× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μην βρίζετε τους πολιτικούς σας προτού να κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας

«Χρόνια τώρα το σύστημα γνωρίζει, πόσο κοπάδι ζώων διασταύρωσης προβάτου με χρυσόψαρα είμαστε και όποιοι παρεξηγούνται από τη διαπίστωση, λυπάμαι, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τους χαρακτηρισμούς...»- Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Δημοσίευση 8/3/2023

Μην βρίζετε τους πολιτικούς σας προτού να κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας

Σας ενοχλεί που ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Καραμανλής θα θέσει, όπως ακούστηκε, εκ νέου υποψηφιότητα ως βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές; Απορώ με την ενόχλησή σας. Δεν έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να το πράξει; Κι εμείς οι ιθαγενείς, οι υποτελείς και οι σκλάβοι, οι διαχρονικά ανεγκέφαλοι και αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες ηλίθιοι δεν έχουμε το δικαίωμα να τον ψηφίσουμε; Βεβαίως και το έχουμε. 25377 ψήφους πήρε ο άρχοντας με το μεγάλο όνομα στις Σέρρες το 2019. Προσωπικά δεν ενοχλούμαι καθόλου που δεν έχει πολιτική τσίπα ο Υπουργός. Θα ενοχληθώ όμως αν στις επερχόμενες κάλπες εκλεγεί και πάλι, θα θυμώσω, αλλά όχι μαζί του. Θα με ενοχλήσουν όσοι θα τον επιλέξουν ξανά, αυτοί οι ανώνυμοι 25377 Σερραίοι που θα τον σταυρώσουν, ένας - ένας.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας ενοχλεί που ο Άδωνης Σπυρίδων Γεωργιάδης λέει αυτά που λέει, πράττει όσα πράττει, χτυπά τα χέρια στα τηλεοπτικά πάνελ που συμμετέχει νυχθημερόν, ουρλιάζει ως υστερικός και εκτελεί συνεχώς πολιτικές κυβιστήσεις ως περίλαμπρος Ολυμπιονίκης της ενόργανης κωλοτούμπας; 68962 τον ψήφισαν το 2019, αυτοί με ενοχλούν όχι εκείνος. Θέλετε να συνεχίσω με νούμερα για να μεγαλώσω την ενόχλησή σας; Χατζηδάκης Κωστής 72703, Κεραμέως Νίκη 62567, τυχαία εντελώς τα ονόματα και από το κόμμα που νίκησε, έχει και η αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ πολλά παρόμοια φυντάνια.Μεγάλους νικητές με χιλιάδες ψηφοφόρους που απολαμβάνουν τα Tweet και τις αναρτήσεις τους, που κατακλύζουν με την πολιτική τους ευφράδεια τα ΜΜΕ που τους λατρεύουν, τους σπονσοράρουν και τους αναδεικνύουν.

Θέλετε να σας υπενθυμίσω πόσο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις εθνικές εκλογές του 2019; Ήταν 57%,  ο ένας στους δύο δεν ψήφισε. Δεν ήθελε να πάει στην κάλπη γιατί τους βαρέθηκε και τους σιχάθηκε όλους. Οι μισοί από εμάς που αυτές τις μέρες οργιζόμαστε, ανεβάζουμε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βρίζουμε τους πολιτικούς που είναι όπως λέμε λαμόγια και απατεώνες και ψεύτες και άχρηστοι, δεν πήγαμε να ψηφίσουμε το 2019. Και όσοι πήγαμε σε ποσοστό 80% ψηφίσαμε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αυτούς που τώρα βρίζουμε για τα 20 χρόνια απραξίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αυτούς που κατηγορούμε ως δολοφόνους.  

