× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Οβίλια, τρανς πρόσφυγας κερδίζει την ταυτότητά της

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/2/2019

Η Οβίλια, τρανς πρόσφυγας κερδίζει την ταυτότητά της
Ανθή Παζιάνου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Δεν το περίμενε ποτέ, όπως η ίδια εξομολογείται στο «Ν», «μία πρόσφυγας, τρανς, από το Μπαγκλαντές» να αναγνωρίζεται στο ελληνικό δικαστήριο και να της επιτρέπεται η δυνατότητα αλλαγής της ταυτότητάς της. Η 23χρονη Οβίλια Μ. είναι τρανς, βρίσκεται σε διαδικασία φυλομετάβασης, εδώ και ενάμιση χρόνο. Το αίτημα ασύλου της έγινε παραδεκτό στις 20 Απριλίου 2018 και την περασμένη Τρίτη, με ανακοίνωση που εξέδωσε η δικηγορική ομάδα HIAS Greece, αλλά και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, έκανε δεκτό το αίτημά της να μεταβληθεί το κύριο όνομα στην ταυτότητά της αλλά και το φύλο της, μέχρι πρότινος, «άρρεν». Χτες μάλιστα η Οβίλια πήγε με τον δικηγόρο της, Βασίλη Κερασιώτη στην Υπηρεσία Ασύλου για να ζητήσει τη νέα της αυτότητα και την αλλαγή στο διαβατήριό της.

«H απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης αποτελεί σημαντική συμβολή στα δικαιώματα των τρανς/διεμφυλικών προσώπων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής. Η ιδιαίτερη αξία της απόφασης εντοπίζεται στο γεγονός, ότι μετά από 1, 5 χρόνο εφαρμογής του ν. 4487/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αποσαφήνισε νομολογιακά την έννοια «προσαρμογή επωνύμου»,  στις περιπτώσεις μεταβολής της καταχώρισης φύλου. Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι το τρίπτυχο ταυτότητα φύλου, κύριο όνομα, επώνυμο αποτελεί βασικό συστατικό της προσωπικότητας κάθε ατόμου και ως τέτοιο προστατεύεται από το Σύνταγμα» επισημαίνει στο «Ν» ο δικηγόρος της, Βασίλης Κερασιώτης, από τη δικηγορική ομάδα HIAS Greece.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση

Συγκεκριμένα, το ειρηνοδικείο Μυτιλήνης με την απόφαση 136/2018, η οποία κατέστη τελεσίδικη την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, προχώρησε σε μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου τρανς γυναίκας και του κυρίου ονόματος, αναγνωρισμένης πρόσφυγος από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Μυτιλήνης. Περαιτέρω, όμως, το δικαστήριο, βεβαίωσε, με σκοπό τη διόρθωση του κυρίου ονόματος και του φύλου και επιπλέον προσάρμοσε με διασταλτικό τρόπο σχετικά το επώνυμο στα έγγραφα ΑΔΕΤ της Υπηρεσίας Ασύλου και Διαβατηρίου (Ταξιδιωτικού Εγγράφου) της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σχετικό απόσπασμα της απόφασης αναφέρεται: «Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι το γυναικείο φύλο, το όνομα Χ, και το επώνυμο Υ αποτελούν γι’ αυτόν τα απαραίτητα και μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του με τα οποία τον αναγνωρίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η υφιστάμενη αναντιστοιχία ανάμεσα στην εμφάνιση του αιτούντος και στην επίσημη ταυτοποίησή του και στα έγγραφά του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινή ζωή του και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σύγχυση στις συναλλαγές του. Συνεπώς είναι προφανής η ανάγκη να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση υφισταμένου έννομου συμφέροντος και πρέπει η νέα κατάσταση, αναφορικά με το φύλο, και το ονοματεπώνυμό του, να απεικονίζεται στα έγγραφά του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκληρό παρελθόν

