× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσφυγικό και πειράματα στου κασίδη το κεφάλι

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ

Δημοσίευση 21/11/2019

Προσφυγικό και πειράματα στου κασίδη το κεφάλι
' χρόνος ανάγνωσης

Με το που μαθαίνω το σχέδιο (;) το κυβερνητικό για το προσφυγικό και τις παραφυάδες του, παίρνω αμέσως τον φίλο μου τον Βαγγέλη στη Μυτιλήνη. Ντριν, ντριν το κινητό, το σηκώνει ο Βαγγέλης, βάζει φωνή μεγάλη:

«Μαλάκα Ξανθάκη ήρθε η ώρα να βγάλουμε λεφτά!»
«Μίλα ρε Βαγέλη», του λέω, «πώς θα κονομήσουμε;»
«Κοντέινερ», μου λέει.
«Τι κοντέινερ;», τον ρωτάω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κοντέϊνερ ρε γκαζμά», μου λέει, «δεν είδες που θα βάλουνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε κλειστά κέντρα;»
«Το είδα», του απαντάω. «Εμείς όμως, πως θα γίνουμε πλούσιοι;»
«Θα πουλάμε κοντέινερ», μου λέει. «Κλειστά κέντρα πέντε χιλιάδων ατόμων και βάλε και οι έγκλειστοι θα μένουν σε κοντέινερ; Κάθε δεκαπέντε μέρες οδοντογλυφίδες θα τα κάνουν. Φλούδα δεν θα μένει!»

«Μήπως υπερβάλλεις λίγο;», τον ρωτάω.
«Ρε φίλε», μου λέει, «στον Κορυδαλλό δεν έχει ούτε δύο χιλιάδες, με κτίρια, τσιμέντα, κάγκελα, φρουρούς, αστυνομικούς, υπάλληλους και πάλι της τρελής γίνεται. Ξέρεις τι θα πει πέντε, έξι, επτά χιλιάδες άνθρωποι πίσω από τα κάγκελα, να μην μπορούν να βγουν έξω, να πάρουν μιαν ανάσα, να κάνουν μια βόλτα. Τέτοιο τρελάδικο δεν θα το έχεις ξαναδεί ποτέ στη ζωή σου!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αλήθεια είναι», του λέω, «ότι τώρα που είναι ανοιχτά τα κέντρα κάπως αποφορτίζονται οι εντάσεις…»
«Βγαίνουν, τρώνε καμιά τυρόπιτα, χαζεύουν στο δρόμο, κοιτάνε κάνα γκομενάκι, ψωνίζουν και καμιά βλακεία, περνάει ο καιρός. Κανένας δεν γουστάρει, αλλά δεν είναι και για θάνατο. Αλλά με κλειστά κέντρα χιλιάδων εγκλείστων; Ρε δώσε παραγγελία για κοντέινερ σου λέω, θα βρέξει λεφτά!»

«Και πού θα τα χωροθετήσουν τα κέντρα, τώρα που θέλουν να κλείσουν τα παλιά;», τον ρωτάω.
«Κανένας δεν το ξέρει», μου λέει, «και σε Μυτιλήνη και Χίο βράζει ο τόπος. Έχουν ξεσηκωθεί όλοι, κανένας δεν θέλει κλειστό κέντρο στο χωριό του. Χαμός έχει γίνει, γιατί δεν ανακοίνωσαν τίποτα. Απλώς ότι θα κλείσουν σταδιακά τα υπάρχοντα κέντρα και θ’ ανοίξουν άλλα. Όπως καταλαβαίνεις δεν τους πιστεύει κανένας, γιατί όλοι υποψιάζονται ότι τα καινούρια κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τα παλιά. Ήδη βγήκε ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, ο Κύτελης, νεοδημοκράτης άνθρωπος και δήλωσε ότι πρώτα θα κλείσει η Μόρια και ύστερα θ’ ανοίξει το κλειστό κέντρο. Δεν είναι κάνα κορόιδο να το χάψει αμάσητο. Κι ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου παραιτείται μαζί με το δημοτικό του συμβούλιο…»

«Σα να λέμε άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», του λέω.
«Είναι το παλιό σχέδιο», μου λέει, «που θέλανε ένα κανονικό χοτ σποτ και ένα προαναχωρησιακό και δεν είχε περάσει σε κανένα νησί. Τώρα το πουλάνε για καινούριο, επικοινωνιακό κόλπο ότι θα κλείσει η Μόρια»!

«Φοβάμαι ότι θα έχουμε συγκρούσεις στα νησιά», του λέω.
«Κι εγώ το φοβάμαι», μου λέει, «μ’ αυτούς που μπλέξαμε. Το μόνο που ξέρουν είναι να μεταμορφώνουν το ψάρι σε κρέας.»
«Με δυο λόγια μια τρύπα στο νερό», του λέω.
«Δεν περίμενα και κάτι καλύτερο», μου απαντάει, «Θα στο ξαναπώ, αυτοί οι τύποι κάνουν την Τασία να μοιάζει με θεά της οργανωτικότητας»!

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974

Παρουσίαση : Δημήτρης Πατίλας
Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χρονογραφικό Πάσχα 101 ετών

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Χρονογραφικό Πάσχα 101 ετών
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ*
Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Αιώνιον σκότος»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
«Αιώνιον σκότος»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πάσχα στη Μυτιλήνη του 1926

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Πάσχα στη Μυτιλήνη του 1926
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μεγάλη Παρασκευή στη Λέσβο: Ένας αλλιώτικος Επιτάφιος

Της Θεοφανίας Ιντζιρτζή Κοινωνικής Ανθρωπολόγου & Ιστορικού
Μεγάλη Παρασκευή στη Λέσβο: Ένας αλλιώτικος Επιτάφιος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το κορίτσι μου δεν ήταν ποτέ «διαφορετικό» μέχρι που μάθαμε να το βλέπουμε αλλιώς

Μια μικρή εξομολόγηση για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού!
Το κορίτσι μου δεν ήταν ποτέ «διαφορετικό» μέχρι που μάθαμε να το βλέπουμε αλλιώς
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Από την κρίση της εντατικής εκτροφής σε βιώσιμα οικοσυστήματα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΓΑΤΖΟΣ, Δάσκαλος, Phd
Από την κρίση της εντατικής εκτροφής σε βιώσιμα οικοσυστήματα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το έπος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Το έπος του ΟΠΕΚΕΠΕ