Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται οι κρίσεις πανικού
Οι κρίσεις πανικού ασκούν αρνητική επίδραση στην ζωή του ατόμου που τις βιώνει. Ο διαρκής φόβος για μια πιθανή κρίση δημιουργεί αυτοπεριορισμό, κοινωνική απομόνωση και εξάρτηση από τρίτους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/3/2023
Γράφει η: Μαρία Βούρου, MSc Κοινωνική Λειτουργός στέλεχος πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Πνοή
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε νιώσει άγχος κάποια στιγμή της ζωής μας. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα και στην ήπια μορφή του θεωρείται φυσιολογικό και απαραίτητο καθώς είναι η απάντηση του ανθρώπινου οργανισμού σε κάθε επικείμενο κίνδυνο ή απειλή. Απαραίτητα για να αποδώσουμε καλά σε καταστάσεις που απαιτούν συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων λοιπόν δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν τα συμπτώματα του άγχους τόσο έντονα και επίμονα σε σημείο να τους αποδιοργανώνουν, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινή τους ζωή κάνοντας τους δυσλειτουργικούς. Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν κρίσεις πανικού.
Τι είναι όμως η κρίση πανικού;
Η ετυμολογία της λέξης πανικός προήρθε από τον Πάνα. Τον μυθικό αγροτικό θεό της Αρκαδίας, προστάτη των βοσκών. Τον Θεό, που παρουσιαζόταν με κεφάλι ανθρώπου και πόδια τράγου. Η σύνδεση με τον Πάνα δικαιολογείται μιας και στη μυθολογία ο Πάνας ταυτίζεται με το ανεξέλεγκτο τρόμο. Ήταν τόσο δύσμορφος, που σύμφωνα με τον μύθο, όταν τον πρωτοαντίκρισε η μητέρα του, τρομαγμένη τον εγκατέλειψε. Αργότερα ο θρύλος λέει πως στην μάχη του Μαραθώνα βοήθησε του Έλληνες να αποτρέψουν τους Πέρσες με τις ιαχές του «ΠΑΝ, ΠΑΝ, ΠΑΝ», λόγω του ότι οι Πέρσες έντρομοι κατελήφθησαν από πανικό και οπισθοχώρησαν.
Η κρίση πανικού ορίζεται ως το έντονο ξέσπασμα άγχους που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα καθώς και καταστροφικές σκέψεις. Μια κρίση πανικού διαρκεί συνήθως 5 έως 30 λεπτά. Μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά, αλλά δεν είναι επικίνδυνα και δεν μπορούν να σας βλάψουν.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι:
- ταχυπαλμία
- Αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης
- Αίσθημα έλλειψης ελέγχου
- Αίσθημα πνιγμού
- Εφίδρωση ή τρέμουλο
- Δύσπνοια ή πολύ γρήγορη αναπνοή
- Μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα ή τα χείλη σας ή στα πόδια
- Αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
Ποιες είναι οι συνέπειες;
Οι κρίσεις πανικού ασκούν αρνητική επίδραση στην ζωή του ατόμου που τις βιώνει. Ο διαρκής φόβος για μια πιθανή κρίση δημιουργεί αυτοπεριορισμό, κοινωνική απομόνωση και εξάρτηση από τρίτους.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Μην ντρέπεστε! Μιλήστε για τα συναισθήματά σας σε επαγγελματία υγείας ή σύμβουλο, σε έναν φίλο ή σε μέλος της οικογένειας σας.
- Βάλτε στην ζωή σας ασκήσεις αναπνοής. Θα βρείτε πολλές στο διαδίκτυο.
- Βάλτε την άσκηση στην ζωή σας! Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
- Τρώτε τακτά και υγιεινά γεύματα ώστε να κρατάτε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σταθερά.
- Κάντε πράγματα που σας αρέσουν…
Τι να μην κάνετε….
- Μην προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα. Θα απογοητευτείτε! – Θέστε μικρούς στόχους που μπορείτε εύκολα να επιτύχετε.
- Μην εστιάζετε σε πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε.
- Μην αποφεύγετε καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος.
- Μην θεωρείτε πως είστε μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν άγχος ή φόβο κάποια στιγμή στη ζωή τους.
- Μην χρησιμοποιείτε αλκοόλ, τσιγάρα, τυχερά παιχνίδια ή ναρκωτικά για να ανακουφιστείτε από το άγχος, καθώς όλα αυτά συμβάλουν στην κακή ψυχική υγεία.
Μία μεγάλη πηγή του άγχους είναι η τάση των ανθρώπων να θέλουμε να ελέγξουμε το μέλλον, σαν να ζούμε σε αυτό. Σημασία όμως έχει το τώρα, η τροποποίηση των σκέψεων μας, της στάσης μας και των πεποιθήσεων για αυτά που μας συμβαίνουν. Μόνο εμείς είμαστε ικανοί να αλλάξουμε την κατάσταση, δεν απαιτούμε η κατάσταση να αλλάξει από μόνη της για εμάς. Ας προσηλωθούμε σε όλα όσα μας δίνουν ζωή! Σε όλα όσα μας γεμίζουν χαρά!
Κάθε νόσος έχει αφετηρία την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα - Ιπποκράτης