× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δημοτική» ή «Διαβολική» η Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου;

«Πλέον είμαι σίγουρος, η σχέση μας με αυτή τη Δημοτική Αρχή δεν θα διαρραγεί ποτέ. Θα μείνουμε για πάντα μαζί, πολλές τετραετίες, μας ψυχαγωγεί όπως κανένας άλλος...»-Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Δημοσίευση 22/2/2023

«Δημοτική» ή «Διαβολική» η Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σε έναν Δήμο, έναν οποιονδήποτε Δήμο, όχι μονάχα στον υπέροχο Δήμο Μυτιλήνης, αγαστή και αμοιβαίας εμπιστοσύνης σχέση του πολίτη με τη Δημοτική του Αρχή. Θα αντιλαμβάνεται επομένως ο καθένας την ανησυχία μου, όταν διάβασα χθες την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος μας, που μιλούσε στην πρώτη της παράγραφο για «διάρρηξη» αυτών των σχέσεων με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με λακκούβες και κακοτεχνίες στους δημοτικούς δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δημοτικοί μας άρχοντες ανησυχούν και προβληματίζονται, όταν γράφεται το αυτονόητο, πως πλέον τούτη η πόλη είναι μια πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού διανθισμένη από σαμαράκια, λακκούβες όλων των διαστάσεων, ανοιχτές τρύπες ή άλλες πρόχειρα τσιμεντωμένες, σε μια σύνθεση δρόμων που απαιτούν από όλους μας ικανότητες οδήγησης αθλητή Enduro για τα δίκυκλα και Camel Trophy για τα τετράτροχα οχήματά μας.

Η Δημοτική Αρχή συμπάσχει με το δράμα μας, αλλά πρωτίστως μέμφεται και αναθεματίζει τα ΜΜΕ που χωρίς ίχνος ευθιξίας και σοβαρής έρευνας κατηγορούν την άμοιρη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για όλα τα κακά, λένε πως «ολιγωρεί και είναι υπεύθυνη για την άσχημη και την επικίνδυνη για τον πεζό ή οδηγό κατάσταση».

Έτσι λοιπόν, για να μην διαρραγεί η σχέση μας και αλίμονο, καταλήξουμε σε κανένα διαζύγιο τέτοια δύσκολη χρονιά εκλογών, σε μια ανακοίνωση 5 σημείων μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους, να ξέρουμε όλοι τις αλήθειες και να μην κατηγορούμε άδικα. Όποιος από δω και πέρα πει κακό για το Δήμο είναι προκαταβολικά εγκάθετος και κακεντρεχής. Πάμε λοιπόν να δούμε την απίστευτα διαφωτιστική ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράγραφος 1η.«Οποιοδήποτε έργο εκτελείται υπό την εποπτεία και ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας (ΤΥ) ολοκληρώνεται άρτιο και παραδίδεται σε λειτουργία μέσα στον συντομότερο χρόνο, αφού ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία ενημέρωσης των δημοτών και λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων κατά τη διάρκεια των εργασιών».

Ξεκάθαρα πράγματα και λόγια σταράτα. Ότι κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου το κάνει άρτια και νόμιμα. Το κατάλαβα αμέσως και αναρωτήθηκα εύλογα ποιος άραγε κάνει τις παρανομίες και τις προχειρότητες; Δεν περίμενα πολύ για την απάντηση, ήρθε αμέσως παρακάτω.

Παράγραφος 2η. «Όμως, τους δρόμους τους σκάβουν και οι ΟΚΩ (Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας), όπως ΔΕΥΑΛ, ΟΤΕ, ΔΕΗ είτε για αποκατάσταση βλαβών είτε για αντικατάσταση ή επέκταση δικτύων τους. Υποχρεούνται, μάλιστα, οι ΟΚΩ να γνωστοποιούν την οποιαδήποτε εργασία τους στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για να λάβουν την έγκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, η διαδικασία αυτή δεν τηρείται, με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές τις εργασίες χωρίς να λαμβάνει γνώση η Τ.Υ να είναι πλημμελείς. Για αποφυγή ατυχήματος δημότη που θα πέσει σε λακκούβα, η Τεχνική Υπηρεσία, τις περισσότερες φορές, μέσω του τμήματος της Αυτεπιστασίας, προβαίνει άμεσα στην αποκατάσταση του οδοστρώματος και μετά αναζητεί τον υπεύθυνο».
Τώρα άρχισα να μπαίνω στο νόημα.

Η ΔΕΗ, η ΔΕΥΑΛ και ο ΟΤΕ φταίνε για το χάλι της πόλης μας. Ούτε γνωστοποιούν που θα σκάψουν, ούτε ενημερώνουν τον καημένο το Δήμο, ανοίγουν τρύπες χωρίς έγκριση, κάνουν πλημμελείς εργασίες και γενικότερα είναι απαράδεκτοι και η Αυτεπιστασία τρέχει από πίσω τους να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και αναζητεί τους υπεύθυνους ως άλλος επιθεωρητής Κλουζώ.

