× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο σκληρός πυρήνας

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 6/5/2023

Ο σκληρός πυρήνας

Είναι ίδιοι; Και βέβαια όχι. Μιλώ για τους τρείς Ν.Δ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η ιστορία του καθενός βάζει τη σφραγίδα της στην σημερινή τους εικόνα. Άλλη η αφετηρία της Ν.Δ. - να μη μπούμε σε επιμέρους λεπτομέρειες και αναλύσεις, ε... - , άλλη αυτή του ΣΥ.ΡΙΖ. Α. - που είσαι νιότη πούδειχνες πως θα γινόμουν άλλος... -, και άλλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - απ' τα ψηλά στα χαμηλά κι' απ' τα πολλά στα λίγα, και δεν εννοώ μόνο τα εκλογικά ποσοστά...-.
Βέβαια και η μετέπειτα πολιτική τους διαδρομή και πορεία δεν ήταν ίδια. Αλλά και σήμερα στα λόγια έχουν ένα σωρό διαφορές. Είναι, δε, απολύτως βέβαιο πως όποιος γίνει κυβέρνηση , ή ανάλογα τη σύνθεση της όποιας , τυχόν, κυβέρνησης συνεργασίας η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ θα είναι διαφορετική
Φοβάμαι, όμως, πως οι διαφορές τους σταματούν εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το '' κουμπί '' είναι αυτό που έγραψα παραπάνω με κεφαλαία γράμματα. Η ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ.Όλοι τους, - οι τρεις τους δηλαδή -, θα κληθούν να κάνουν διαχείριση προβλημάτων. Όχι να τα λύσουν αλλά να τα διαχειριστούν.
Και η διαχείριση που θα κληθούν να κάνουν θα είναι μέσα σε, εκ των προτέρων, προκαθορισμένα πλαίσια.

Και εξηγούμαι:

Εξωτερική πολιτική. Αλήθεια πιστεύει, έστω και ο πιο αφελής, ότι κάποιος από τους '' τρεις '' έχει σκέψη, σκοπό, διάθεση, ή ότι άλλο - βάλτε όποια λέξη θέλετε- να κάνει κάτι διαφορετικό από ότι ορίζει το ΝΑΤΟ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είτε αυτό το '' κάτι '' αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορές, είτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε τον αμυντικό μας εξοπλισμό.

Α, ναι, σύμφωνα με νεότερες αποφάσεις της Ε.Ε.- νατοουκρανικού πολέμου ένεκα - θα λέγεται και θα είναι πολεμικός εξοπλισμός και ουχί αμυντικός εξοπλισμός. (γι' αυτό θα τα πούμε σε επόμενο κείμενο).

Ήδη, ''καταιγιδοφόρα '' σύννεφα μαζεύονται πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, που τίποτα καλό δεν προμηνούν για τα εθνικά μας και τα λαϊκά συμφέροντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξωτερική πολιτική , λοιπόν = Ευρωνατοϊκή πολιτική

Εσωτερική πολιτική. Αλήθεια πιστεύει κανείς, έστω ο αφελής που λέγαμε παραπάνω, ότι είναι δυνατόν να αποστούμε στο παραμικρό από ότι ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά την οικονομική μας πολιτική; Στο πως θα είναι κατανεμημένη η φορολογία μας; Στο ποιος θα πληρώσει τα '' εισιτήρια '' για την πράσινη μετάβαση και ποιος θα κερδίσει απ' αυτήν; Στο ποιος θα πληρώσει την επενδυτική βαθμίδα και ποιος θα είναι ο κερδισμένος; Μήπως για τα νέα μνημόνια του ταμείου ανάκαμψης - τις προϋποθέσεις τις ψήφισαν και οι τρεις - και σε ποιες τσέπες θα πάνε τα έσοδα απ΄ αυτό; Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι κάποιος από τους τρεις θα καταργήσει το χρηματιστήριο ενέργειας ή κάποια από τις ρυθμιστικές αρχές που τόσο βοήθησαν στην άνοδο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων του τομέα τους; (Ακόμα πονά ... η πλάτη μου)Μήπως ότι θα διαφοροποιηθούμε από τις οδηγίες - εντολές της Ε.Ε. για την υγεία, την παιδεία, την εργατική νομοθεσία;

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής που καλείται να ασκήσει μια κυβέρνηση και σ' αυτά είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, - γιατί έχουν επιλέξει να μη μπορούν να μη θέλουν -οι πολιτικές τους είναι ίδιες και απαράλλαχτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα.
Όποιος είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που ασκείται και θα ασκείται η εξωτερική μας πολιτική, είναι ευχαριστημένος από τους μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις, τα κέρδη του μαγαζιού του, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, τις συνδικαλιστικές του ελευθερίες και τα εργασιακά του δικαιώματα, τις '' μεταρρυθμίσεις '' και ιδιωτικοποιήσεις που μας περιμένουν, τους πραγματοποιημένους και τους επερχόμενους πλειστηριασμούς σπιτιών και ότι άλλο μας περιμένει, τότε τα πράγματα είναι εύκολα.
Το μόνο που έχει να κάνει είναι να διαλέξει ανάμεσα στις υπολειπόμενες διαφορές των τριών, και να πάει στις 21 του Μάη να ψηφίσει έναν απ' αυτούς.

Αν όμως δεν είναι ευχαριστημένος, το '' ισαμ' έδιου '' το φωνάζει μ' όλη τη δύναμη της ψυχής του, δεν αποδέχεται τα παιδιά του να ζήσουν χειρότερα απ' αυτόν, οι νέες και οι νέοι '' δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό '', και το κυριότερο, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν γι αυτά, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα. Ψήφος στο Κάπα - Κάπα- Έψιλον!

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διεευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*