× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαγείρεμα γης αιολικής

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/12/2019

Μαγείρεμα γης αιολικής
' χρόνος ανάγνωσης

Ψιλοέκοψα τους πευκίτες τα κόκκινα μανιτάρια του δάσους, Τσαμίτες τα λέω εγώ, και τα έριξα στον πάτο της μικρής κατσαρόλας. Τα παιδιά λείπουν στην γιαγιά, ο σύζυγος βολοδέρνει με τα συνεχόμενα ωράρια των εορτών που μόνο με Ολυμπιακά αθλήματα συγκρίνονται... Μόνη στο σπίτι λοιπόν!

Μόνη αλλά τί μόνη... εδώ γίνεται πανηγύρι σωστό! Οι αμανίτες έπιασαν να συρρικνώνονται από τη ζέστη του ματιού και να ξερνούν ότι νερό ρούφηξαν στις τελευταίες ανώνυμες νεροποντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νερό σχημάτισε λιμνούλα που σύντομα θα γινόταν σύννεφο και ο ήχος του θύμιζε ορμητικό ρυάκι που κατεβαίνει με εφηβική αποκοτιά τα υψίπεδα της Καλλονής για να καταλήξει στη θάλασσα.

Τα μικροσκοπικά μου κρεμμυδάκια προστέθηκαν στο ταξίδι και πριν προλάβουν να γίνουν ξανθά ένα σφηνάκι κόκκινο κρασί, του πυρετού μου, ήρθε να προστεθεί στην παρέα .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αιθυλική αλκοόλη και σύννεφα ατμού άρχισαν να λικνίζονται ομπρός μου. Η Λέσβος σε ατμοχορογραφία μόνο για μένα.

Μανιτάρια γης αιολικής που τη χάιδευαν μέρες άγριες οι βελόνες των πεύκων, νερό αγρίων χείμαρρων που μετρούν ώρες ζωής πριν ξαναγίνουν πειθήνια ρυάκια και οίνος ευγενικός και ημίγλυκος σαν τον λόγο των κατοίκων του κάμπου, να καταναλώνεται με μέτρο και παρρησία, το πολύ χαλάει τα πάντα.

Πέρασαν πέντε λεπτά εξαΰλωσης και το πλυμένο ρύζι το κίτρινο έπεσε σαν τη βροχή των ευχών που πέφτουν πάνω στα κεφάλια μας, ελπιδοφόρα χωρίς φειδώ, ανοιχτόκαρδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νερό να προστίθεται με μέτρο όπως τα χάδια της γυναικός, τα πολλά πνίγουν, τα λίγα ξεχνιούνται. Με μέτρο και τα συναισθήματα, το χρυσό όταν το πατάς στο δρόμο το υποτιμάς και το κλωτσάς αδιάφορα.

Ήρθε και φούσκωσε το ρύζι με την ησυχία του και έγινε αλτέντε και να σου αποκαλύφθηκε και μια σκελίδα σκόρδο, έπεσε σαν λαθρεπιβάτης την ώρα που ο οίνος έρεε ανέμελος.

«Να βάζεις μια κουταλιά βούτυρο στο τέλος και να το ανακατεύεις» μου έλεγε η σοφή πεθερά μου και εγώ την άκουσα και δεν έχασα. Μια κουταλιά ακριβό βούτυρο, να γλιστρούν οι ανθρώπινες σχέσεις να μη μένουν στάσιμες, να χαμογελούν οι άνθρωποι, να πέφτει η ακίδα απ’ την καρδιά αναίμακτα.

Έτοιμο το φαγητό ,σήμερα μόνη, η μοναδική μέρα του χρόνου που συμβαίνει.
Στην υγεία σας λοιπόν, ας γιορτάσουμε τους εαυτούς μας μια μέρα σαν και αυτή!
Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ιστορία του Στράτου...

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
Η ιστορία του Στράτου...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση

Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ιστορικός
Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψωνίζοντας… ό,τι βρω

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Ψωνίζοντας… ό,τι βρω
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος Δυτικής Λέσβου
Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου

Γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ, Πρόεδρος της Κοινότητας Άγρας
Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Που το πάνε;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
Που το πάνε;
ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει

Χωρίς επαρκείς κτηνιάτρους, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς καμία σοβαρή πολιτική διαχείρισης των επιπτώσεων από τον αφθώδη πυρετό
Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974

Παρουσίαση : Δημήτρης Πατίλας
Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974