× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση Μπουρνού για τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές της κυβέρνησης

Συνυπογράφουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το θέμα ανέδειξε χτες το «Ν» μεταφέροντας την απόγνωση 55 επιχειρήσεων της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2023

Ερώτηση Μπουρνού για τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές της κυβέρνησης

Ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, κατέθεσε ο Βουλευτής περιφερειακής ενότητας Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γίνεται λόγος για το μείζον θέμα που προέκυψε για πλήθος επιχειρήσεων με την αθέτηση καταβολής από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών της περιόδου της πανδημίας Covid, όπως αποκάλυψε χτες, Πέμπτη το «Ν».
Μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες ανακαλύπτουν έκπληκτοι, ότι η υποχρέωση του ΕΦΚΑ να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είχαν αναστολή σύμβασης κατά την περίοδο της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, παρά τις σαφέστατες νομοθετικές προβλέψεις και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους επηρεάστηκε από την πανδημία και τα λοκντάουν. «Αντί να ενισχυθούν, οι επιχειρήσεις τιμωρούνται σαν ασυνεπείς με τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις!
Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας και εξαπάτησης είναι να έχουν συσσωρευτεί οφειλές χιλιάδων ευρώ για τις οποίες προβλέπονται και προσαυξήσεις και πρόστιμα! Σε μια περίοδο μάλιστα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας και πλήττονται από την εκτόξευση τιμών σε μια σειρά από κόστη λειτουργίας και παραγωγής» επισημαίνει ο κ. Μπουρνούς.
Στην ερώτηση οι αρμόδιοι υπουργοί ρωτούνται ποιο διάστημα της πανδημίας και πόσες επιχειρήσεις αφορά αυτή η αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους των υπουργείων τους και πότε προτίθενται να επιλύσουν το πρόβλημα καταβάλλοντας τα οφειλόμενα. Ζητείται επίσης από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, να βεβαιώσει ότι θα διαγραφούν άμεσα όλα τα σχετικά πρόστιμα και προσαυξήσεις και ότι θα αποτυπώνονται κανονικά τα ένσημα των εργαζομένων για την περίοδο που είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρηματίες λόγω της αθέτησης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών περιόδου Covid από τον κρατικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με τις διατάξεις (άρθρο 3 κεφαλαίου Α.1 και άρθρο 2 κεφαλαίου Α.2) της ΚΥΑ 12998/232/23-3-2020 (ΦΕΚ Β’ 1078/28-03-2020) «Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e-ΕΦΚΑ, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19» και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της 29ης Απριλίου 2020 με θέμα «Προσδιορισμός του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας και διαδικασίας χρηματοδότησής τους», που εξειδίκευαν και εφάρμοζαν προβλέψεις της Π.Ν.Π. ΦΕΚ Α’ 68/20-03-2020 (άρθρο 11), το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών των οποίων οι συμβάσεις είχαν μπει σε αναστολή, καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια σειρά νόμων και αποφάσεων παρατείναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτό το καθεστώς των αναστολών εργασίας και τη συγκεκριμένη πρόβλεψη κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.
Ωστόσο, παρατηρήθηκε σε πλήθος περιπτώσεων πως το κόστος αυτών των ασφαλιστικών εισφορών, ουδέποτε καταβλήθηκε στις επιχειρήσεις που υπάγονταν στις συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις. Μάλιστα, οι αναφερόμενες ασφαλιστικές εισφορές καταλογίστηκαν σαν απλήρωτες επί των οποίων χρεώνονται τόκοι και προσαυξήσεις!
Στις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνεται πως πράγματι έχουν συμβεί τα παραπάνω και δίνεται η αόριστη υπόσχεση πως σε μελλοντικό συμψηφισμό με άλλες υποχρεώσεις του ενδιαφερόμενου θα του πιστωθούν όσα τώρα εμφανίζονται -με υπαιτιότητα του υπουργείου- σαν οφειλόμενα. Σημειωτέον ότι οι αδίκως χρεωμένες οφειλές ανέρχονται κατά κανόνα σε πολλές χιλιάδες ευρώ και μάλιστα σε περίοδο γενικής πίεσης στους τζίρους των επιχειρήσεων και εκτόξευσης τιμών σε μια σειρά από κόστη λειτουργίας και παραγωγής.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1) α) Πόσες επιχειρήσεις και για πόσο διάστημα της πανδημίας αφορά η εκ μέρους του ΕΦΚΑ αθέτηση καταβολής των προαναφερόμενων ασφαλιστικών εισφορών; β) Πότε προτίθενται οι κ. Υπουργοί να επιλύσουν το πρόβλημα και να καταβάλουν τα οφειλόμενα;
2) Μπορεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να βεβαιώσει α) ότι θα διαγραφούν άμεσα όλα τα σχετικά πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και β) ότι θα αποτυπώνονται κανονικά τα ένσημα των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης

Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιώτα
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έγινε μαμά η Νίκη Τσιριγώτη

Ένα υγιέστατο κοριτσάκι έφερε στον κόσμο η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά, λίγο πριν τις εκλογές στο Σύλλογο του νοσοκομείου

Μιλούν στο «Ν» Γιάννα Χωριανοπούλου από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», ο Ξενοφώντας Αυγερινός από το «Νέο όραμα υγειονομικών» και ο Στρατής Κλεάνθης από την Νέα Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση «Κόσμου» για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας

Επιστολή – κάλεσμα από τον Γραμματέα του «Κόσμου» και ευρωβουλευτή των Πράσινων Πέτρου Κόκκαλη στους επικεφαλής των των κομμμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Υποδομών

Στην Έκθεση ERGO.TEC 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές

Την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 8 το βράδυ θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος
ΧΩΡΙΑ

Οι «Χοροδοιπόροι» στο Ακράσι

Τραγούδια και χοροί στην πλατεία του γραφικού χωριού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για... μισό κιλό φέτα

Απάντηση στα λεγόμενα της κυβέρνησης για τον... τιμοκατάλογο έμπνευσης Πρωθυπουργού έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθησαν αφού σούφρωσαν 2.000 ευρώ από κατάστημα της Αγιάσου

Εντοπίστηκαν λίγο πριν από την αναχώρησή τους με το πλοίο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Σπύρος Μύρων Παυλής, γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας

«Ευχαριστώ τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου για την εμπιστοσύνη και υπόσχομαι να πράξω το καλύτερο δυνατό.»
ΧΩΡΙΑ

57χρονη λουόμενη χωρίς τις αισθήσεις της στη Σκάλα Καλλονής

Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά δεν τα κατάφερε
ΒΙΒΛΙΟ

Συνάντηση με συγγραφείς του νησιού και γνωριμία με το έργο τους

Θα παρουσιαστούν βιβλία των λογοτεχνών της Ενωσης Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λαμπρή λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου

Πολύς κόσμος τίμησε με την παρουσία του την Κυριακή τον πολιούχο της Μυτιλήνης