Ωστόσο, λυπάμαι αν μας ταράζω, αν μας κατεβάζω από το συννεφάκι ηθικής μας, αλλά πλέον πιστεύω πως όλοι αυτοί είναι που φταίνε λιγότερο από όλους μας. Εμείς όλοι είμαστε οι υπεύθυνοι και όσο δεν το αντιλαμβανόμαστε τέτοιοι και χειρότεροι θα μας κυβερνάνε. Κανένας δε φύτρωσε, κανένας δεν πήρε πραξικοπηματικά τα ηνία της εξουσίας, όλοι εμείς ως σύγχρονα πολιτικά πρόβατα τους ψηφίσαμε, τους ξαναψηφίσαμε, τους πιστέψαμε, τους ξαναπιστέψαμε, τους ανεχτήκαμε, τους αντιμετωπίσαμε με απάθεια και αδιαφορία και τώρα τους κατηγορούμε πως μας ξεγέλασαν. Δεν μας ξεγέλασαν, το μόνο που έκαναν ήταν να ποντάρουν στην παραδοσιακή πολιτική μας ανοησία. Τη συνεχιζόμενη εδώ και δεκαετίες ανοησία μας, να ρίχνουμε ανέμελα τη ψήφο μας, χωρίς σκέψη, χωρίς κρίση, με μόνο κριτήριο ποιον γνωρίζουμε από την τηλεόραση, ποιος φωνάζει περισσότερο, ποιος είναι διασημότερος, ατακαδόρος ή προβαλλόμενος από τα ΜΜΕ που επίσης τώρα μας ενοχλούν και καταδικάζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξέρετε πόσα κόμματα συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές του 2019; Συνολικά 24 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Θα πει κάποιος, άξιζε κανένας από όλους αυτούς τη ψήφο μας και δεν την πήρε; Δεν την έχω την απάντηση πραγματικά, αν ήταν τόσο εύκολο θα το είχαν πει και άλλοι πριν από εμένα, ωστόσο δικαιούμαι να αντιστρέψω το ερώτημα και να ρωτήσω με τη σειρά μου: Και τόσα χρόνια που ψηφίζουμε διακαώς τους ίδιους και τους ίδιους τι καταλάβαμε; Πόσο χειρότεροι θα είναι οι οποιοιδήποτε άλλοι μπουν στη Βουλή από αυτούς τους ηγέτες που έχουμε τώρα; Θα είναι χειρότερος από τον Άδωνη αυτός ο κυριούλης με την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, πιο γραφικός αυτός με τη χλαμύδα από αυτόν που πουλούσε τις επιστολές του Ιησού; Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου. Κι ας μη μιλήσω καθόλου για όσους δεν είναι καν γραφικοί αλλά απλά αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ που κυβερνούν ξεδιάντροπα και κοροϊδεύουν ασύστολα όλους εμάς τους δήθεν ελεύθερους πολίτες;

Ποια είναι η λύση στα αδιέξοδα που μας σπρώχνουν εντέχνως εδώ και τόσα χρόνια οι πανέξυπνοι σχεδιαστές της πολιτικής μας πορείας, εμάς τους αφελείς; Πριν τη λύση θα σας περιγράψω τις επόμενες μέρες, την προεκλογική περίοδο των κομμάτων εξουσίας. Τα βήματα είναι απλά. Ακόμα και σε περιόδους τεράστιας οργής όπως η τωρινή, απλά σιωπούναρχικά και περιμένουν την οργή να καταλαγιάσει. Δείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των λαλίστατων σε άλλες περιόδους πολιτικών και θα τρομάξετε. Άπνοια και απουσία λες και άνοιξε η γη και τους κατάπιε. Μη φοβάστε, όχι για πολύ, σε λιγάκι θα ξαναβγούν σα τα φίδια από τις τρύπες τους. Για να ενισχύσουν αυτό το σβήσιμο από την επικαιρότητα, σιγά σιγά αλλά σταθερά, θα αλλάξουν με τη βοήθεια των μεγαλοκαναλαρχών θεματολογία και θα εφεύρουν θέματα που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον, κανένα αστυνομικό, κανένα δράμα, κανένα σκάνδαλο ακόμα καλύτερα. Χρόνια τώρα το σύστημα γνωρίζει, πόσο κοπάδι ζώων διασταύρωσης προβάτου με χρυσόψαρα είμαστε και όποιοι παρεξηγούνται από τη διαπίστωση, λυπάμαι, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τους χαρακτηρισμούς.

Αμέσως μετά τη λήθη δημιουργούμε πόλωση με έντονες αντιπαραθέσεις στο ποιος είναι ο χειρότερος, με αλληλοκατηγορίες που αποσκοπούν στο συμπέρασμα όλοι είναι το ίδιο χάλια και οι επιλογές μετρημένες. Θα λένε οι μεν τους δε δολοφόνους και αντίστροφα. 57 εσείς στα Τέμπη, 99 οι άλλοι στο Μάτι, μην οργίζεστε προκαταβολικά, θα ακούσετε πολλούς συμψηφισμούς για ζωές που θα μετριούνται με νούμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος πασπαλίζουμε αυτή τη διαπίστωση με σκόνη φόβου, πως αν τυχόν δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση τότε η χώρα θα πέσει σε περίοδο αστάθειας, η οικονομία που τώρα ανθεί (και εδώ γελάμε), θα βαλτώσει και θα χάσουμε ακόμα και αυτά τα λίγα που με κουπόνια μας ταΐζουν ως ιθαγενείς. Ο φόβος μήπως και κοπούν ξανά οι μισθοί, μήπως και χρεοκοπήσουμε πάλι είναι μεγάλο όπλο που θα βοηθήσει στις επερχόμενες εκλογές. Έτσι όσο οργισμένοι κι αν αισθανόμαστε, ενδόμυχα φοβισμένοι, θα τους ξαναψηφίσουμε ή θα ξανααπέχουμε ψηφίζοντας τους εμμέσως.

Θα μονολογήσει κάποιος, ωραίες οι διαπιστώσεις αλλά ποια είναι η λύση; Νομίζω πως υπάρχει, θα την περιγράψω συνοπτικά αν και είμαι εξίσου σίγουρος πως δεν πρόκειται τελικά να συμβεί. Η λύση είναι κανείς να μην έχει την αυτοδυναμία να κυβερνήσει. Η λύση είναι να νικήσουμε τους φόβους μας και να πάμε στις κάλπες για να μαυρίσουμε όσους είχαν και την παραμικρή εμπλοκή με την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια. Η λύση είναι ακόμα και αν οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου υπαγορεύουν τη ψήφο σε ένα από τα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν, ο σταυρός τους, στο ελάχιστο, να μην πάει σε κανέναν που έχει ήδη εκλεγεί παλαιότερα βουλευτής. Αν είναι δυνατό και οι 300 να είναι εντελώς νέοι και ηλικιακά αλλά πολύ περισσότερο πολιτικά. Αν είναι δυνατό η νέα Βουλή να έχει 10 κόμματα που να πρέπει υποχρεωτικά να συνεργαστούν, να διαφωνήσουν σε όλες τις αποφάσεις και να ακουστούν διαφορετικές απόψεις. Η Ιταλία που εδώ και τόσες δεκαετίες ζει μέσα σε κυβερνητική αστάθεια, χωρίς αυτοδύναμες κυβερνήσεις, με νέα κόμματα κάθε λίγο, τι χειρότερο από μας έπαθε; Της ξεπουλήσαμε και τα τρένα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να ψηφίσω το νεότερο ηλικιακά του ψηφοδελτίου που θα επιλέξω, αρκεί να μην τον έχω ματαδεί ποτέ μου στην τηλεόραση, σε πάνελ, ή σε συστημικά κανάλια. Αποκλείεται, και είμαι σίγουρος για αυτό που λέω, να είναι χειρότερος από όλους αυτούς, τους γνωστούς, τους ποτισμένους στην πολιτική διαφθορά, την διαπλοκή και τη σήψη. Επίσης, έχω την άποψη πως θα είναι έγκλημα να εκλεγεί ο οποισδήποτε έχει θητεύσει έως τώρα πάνω από δυο φορές στη Βουλή. Φτάνει πια, μας έσωσαν αρκετά, δε χρειάζεται άλλο, ας ξεκουραστούν επιτέλους με τις φιλελληνικές υπηρεσίες τους. Όποιον κι αν ψηφίσουμε, ας ελέγξουμε τουλάχιστον πως έχει εργασθεί έστω και μερικά χρόνια στη ζωή του, πως έχει μια στοιχειώδη έστω επαγγελματική σταδιοδρομία, πως δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι, πως έχει έστω και κάποιες γνώσεις σε αντικείμενο πέραν των κοινών, πως δεν είναι πλούσιος από την πολιτική ή τις πολιτικές διασυνδέσεις του. Τα στοιχεία υπάρχουν είναι εύκολο να τα βρει κανείς στο διαδίκτυο, ας ψάξουμε λιγάκι πριν βάλουμε το σταυρό, ας σταματήσουμε να κοιτάμε τα ψηφοδέλτια μήπως και γνωρίσουμε κανένα επώνυμο, το κάνουμε τόσα χρόνια και είδαμε τα χάλια μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν ψηφίσουμε ξανά όπως στο παρελθόν, αν ξαναβγάλουμε τους ίδιους και τους ίδιους αν ανεχτούμε τις ίδιες πολιτικές φάτσες θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Μετά, όταν παρ’ ελπίδα θα συμβεί το επόμενο κακό να μην σηκώνουμε πανό, να μην βρίζουμε κανέναν πέρα από τον εαυτό μας, ως αποκλειστικό υπεύθυνο της κατάντιας μας, την επόμενη φορά να φτύσουμε προς τα πάνω για να εισπράξουμε το κόστος των επιλογών μας.

ΥΓ1. Όσοι αφελώς περιμένουν να δουν πολιτικό να κάθεται στο σκαμνί για τα Τέμπη ας γυρίσουν πλευρό. Οι διπλές εκλογές θα ξεπλύνουν και με το νόμο όλα τα πιθανά αδικήματα.

ΥΓ2. Αν σε λίγους μήνες, όπως εξαγγέλλουν οι άρχοντες της χώρας φτιαχτούν τα θέματα ασφαλείας των τρένων, απλά όλοι εκείνοι που ηγήθηκαν, υπουργοί και πρωθυπουργοί των προηγουμένων ετών, θα ενισχύσουν την πεποίθηση πως το αίμα των νεκρών στα Τέμπη βάφει τα ατιμώρητα χέρια τους.  

ΥΓ3. Αν υπάρχει μια ιδιότητα που να απαξιώθηκε περισσότερο από αυτή του πολιτικού αυτές τις μέρες είναι εκείνη του δημοσιογράφου. Ωστόσο δεν φοβάμαι κανέναν από τους δυο τους είναι αποδεδειγμένα Χαιλάντερ και θα επανέλθουν δριμύτεροι.

 

 

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ είναι Ταξίαρχος σε αποστρατεία

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου