× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπάλα, γένους θηλυκού

Το γυναικείο ποδόσφαιρο ζει παγκόσμια ιστορικές στιγμές, ενώ στη Λέσβο αναγεννιέται 27 χρόνια μετά

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 30/11/2019

Μπάλα, γένους θηλυκού
Aπόλλων Σκοπέλου 1992

Τον περασμένο μήνα μια νεαρή Ιρανή, η Σαχάρ Κονταγιάρι, αυτοπυρπολήθηκε και λίγο αργότερα υπέκυψε στα εγκαύματά της, επειδή θα δικαζόταν από ιρανικό δικαστήριο, γιατί επιχείρησε να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταμφιεσμένη σε άνδρα.Το τραγικό αυτό συμβάν προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και την αυστηρή αντίδραση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Η FIFA απαίτησε από το Ιράν να επιτρέψειξανά στις γυναίκες την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων, απειλώντας με αποκλεισμό από τις επίσημες διοργανώσεις.Οι Ιρανοί συμμορφώθηκαν και έτσι στον αγώνα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου με αντίπαλο την Καμπότζη, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2022, περισσότερες από 3.500 γυναίκες βρέθηκαν σε μια ειδικά διαμορφωμένη κερκίδα του «Azadi Stadium» της Τεχεράνης, αποκτώντας -μετά από 40 (!) χρόνια- δικαίωμα πρόσβασης στο γήπεδο. Ο θάνατος της Σαχάρ Κονταγιάρι δεν έγινε τελικά για το τίποτα…

Το δικό τους Μουντιάλ
Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως, γίνεται και στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, το καλοκαίρι διεξήχθη στη Γαλλία η 8η κατά σειρά διοργάνωση του θεσμού. Αν σκέφτεσαι τώρα, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, «ποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο γυναικών;», ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις.
Ο ημιτελικός του FIFA Women’s World Cup, μεταξύ της Team USA και της Αγγλίας, έγινε το τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς στη Βρετανία, αφού συντονίστηκαν 11,7 εκατομμύρια άνθρωποι για να τον παρακολουθήσουν. Στον τελικό του γυναικείου Μουντιάλ, μάλιστα, οι ΗΠΑ επικράτησαν της Ολλανδίας μπροστά σε 59.900 φιλάθλους.

Το φαινόμενο Μέγκαν Ραπίνο
Πρόσωπο της διοργάνωσης ήταν, αναμφίβολα, η Αμερικανίδα σούπερ σταρ Μέγκαν Ραπίνο, η οποία δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τον Πλανητάρχη, Ντόναλντ Τραμπ, για την ομοφοβική ρητορική μίσους της κυβέρνησής του. Δημοσίευσε βίντεο στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πως αν κατάφερνε η Team USA να κερδίσει το τρόπαιο, δεν θα επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο. Η ίδια είναι παντρεμένη με την σταρ του Women’s NBA, Σου Μπερντ.

Ο Τραμπ, αφού πρώτα έκανε tag λάθος λογαριασμό στο twitter, της απάντησε με καθυστέρηση πως προτού μιλήσει, θα έπρεπε να έχει κερδίσει το τρόπαιο, ότι δεν είχε σκοπό έτσι κι αλλιώς να καλέσει την Team USA χάσει-κερδίσει το Μουντιάλ, ενώτην επέκρινε πως δεν μπορεί να δείχνει ασέβεια προς τη χώρα, τον Λευκό Οίκο και τη σημαία. Η Μέγκαν, στη συνέχεια της διοργάνωσης, δεν σιγοψιθύρισε ούτε λέξη από τον Εθνικό Ύμνο κατά την ανάκρουσή του πριν τους αγώνες.

Γυναίκες, ποδόσφαιρο, Ελλάδα και Λέσβος
Στην χώρα μας, το γυναικείο ποδόσφαιρο καθυστέρησε να εμφανιστεί, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.Ξεκίνησε το 1986, ωστόσο μέχρι το 1989 το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο. Έκτοτε, η ΕΠΟ δημιούργησε Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου,με την Καβάλα να ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στην πρώτη επίσημη παρουσία του θεσμού, την περίοδο 1992-93.