Προσπάθησα να θυμηθώ πότε έσκαψε η ΔΕΗ για τελευταία φορά, σε μια πόλη εναερίων καλωδίων, που όταν βρέχει ή έχει αέρα πολύ, οι μετασχηματιστές στις κολόνες τσιτσιρίζουν και το ρεύμα κόβεται με εντυπωσιακή συνέπεια και δεν τα κατάφερα (ειρωνεία της τύχης όσο έγραφα κόπηκε πάλι το ρεύμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΟΤΕ από την άλλη, σίγουρα είναι υπεύθυνος για όλα αυτά τα κορδόνια στις άκρες των δρόμων, που θα μπορούσαμε και το καταθέτω ως πρόταση, να τα βάψουμε με διάφορα χρώματα και να δώσουμε πρόσχαρο τόνο στο δημοτικό οδικό μας δίκτυο. Ωστόσο, παρακάτω η ανακοίνωση μας πληροφόρησε ότι «ο ΟΤΕ ανάλαβε να επανορθώσει άμεσα τις δικές του παραλείψεις ή ατέλειες» μόλις ο Δήμος εξέδωσε «αυστηρή οδηγία προς όλες τις ΟΚΩ, να διορθώσουν τις τομές που προξένησαν στους δρόμους».

Ποιος μένει επομένως ασυνεπής και καθολικά υπεύθυνος για τις λακκουβάρες και τα πάθη μας; Δεν το λέει η ανακοίνωση, διότι υπάρχει και ένας πολιτισμός, το αφήνει να εννοηθεί, αλλά θα σας το πω εγώ που δεν είμαι πια τόσο εκλεπτυσμένος.

Η ΔΕΥΑΛ είναι ο «εωσφόρος» των δημοτικών δρόμων, ο κακότεχνος, ο μη νόμιμος, αυτή που δεν ενημερώνει κανέναν και κάνει του κεφαλιού της, ούτε αναλαμβάνει μετά να διορθώσει τις τομές όπως θα κάνει ο καλός ΟΤΕ. Και η ανακοίνωση γίνεται ολοένα και πιο σπαρταριστή.

Παράγραφος 3η. «Επειδή ο Δήμος διαθέτει έναν δημοτικό Αστυνόμο και δεν έχει τη δυνατότητα αστυνόμευσης όλων των δημοτικών δρόμων και πεζοδρομίων, παρακαλούνται τα μέλη κάθε Κοινοτικής Αρχής να μας ενημερώνουν για αυτές τις εργασίες στην περιοχή τους, για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε τις νόμιμες ποινές σε κάθε παραβάτη του Κανονισμού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας η οποία διέπει τις σχέσεις των ΟΚΩ με το Δήμο μας».

Έχει ο Δήμος μας έναν Δημοτικό αστυνόμο; Ποτέ μου δεν τον έχω δει, θα είναι μάλλον μυστικός αστυνόμος ο καψερός. Που να προλάβει ο άνθρωπος να καταγράφει λακκούβες, δε ξέρω κι αν είναι στα καθήκοντα του, αν πρόκειται για Αστυνομία Λακκούβας και κακοτεχνιών.

Τον φαντάζομαι με ένα μπλοκάκι να μην προφταίνει να μετρά τρύπες, να ψάχνει υπεύθυνους σε μια πόλη τεράστια σα τη Ν. Υόρκη κι αυτοί να ξεγλιστράνε με τα κομπρεσέρ στους ώμους, να τρέχουν μέσα στα στενά και να ανοίγουν την επόμενη τρύπα. Ένοιωσα το δράμα του και τον συμπόνησα βαθιά.

Ο Δήμος μας παρακαλεί όλους να γίνουμε κι εμείς εθελοντές αστυνόμοι λακκούβας, να βοηθήσουμε ως ενεργοί πολίτες, να ενημερώνουμε τους Άρχοντες του τόπου πότε αυτή η ακατανόμαστη ΔΕΥΑΛ σκάβει, να τους δίνουμε στεγνά, έστω με ανώνυμα τηλεφωνήματα, με όποιον τρόπο τέλος πάντων μπορεί να καταδίδει ο καθένας. Αυτή είναι η υποχρέωση του ενεργού πολίτη, να βοηθάει το Δήμο του με κάθε μέσο.

Αναρωτήθηκα, μάλλον απερίσκεπτα, γιατί είναι τόσο απαράδεκτοι αυτοί οι ΚΟΚΩ, οι Κακοί Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας και ειδικά η ΔΕΥΑΛ ή πιο ΚΟΚΩ από όλους;

Που κρύβονται όλοι αυτοί που σχεδιάζουν τρύπες, άναρχα και χωρίς έγκριση;

Που έχουν τα γραφεία τους και που οραματίζονται τα ανίερα τους σχέδια;

Που υπάγεται αυτός ο Οργανισμός αυτή η ΔΕΥΑΛ;

Ο Πρόεδρος του λογοδοτεί άραγε σε κανέναν;

Είναι μήπως το αρχικό «Δ» από το Δημοτική ή από το «Διαβολική»; Την έψαξα στο διαδίκτυο και είδα πως εδρεύει Ελ. Βενιζέλου 13-17. Κάτι μου θύμιζε αυτό, αλλά επειδή δεν είμαι καλός στις διευθύνσεις μετά βίας ανέσυρα από τη μνήμη πως εκεί είναι και ο Δήμος, ο Δήμαρχος, η Τεχνική Υπηρεσία και η Αυτεπιστασία της.

