× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μυκητολογικοί εχθροί της ελιάς

Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος μιλά στο «Ν» για το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο, η σαπιοβούλα, το φόμα και τους τρόπους αντιμετωπίσεις τους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/2/2023

Μυκητολογικοί εχθροί της ελιάς
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Στο Νησί 99 FM» και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη», μίλησε για τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχουν οι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες στα ελαιόδεντρα της Λέσβου αλλά και για την ανάγκη οι ελαιοπαραγωγοί να προχωρήσουν σύντομα σε κατάλληλες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουν παθογόνους μύκητες που προσβάλουν τα δέντρα τους όπως είναι το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο, η σαπιοβούλα και το φόμα.

«Το κρύο, τις πρώτες ημέρες του Φλεβάρη, στις περισσότερες περιοχές της Λέσβου κυμάνθηκε από – 2 ως - 4 βαθμούς κελσίου. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν έκανε σοβαρές ζημιές στα δέντρα. Αναφέρομαι κυρίως στις ελιές αλλά και σε άλλα δέντρα όπως είναι λεμονιές, πορτοκαλιές κλπ. Κι οι λίγες ζημιές εντοπίζονται εκεί που υπήρχε συσσώρευση ψύχους. Έτσι λοιπόν πολύ λίγες αρνητικές επιπτώσεις από το ψύχος. Όμως έχουμε πολλές θετικές επιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το ψύχος θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ανθοφορία των δέντρων, στο «φρενάρισμα» πολλών ασθενειών και εντόμων. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια πιο ήπια εξέλιξη των ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Συνεπώς μέχρι τώρα το κρύο λειτούργησε ευεργετικά. Βέβαια ήταν περιορισμένο. Διότι ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιο και με θερμοκρασίες γύρω στους 10 βαθμούς κελσίου. Αυτό είχε ως συνέπεια να περιοριστεί η ανθοφορία στα καρποφόρα δέντρα και σε πολλές περιπτώσεις ο καιρός ξεγέλασε τα δέντρα. Επίσης ξεγέλασε πολλούς παραγωγούς που ξεκίνησαν να κλαδεύουν τις ελιές τους νωρίς».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γάλλος τόνισε πως η αυξημένη υγρασία που είχε το νησί της Λέσβου κατά τους προηγούμενους μήνες, ιδιαίτερα τις πρωινές σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, είχε ως συνέπεια να έχουμε και αυξημένες προσβολές από το κυκλοκόνιο. Διότι το δέντρα και το φύλλωμα τους ήταν βρεγμένο για πολλές ώρες της ημέρας και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ίδιες συνθήκες βοήθησαν να συντηρηθεί το γλοιοσπόριο και άλλες ασθένειες.

 

Μεγάλο πρόβλημα το κυκλοκόνιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

«Το κυκλοκόνιο είναι ένας μύκητας που κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην ελιά. Είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εχθρός της ελιάς μετά τον δάκο και έχει μεγάλη εξάπλωση στο νησί της Λέσβου. Διότι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι ευαίσθητες σε αυτόν. Πολύ γρήγορα αναπτύσσεται, κολλάει στα φύλλα τόσο της αδραμυτινής όσο και της κολοβής. Το ίδιο ισχύει και για την ποικιλία της λαδολιά.

 

Πρόκειται για ένα μύκητα που αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες από 5 ως 30 βαθμούς κελσίου. Με άριστη θερμοκρασία (για την ανάπτυξη του) από τους 15 – 18 βαθμούς σημαίνει ότι έχουμε μια μεγάλη παραγωγική περίοδο του κυκλοκονίου, παράγονται συνεχώς σπόροι και μόλις είναι κατάλληλες οι συνθήκες του περιβάλλοντος κολλάνε στα φύλλα της ελιάς και αρχίζουν να αναπτύσσονται.

 

Δεν πολλαπλασιάζεται εύκολα από τα φύλλα που έχουν πέσει στο έδαφος, αλλά από τα φύλλα που έχουν προσβληθεί και βρίσκονται πάνω στο δέντρο.

 

Μια σοβαρή προσβολή μπορεί να προκαλέσει πτώση φύλλων κυρίως μέσα στην άνοιξη. Επίσης μπορεί να προκαλέσει πτώση καρπών και ανθέων. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε ακαρπία τεράστιες περιοχές» τόνισε ο έμπειρος γεωπονός.

 

Χρειάζεται συστηματική δουλειά από τους ελαιοπαραγωγούς για να αντιμετωπίσουν το κυκλοκόνιο σε βάθος χρόνου. Κι αυτό γιατί είναι πολύ μεγάλη η περίοδος ανάπτυξης τους. Ο κ. Γάλλος τόνισε πως πρέπει να γίνονται τουλάχιστον τέσσερις ψεκασμοί. Επίσης τόνισε πως υπάρχουν σειρά σκευασμάτων χαλκούχα και άλλα που μπορούν να κάνουν πολύ αποτελεσματική δουλειά.

