσω του, αν κάποιος μεγαλόσχημος κινεί τα νήματα και τον στηρίζει παντοιοτρόπως ,αυτό δεν έχει καμμιά σημασία. Δηλώνει '' ανεξάρτητος ''.

Τα αντάρτικα , όμως, και οι ανεξαρτησίες ισχύουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Από το πρωί της Δευτέρας '' αντάρτες '' και '' ανεξάρτητοι '', α, ναι και '' ακομμάτιστοι '' ξανά στο μαντρί.

Για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν και πιο μπροστά. Να παίζουν, δηλαδή, όσο πιο καλά μπορούν το ρόλο τους, σαν το μακρύ - μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και να εφαρμόζουν όσο πιο πιστά μπορούν τους νόμους, αποφάσεις, ντιρεκτίβες, οδηγίες αυτών από τους οποίους , υποτίθεται, δεν είναι εξαρτημένοι...

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*