× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και τώρα τι κάνει η Αριστερά;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΚΑΣ*

Δημοσίευση 27/5/2023

Και τώρα τι κάνει η Αριστερά;
Το βράδυ της 21ης Μάϊου ήταν κάτι σοκαριστικό, ένας σταθμός σε αυτό που λέμε Μεταπολίτευση. Η κατάρρευση ενός κόμματος χωρίς να κυβερνά, πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι δεν έκανε λάθη προεκλογικής φύσης, αλλά βαθιά πολιτικά.

Αντίστοιχα η δεδομένη πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με τον έναν (συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ ή με ένα από τα μικρότερα κόμματα) ή τον άλλον (αυτοδύναμη κυβέρνηση) τρόπο θα έρθει, μόνο για ηρεμία δεν μας προδιαθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποκούμπι δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ζήσει τα Ίμια, το χρηματιστήριο και το Μνημόνιο με φόντο το Καστελόριζο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη αν κάποιος δει (π.χ. εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) ότι σε παγκόσμιο επίπεδο προετοιμαζόμαστε για μία καινούρια οικονομική κρίση. Δυστυχώς επειδή στην Ελλάδα «δεν βγάλαμε το κεφάλι μας έξω από το νερό» από το 2010, θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα της ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο όμως θα κριθεί από το γενικότερο περιβάλλον και δεν μας προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε ότι η όποια δημοσιονομική χαλάρωση, λόγω πανδημίας, θα περικοπεί σε όλες της χώρες της ευρωζώνης.

Η εικόνα μοιάζει τρομακτικά με το 2009. Όχι μόνο η οικονομική. Αλλά και η εκλογική…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συζητώντας με ανθρώπους που δεν έχουν μνήμη από αυτά τα χρόνια, θυμήθηκα ότι τον Γιώργο Παπανδρέου του 44%, δεν τον έριξε καμία Νέα Δημοκρατία. Τον έριξε ο κόσμος στο δρόμο.

Σε αυτό λοιπόν που έρχεται, όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως «Αριστεροί», δεν έχουμε πολλές επιλογές. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ασκήσει άμεσα αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποιοι μπορεί να τον αθροίζουν στην Αριστερά και κάποιοι άλλοι όχι, είναι δεδομένο ότι θα μπει σε μία διαδικασία επίλυσης εσωτερικών ζητημάτων για μία μακρά περίοδο. Και ο λαός χρειάζεται φωνή άμεσα στη Βουλή. Ακόμη και να τους υποχρεώσει σε ονομαστικές ψηφοφορίες, θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλο κέρδος. Όπως στις 12/2/2012, που ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αναγκάστηκαν να διαγράψουν 74 βουλευτές τους.

Στεκόμαστε όρθιοι απέναντι σε αυτό που έρχεται. Με χαμόγελο και αισιοδοξία στηρίζουμε το ΚΚΕ. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε μετά τις εκλογές, πίσω από τα πανό, σε νέους αγώνες. Που θα τους κερδίσουμε…

*Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός