× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κυβερνητική… επιτελική «κορονο‑ γκάφα» απειλεί 55 επιχειρήσεις στη Λέσβο!

«Κατασχέθηκαν λογαριασμοί επιχειρηματιών λόγω κρατικής ολιγωρίας» επιβεβαιώνει στο «Ν» ο πρόεδρος της «Ασπίδας», Νίκος Γιαννάκας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/3/2023

Κυβερνητική… επιτελική «κορονο‑ γκάφα» απειλεί 55 επιχειρήσεις στη Λέσβο!
' χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον 55 επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο στη Λέσβο γιατί η κυβέρνηση αδιαφόρησε ή «ξέχασε» να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν υποχρεωτικά την περίοδο του κορονοϊού.

Γνωστός επαγγελματίας της Μυτιλήνης που απασχολεί πολλούς εργαζομένους και επιχειρεί να είναι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντί τους, επικοινώνησε μαζί μας, μεταφέροντας τόσο την απόγνωση τη δική του, όσο και 54 ακόμα που έχουν απευθυνθεί στο ΙΚΑ από τη Λέσβο για τον ίδιο λόγο! «Δεν μπορούμε να εκδώσουμε ασφαλιστική ενημερότητα. Δεσμεύεται ο εταιρικός λογαριασμός, δεσμεύεται ο προσωπικός μας λογαριασμός!» τόνισε εκνευρισμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι για μακρά περίοδο και το 2020 και το 2021 σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι αφενός θα καταβάλλει μισθούς της αναστολής στους εργαζόμενους, αλλά και τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ. Πάνω από 50 επιχειρηματίες διαπίστωσαν ότι ξεκίνησαν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Όταν απευθύνθηκαν στο ΙΚΑ οι πρώτοι, θεωρήθηκε ότι ήταν οι «άτυχοι» της ιστορίας, στη συνέχεια όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν «άτυχοι», αλλά… δεκάδες.

Ουσιαστικά το «επιτελικό» κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη αδυνατεί να φέρει σε συνεννόηση αρχές και υπηρεσίες μεταξύ τους. Εφόσον δεν φαίνονται οι εισφορές στο ΙΚΑ από τις επιχειρήσεις γιατί πολύ απλά αυτές λόγω αδιαφορίας (;), ολιγωρίας (;), «αμνησίας» (;) δεν καταβλήθηκαν, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που εμφανίζουν χρέη πάνω από 30.000 ευρώ απειλούνται με μηνύσεις για ποινικό αδίκημα, σε άλλες κλείδωσαν το POS, κατέσχεσαν λογαριασμούς!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό επιβεβαίωσε στο «Ν» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα», Νίκος Γιαννάκας σε σχετική μας ερώτηση: «Δεν κατατέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή επί κορονοϊού, και έχουν βρεθεί χρέη έως και 50.000 ευρώ, κατασχέθηκαν λογαριασμοί…» Συγκεκριμένα αναφέρει ότι εμφανίζονται απλήρωτες οι εισφορές εργαζομένων τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.

Τι κι αν έγραφαν οι διευκρινίσεις του ΦΕΚ ότι καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές; 

«Στους εργαζόμενους, επιχειρήσεων-εργοδοτών που έχει απαγορευτεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Οι επιχειρήσεις τρέχουν και δεν φτάνουν!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον ΕΟΣ Σάμου

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίοου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 17 Οκτωβρίου

Θα μοιραστούν 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες πωλήσεις ελαιολάδου στα 7,85 ευρώ ανά κιλό

Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δίνει τον τόνο στην ελληνική χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Παλιά» με τιμή και… αξία

Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80 γίνονται το νέο hot trend στην αγορά κατοικίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βουτά έκανε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Τουρκία

Έστω και πρόσκαιρα το λαμπάντε εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη τιμή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος «σήκωσαν» το βάρος της απασχόλησης στο Βόρειο Αιγαίο

7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα δύο νησιά. Εποχικού χαρακτήρα και με κατεύθυνση των τουρισμό η πλειοψηφία των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων φέρνει η απεργία

Δείτε πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης στα πλοία με προορισμό την Λέσβο στις 14 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι υποσχέσεις αντικατέστησαν τις πληρωμές επιδοτήσεων

Με επικοινωνιακό μασάζ προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο έντονες αντιδράσεις των αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαρροές για πιθανή παραίτηση Τσιάρα

Έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν επισπευσθούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που φοβάται πως θα χρεωθεί ο ίδιος όλο το πρόβλημα και θα «καεί» πολιτικά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λέσβος σε επιφυλακή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης προαναγγέλλει προληπτικούς ψεκασμούς στα λιμάνια και επικρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για καθυστερήσεις και αδράνεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές στο Συνεταιρισμό Στύψης

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κυβερνητική σύσκεψη για την ευλογιά των προβάτων

Συσκέπτονται όσοι δεν σκέπτονται
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