× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αν ζούσε σήμερα…

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2019

Αν ζούσε σήμερα…
' χρόνος ανάγνωσης

Μερικές φορές νομίζουμε ότι η ζωή, τα θετικά ή αρνητικά γεγονότα άρχισαν στις μέρες μας. Εμείς πρώτοι τα ζήσαμε. Εξ ίσου σημαντικό είναι να μην γνωρίζουμε, να αγνοούμε, την ιστορία με όλες τις εκφάνσεις της, ειδικά τη νεότερη του τόπου μας. Η γνώση αυτή δεν είναι απαραίτητο να αποκτάται μόνο μέσα στο σχολείο, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Την παιδεία, όπως την αποκαλούμε, την προσλαμβάνουμε σταδιακά, έχει ποικίλες αφετηρίες και πηγές.

Τούτες τις μέρες το λεξιλόγιό μας περιλαμβάνει τις λέξεις Πολυτεχνείο, δικτατορία, χούντα, βασανισμοί, νεκροί, εξορίες. Στα σχολειά κάνουμε «γιορτή», εκδήλωση, πορεία για το Πολυτεχνείο. Αυτές οι λέξεις δεν είναι για γλωσσική ερμηνεία, σα να κάνουμε μάθημα γλώσσας. Έχουν ιδιαίτερο νόημα και φόρτιση μέσα τους. Κρύβουν αλήθειες, τις οποίες δεν λέμε ή δεν ακούμε πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στα σχολειά μας δεν πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Ή σωστότερα δεν επιτρεπόταν να γίνουν. Οι μαθητές, αυτών των χρόνων «έπαιρναν» απουσίες, στις 17 Νοεμβρίου, όταν διοργάνωναν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης.
Όταν περπατώντας στη Μυτιλήνη, βρεθούμε στην είσοδο του Πάρκου της Αγίας Ειρήνης, βλέπουμε ένα μνημείο. Είναι η προτομή ενός νέου. Διαβάζουμε στη βάση της: «Μιχάλης Μυρογιάννης 20 χρονών φοιτητής, έπεσε στο Πολυτεχνείο». Είναι ο νεκρός της Λέσβου στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Αν ζούσε σήμερα… Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 66 χρονών, μηχανικός, πετυχημένος, οικογενειάρχης. Τέτοιες μέρες θα διηγούνταν στα εγγόνια του ή στους μαθητές προσκαλεσμένος από κάποιο σχολείο τα γεγονότα των τριών ημερών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μιχάλης Μυρογιάννης είναι άλλος ένας που δεν τσάκισε μόνο το χέρι του, σαν τον Μακρυγιάννη, αλλά τη ζωή του.

Αύριο θα τον συντροφεύουν στεφάνια και λουλούδια, που θα καταθέσουν όσοι τιμούν τη μέρα αυτή. Ώσπου το βράδυ ο αγέρας που φυσά να τα σκορπίσει και να μείνει μόνος• να κοιτά ευθυτενής προς τα Κεντρικά σχολεία της πόλης. Ίσως ψιθυρίσει, κι ας σιωπά σαν άγαλμα που είναι. Ίσως μας πει τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη: Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν/ πάρει χαμπάρι/ και μία ωραία πρωία μεσούντος κάποιου Ιουλίου/ βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας/ «δώστε τη χούντα στο λαό».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γιορτή στο χωριό

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΟΗΕ: Η ελληνική κυβέρνηση συνένοχη στην γενοκτονία στην Γάζα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πολιτισμός και Θέατρο

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΜΑΡΙΝΟΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 31/10/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νερό είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα ‑ Η απάντηση του ΚΟΣΜΟΥ στο σχέδιο υφαρπαγής του

Γράφει ο γραμματέας του «Κόσμου» και πρώην ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η 28η Οκτώβρη 1945, στις πολιτικές φυλακές Μυτιλήνης

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το ΟΧΙ και ο Μεταξάς, από τον μύθο στην ιστορική αλήθεια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψηφιακά ραντεβού, χωρίς εξυπηρέτηση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κάθε σήμερα και χειρότερα! (για το αύριο δεν το συζητάμε...)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διονύσης Σαββόπουλος, Α.ΘΕ.Κ. και Ο.ΡΘ.Α.

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Νιόνιος μας, ο μοναδικός ΜΑΣ…

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αντώνης Ανδριώτης (23 Σεπτεμβρίου 1947 ‑ 02 Οκτωβρίου 2025)

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