Την ίδια χρονιάδημιουργήθηκε και η Β’ Εθνική, με τη συμμετοχή μάλιστα του Απόλλωνα Σκοπέλου από τη Λέσβο, που αποδεικνύεται πρωτοπόρα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Με πρωτεργάτη τον ιστορικό πρόεδρο, Στρατή Τρύπατζη και συνεργάτη του τον Αχιλλέα Κεχαγιά, ο Απόλλων Σκοπέλου ξεκίνησε μία τολμηρή προσπάθεια καλλιέργειας του γυναικείου ποδοσφαίρου στο νησί μας, με έναν πυρήνα κοριτσιών από τη Γέρα, κάποιες προσθήκες από τη Μυτιλήνηκαι προπονητή τον πολύπειρο Χαράλαμπο Κοντάρα.
Δύο χρόνια μετά, ιδρύθηκε και η Νίκη Μυτιλήνης με προπονητή τον αείμνηστο Γιώργο Σκούφο.

Ένα αστέρι γεννιέται
Τον Μάρτιο του 1993γεννήθηκε στη Μυτιλήνη ένα κορίτσι, που έμελλε χρόνια μετά να γίνει μία από τις πιο πετυχημένες αθλήτριες του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας και βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας. Η Μιχαέλα Παράσχου ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών να συμμετέχει στη μικτή ομάδα τζούνιορ του Αιγέα Πλωμαρίου. Στα 18 της, φεύγοντας για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, κατακτώντας τίτλους, αλλά κυρίως βιώνοντας τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στοChampionsLeague. Αγωνίστηκε ακόμη στην Πανσερραϊκή και τελικά βρήκε… λιμάνι στον Άρη, όπου είναι αρχηγός και ταυτόχρονα προπονήτρια στα τμήματα υποδομής, έχοντας παράλληλα σταθερή θέση στην Εθνική Ελλάδας μέχρι σήμερα, στο δρόμο προς τα τελικά του EURO 2021.

Διπλή παρουσία στη γυναικεία Γ’ Εθνική

Κοντά 27 χρόνια μετά την ίδρυση του Απόλλωνα Σκοπέλου, η Λέσβος ζει ξανά ημέρες και έργα του γυναικείου ποδοσφαίρου. Η Σαπφώ και ο ΠΑΣ Λέσβου, που δημιουργήθηκαν πριν λίγους μήνες, ανοίγουν τα φτερά τους για τη Γ’ Εθνική, που κάνει σέντρα τον Νοέμβριο, με στόχους και προσδοκίες για την εκ νέου ανάπτυξη του αθλήματος στο γυναικείο φύλο, τόσο στο νησί μας όσο και στη Λήμνο.

Έχει δρόμο ακόμα…
Δυστυχώς, πάντως,το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν τυγχάνει ούτε της προβολής, αλλά ούτε και των εσόδων συγκριτικά με το ανδρικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις ΗΠΑ, μέλη της ομάδας -μεταξύ των οποίων και η Μέγκαν Ραπίνο- κατέθεσαν μήνυση εναντίον της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, για διακρίσεις, τονίζοντας πως πληρώνονται πολύ χειρότερα από τους ομολόγους τους στην ανδρική ομάδα «για την ίδια δουλειά, χωρίς ίδιες αμοιβές, προπονήσεις και συνθήκες ταξιδιών».
Το έπαθλο της FIFA για το Μουντιάλ των ανδρών ήταν 400.000.000 δολάρια το 2018. Το αντίστοιχο των γυναικών περιορίστηκε στα 30.000.000 δολάρια, φέτος. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο, υποσχέθηκε να το διπλασιάσει από το 2023. Η Μέγκαν Ραπίνο απάντησε ότι μπορεί σίγουρα να κάνει κάτι καλύτερο.

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