Η Οβιλία από μικρή, ως «βιολογικό αγόρι» που ένιωθε κορίτσι βίωσε πολύ άσχημες και τραυματικές εμπειρίες από πολύ μικρή. Δέχτηκε πολύ μεγάλο μπούλινγκ στο σχολείο, βιάστηκε δύο φορές από τους συμμαθητές της, την αποκαλούσαν hisra (βρισιά για τους τρανς στη γλώσσα της). H οικογένειά της και η κοινωνία (μουσουλμανική) που μεγάλωσε τη θεωρούσε ένα… λάθος. «Αφού ο Θεός σε έφτιαξε άντρα, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν γυναίκα», της έλεγαν. Μετά τους βιασμούς, η μητέρα της διαμαρτυρήθηκε στους γονείς των άλλων παιδιών και λίγο μετά άγνωστοι έκαψαν το σπίτι της. Η μητέρα της πείστηκε από την ίδια ότι πρέπει να φύγει, πήρε κρυφά από τον σύζυγό της ένα μεγάλο δάνειο και της εξασφάλισε τη διαφυγή της στη Λέσβο. Η Οβίλια ζει μόνιμα στη Λέσβο και δουλεύει στο εστιατόριο ΝΑΝ, από το ξεκίνημά του, τον Μάρτιο του 2018. «Είμαι ενθουσιασμένη με το ΝΑΝ. Είναι μια ευκαιρία για μας. Εδώ είναι όλοι ίσοι. Από την αρχή μου είπαν ότι εδώ είμαι γυναίκα για εκείνους, δόξα τω Θεό και αυτούς τους ανθρώπους που άνοιξαν την αγκαλιά τους για μένα» μας λέει.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κρατική αυθαιρεσία

Η «Κίνηση Μνήμη και Δράση» καλεί στην κινητοποίηση την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 19:00 στην πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κρατική αυθαιρεσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λέσβος «μίλησε» και η ΕΛΑΣ απαντά με μήνυμα συνέχειας

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συμπαράταξης Παναγιώτης Σελάχας ευχαριστεί τους πάνω 650 πολίτες που παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση «Τώρα Μιλάμε» με τον Αλέξη Τσίπρα
Η Λέσβος «μίλησε» και η ΕΛΑΣ απαντά με μήνυμα συνέχειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έμμεση απάντηση Δουδωνή σε Τσίπρα για την νησιωτικότητα

Από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Η νησιωτικότητα έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και είναι παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου»
Έμμεση απάντηση Δουδωνή σε Τσίπρα για την νησιωτικότητα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προχωρά η ανάδειξη του Γεωτόπου Φαλακρού στη Λήμνο

Συνάντηση της Δημάρχου Ελεονώρας Γεώργα με τον καθηγητή Ιωάννη Κουκουβέλα για τις επόμενες παρεμβάσεις στο μοναδικό γεωλογικό μνημείο
Προχωρά η ανάδειξη του Γεωτόπου Φαλακρού στη Λήμνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία Τσίπρα στη Λέσβο

Η ΤΕ Λέσβου του κόμματος υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και καταλογίζει ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και της κερδοφορίας.
Σκληρή ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία Τσίπρα στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της Νίκης βρέθηκαν ο αφθώδης πυρετός και τα προβλήματα της Λέσβου

Στελέχη του κόμματος παρουσίασαν τις θέσεις τους για την κτηνοτροφία, την ακρίβεια, τους ενστόλους και τη νησιωτικότητα
Στο επίκεντρο της Νίκης βρέθηκαν ο αφθώδης πυρετός και τα προβλήματα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Στο έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου Ακράσι – Δρώτα και στο Παλαιοχώρι ο Χριστόφας

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση προς τις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς επίσης να διευκολυνθεί η προσέγγιση των επισκεπτών
Στο έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου Ακράσι – Δρώτα και στο Παλαιοχώρι ο Χριστόφας
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό σε εννέα χωριά της Λέσβου την Τετάρτη

Λόγω εργασιών αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του Συνδέσμου
Χωρίς νερό σε εννέα χωριά της Λέσβου την Τετάρτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο Πράσινο Ταμείο το έργο του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας

Για το ηφαιστειακό τοπίο και τη βιοποικιλότητα
Στο Πράσινο Ταμείο το έργο του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το «Θαλασσινό Αντάμωμα» επιστρέφει στην Παναγιούδα

Με μουσική, χορούς και γεύσεις δίπλα στη θάλασσα
Το «Θαλασσινό Αντάμωμα» επιστρέφει στην Παναγιούδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το μέλλον των συμβασιούχων των Σχολικών Επιτροπών

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης ζητά ρύθμιση για τη συνέχιση της απασχόλησής τους μετά την κατάργηση των Επιτροπών
Στη Βουλή το μέλλον των συμβασιούχων των Σχολικών Επιτροπών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» καταγγέλλει εικόνες εγκατάλειψης στη Μυτιλήνη

Για συσσωρευμένα απορρίμματα, ογκώδη αντικείμενα και ξερά χόρτα που, δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την πυρασφάλεια, κάνει λόγο η παράταξη Κουφέλου
Η «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» καταγγέλλει εικόνες εγκατάλειψης στη Μυτιλήνη