× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ‑ μέτρο σεβασμού και Δικαιοσύνης της Πολιτείας προς τους πολίτες της

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Δημοσίευση 17/4/2023

Για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ‑ μέτρο σεβασμού και Δικαιοσύνης της Πολιτείας προς τους πολίτες της

Απέναντι σ’ αυτή  την τραγική κατάσταση που εξαντλεί τις αντοχές υγειονομικών και πολιτών έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να επουλώσουμε τις πληγές της Δημόσιας Περίθαλψης αλλά και να προχωρήσουμε με ένα νέο Όραμα στην μετάCovid εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι απόλυτη ανάγκη να καταργήσουμε νομοθετικά και στην πράξη το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία και να οικοδομήσουμε ένα Σύγχρονο και Ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας ικανό να καλύπτει αξιόπιστα τις υγειονομικές ανάγκες του τόπου και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων, ανεξαίρετα, των πολιτών σε δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγειονομική φροντίδα.

Όλα αυτά απαιτούν:

1. Αποκατάσταση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με άμεση νομοθετική κατάργηση των νόμων ιδιωτικοποίησής του που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία με επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών , των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου(ΣΟΧ) σε καθαριότητα -φύλαξη-σίτιση κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Νέες Δημόσιες Υπηρεσίες Υγειονομικής Περίθαλψης για τους πολίτες (άρτια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-ΠΦΥ- οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον  και κοινοτική φροντίδα, ψυχική υγεία, ιατρική εργασίας ,επείγουσα ιατρική αποκατάσταση,  στοματική υγεία, ογκολογική φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ).

3. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης  κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 χιλιάδες στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις , στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ-Πανεπιστημίου.  

4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγειινά, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών , εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ , με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και στα άγονα τμήματα- κλινικές σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών όπως τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ), οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ), τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟ.Μ.Υ σε όλη τη χώρα και επικουρικά με την αξιοποίηση και  ιδιωτών οικογενειακών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, σε δικτύωση με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις κοινοτικές δομές ψυχικής Υγείας στα πλαίσια της πρόληψης και της προαγωγής της Υγείας. 

6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ με τελικό στόχο τη σύγκλιση με τον μέσο Ευρωπαϊκόόρο (7.5% του ΑΕΠ).

7. Καθολική και ισότιμη κάλυψη των δαπανών Υγείας με την συνέργεια του Κράτους και της Κοινωνικής ασφάλισης( μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων, εργαστηριακών εξετάσεων, στοματικής υγιεινής, φυσικοθεραπείας, κλπ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών ή  τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας 

9. Περιορισμός των ανισοτήτων στην Φροντίδα Υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας - Υγειονομικό Ισοδύναμο. Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης  γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες περιοχές. Θέσπιση υγειονομικού ισοδυνάμου προς αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές.

10. Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για την σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του ΕΣΥ,με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων( ΠΔΕ),Ευρωπαϊκού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης( ΕΣΠΑ)-RRF(Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας)-Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

11. Δημοκρατική και συμμετοχική Διοίκηση με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχοκαι όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ) που θα προτάσσουν τις ανάγκες των ληπτών των υπηρεσιών Υγείας και θα εξασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή των πόρων και τηγόνιμη  κοινωνική τους ανταποδοτικότητα.

12. Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών Υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των  υγειονομικών ανισοτήτων με στόχο την υπέρβασή τους.

Η μεγάλη αυτή  τομή στο χώρο της Υγείας αποτελεί θεμελιώδες πρόταγμα εν όψει των εκλογών της 21ηςΜαϊου 2023 και μέτρο σεβασμού και Δικαιοσύνης  της Πολιτείας προς τους πολίτες της.

* Ο Μανώλης Νικ. Κάρλας είναι υποψήφιος Βουλευτής Νομού Σάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*