Το αποφάσισα λοιπόν, θα πάρω ανώνυμα τηλέφωνο στο Δήμαρχο και θα τον πληροφορήσω ως ενεργός πολίτης. Οι υπεύθυνοι είναι από κάτω σας Δήμαρχέ μου, έναν όροφο, άντε δύο το πολύ. Εσείς τον έχετε διορίσει τον Πρόεδρο στη θέση του.

Άλλο τώρα που ο «πολιτικά αχάριστος» θα κατεβεί λέει ανεξάρτητος στις επερχόμενες εκλογές, έβγαλε μπαϊράκι και σκάβει τρύπες και λαγούμια σα μανιακός μήπως και πέσετε μέσα. Επίσης Δήμαρχε μου, πείτε στην Τεχνική σας Υπηρεσία να ανοίξει τη σελίδα της ΔΕΥΑΛ στο διαδίκτυο και θα δει στις ανακοινώσεις της που πρόκειται να σκάψει.

Μη μας πιάνει και απροετοίμαστους, την επόμενη φορά να είναι από πάνω από τις τρύπες η Αυτεπιστασία και να μην τους ψάχνει κατόπιν εορτής.
Φαντάστηκα το σουρεάλ σκηνικό ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου να συναντά τον Αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών, επίσης μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, στο στενό διάδρομο της Ελ. Βενιζέλου 13-17 ή στα Δημοτικά Συμβούλια και να γυρνάνε ο καθένας τα κεφάλια τους από την άλλη. Όσο πια αφορά το προσωπικό των 2 υπηρεσιών, ούτε καλημέρα δεν θα λένε μεταξύ τους, μιλάμε για τέτοιο πόλεμο χαρακωμάτων, Πράσινοι και Βένετοι και λίγα σας λέω.

Επίσης προτρέπω όλους τους συμπολίτες μου, το πρωί που πηγαίνουν στις δουλειές τους, για βόλτα, για καφέ ή στην αγορά για ψώνια, να καταγράφουν λακκούβες και να τηλεφωνούν σωρηδόν για να τις αναφέρουν στο γραφείο του Δημάρχου. Ο ίδιος βλέπετε, οι 11 Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του, συνοδεία του μοναδικού Αστυνόμου, ταξιδεύουν με ελικόπτερο και δεν βλέπουν από εκεί ψηλά, εδώ χαμηλά, τις λακκούβες.

Ακόμα, καταλήγοντας, να μην παραλείψω την παράγραφο 4, «σύντομα έχει προγραμματιστεί η αποκατάσταση των βλαβών του οδοστρώματος στους δρόμους και προπάντων στην Κεντρική Αγορά». Έρχονται και εκλογές για να μην ξεχνιόμαστε, ετοιμαστείτε για τα μπαλώματα της τετραετίας, σε λίγους μήνες θα γίνουμε το μικρό Παρίσι.

Αλλά και το υπέροχο κλείσιμο «Εφεξής, θα παρακαλούσαμε τα τοπικά ΜΜΕ να μην «εφευρίσκουν» τον εύκολο στόχο σκληρής κριτικής και απόδοσης ευθυνών, δηλαδή την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά να βοηθήσουν και τα ίδια σε αυτή τη διαδικασία εντοπισμού και καταπολέμησης της προχειρότητας των διαφόρων εργολάβων των ΟΚΩ».

Πολύ καλά σας τα λέει κύριοι των τοπικών ΜΜΕ ο Δήμαρχος μας. Αφήστε τους εύκολους στόχους, τις κριτικές και τις αποδόσεις ευθυνών, δεν αποτελούν αυτά έργο σας, παρατήστε τα πληκτρολόγια και βγείτε στο σεργιάνι προς αναζήτηση νέων αγνώστων λακκουβών και των υπευθύνων τους. Να τώρα μόλις βλέπω κάποιον να σκάβει κάτω από το παράθυρο μου και τρέχω να του πάρω τα στοιχεία.

Κύριε Δήμαρχε κοιτάξτε από το παράθυρό σας, μην σηκώνεστε, δεν απαιτείται να βγείτε από το Δημαρχείο. Η ΔΕΥΑΛ έσκαψε μια τρύπα να με το συμπάθιο, σε σχήμα κομματιού πίτσας, ακριβώς απέναντι, στην Ελ. Βενιζέλου κάτω από τα ΚΤΕΛ και την έκλεισε άτσαλα εδώ και μια δυο βδομάδες.
Πλέον είμαι σίγουρος, η σχέση μας με αυτή τη Δημοτική Αρχή δεν θα διαρραγεί ποτέ. Θα μείνουμε για πάντα μαζί, πολλές τετραετίες, μας ψυχαγωγεί όπως κανένας άλλος, δεν συμφωνείτε;

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ είναι Ταξίαρχος σε αποστρατεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*