 

Επικίνδυνος μύκητας το γλοιοσπόριο

 

«Νομίζω πως την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023 την μεγαλύτερη ζημιά στον ελαιώνα της Λέσβου έκανε η σαπιοβούλα. Σε αυτή οφείλεται η πρώιμη καρπόπτωση. Πρόκειται για ένα μύκητα που προσβάλει κυρίως τον καρπό. Συνήθως αναπτύσσεται μετά από προσβολή ή νύξη που κάνει ο δάκος. Έτσι τα πρώιμα χτυπήματα που κάνει ο δάκος στον καρπό δίνουν την δυνατότητα στον μύκητα αυτό να μπει να στον καρπό και να τον προσβάλει. Η καρπόπτωση που καταγράφηκε από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο οφείλεται σε αυτόν το μύκητα.

 

Όσο αφορά το γλοιοσπόριο, κατά περιοχές κάνει μεγάλη ζημιά. Επισκέψεις που έχω κάνει σε Γέρα, Πλωμάρι, Άντισσα, έχουμε σημαντικές προσβολές. Στα ελαιοκτήματα που ξεκινά αργά η συγκομιδή κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Μετά την προσβολή που κάνει ο δάκος στον καρπό μπαίνει ο μύκητας του γλοιοσπορίου. Κι έτσι έχουμε σάπισμα του καρπού, πτώση του καρπού και μείωση της ποιότητας του λαδιού.

 

Το γλοιοσπόριο αναπτύσσεται κατά την ωρίμανση του καρπού, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι προσβάλει και τον ανθό, και τα φύλλα και μικρούς βλαστούς.  Έτσι το γλοιοσπόριο πρέπει να αντιμετωπισθεί και την άνοιξη (προανθικά) και πριν την συγκομιδή. Όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι επεμβάσεις στις αρχές του Ιουνίου μαζί με την δακοκτονία. Αυτή την χρονική περίοδο βρίσκουμε το γλοιοσπόριο σε τέτοιο επίπεδο που μπορούμε να το καταπολεμήσουμε καλύτερα.  

 

Το φόμα μια ασθένεια ξύλου

 

Το φόμα είναι ένας μύκητας ξύλου που προσβάλει μικρούς βλαστούς με πάχος μέχρι 10 εκατοστά. Δεν θα συναντήσουμε τον μύκητα σε κορμούς και κλόνους. Αλλά θα το δούμε σε μικρά ξερά κλαδιά. Οι ουσιαστικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του είναι καλό κλάδεμα πριν από το σημείο που είναι η πληγή. Όπως στο κυκλοκόνιο, έτσι και στο φόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαλκούχα σκευάσματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι κατάλληλα και για την βιολογική γεωργία. Επίσης ο κ. Γάλλος τόνισε πως υπάρχουν και χημικά σκευάσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση του φόμα το χειμώνα ως και τα μέσα του Απρίλη. Δεν είναι κατάλληλη εποχή για την αντιμετώπιση του φόμα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

 

Τα κλαδιά με φόμα που απομακρύνονται από τα δέντρα πρέπει να καίγονται γιατί αν παραμείνουν στο έδαφος δίνουν την δυνατότητα στον μύκητα να μεταφερθεί ξανά στα κλαδιά των κοντινών δέντρων.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι

Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Τετάρτης και Θεία Λειτουργία το πρωί της Πέμπτης
Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι

Ιερά Λειτουργία, περιφορά της εικόνας, έφιπποι συμμετέχοντες και παραδοσιακό γλέντι την Παρασκευή 7 Αυγούστου
Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι
ΓΕΥΣΗ

Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση του Taste Lesvos με επίκεντρο τη γαστρονομική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου
Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης

Η παράταξη «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» κάνει λόγο για ανεπάρκεια στη διαχείριση της ύδρευσης και θέτει σειρά ερωτημάτων για τη βλάβη στη Σουράδα
Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς από τις 13.50 έως τις 14.20
Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης

Συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της υδροδότησης σε Πυργί, Αλυφαντά, Κέδρο, Παγανή, Λακέρδα και Γαϊδαρανήφορο
Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα

Ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση του παλιού γηπέδου με νέες υποδομές άθλησης και αναψυχής
Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά για τη μεγάλη ανταπόκριση στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, υπερασπίζεται τους εργαζομένους και παρουσιάζει τη συνέχεια του προγράμματος
«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους