× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόταση για την ύδρευση στον Πολιχνίτο

Γράφει ο ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ*

Δημοσίευση 6/2/2023

Πρόταση για την ύδρευση στον Πολιχνίτο

Το βασικό πρόβλημα του χωριού μας , αν αφαιρέσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, είναι το νερό . Διάφορα άρθρα έχουν παρουσιασθεί στο παρελθόν από φιλότιμους επιστήμονες που χρόνια ερεύνησαν και ακόμη μελετούν όχι μόνο την περιοχή Πολιχνίτου  αλλά και τη Λέσβο γενικότερα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη φορά είμαι στην ευχάριστη θέση να συνεχίσω τον αγώνα για το θέμα του νερού , προσβλέποντας σε μια άλλη νέα πρόταση –λύση.  Η πρόταση αυτή  φαίνεται να είναι άμεση, πιο εφικτή ,αποτελεσματική και όχι τόσο κοστοβόρα.

Όπως αποδείχθηκε από έρευνές μου μέχρι τώρα το υδρογεωλογικό περιβάλλον της περιοχής Πολιχνίτου, διαφορετικό από το υδρογεωλογικό περιβάλλον  της Μ. Λίμνης,  δεν είχε το δυναμικό να καλύψει από ποιοτικής και ποσοτικής άποψης  τις ανάγκες νερού. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι για πιο ποιοτικό νερό καταφεύγαμε στις πηγές Αγ. Δημητρίου Αγιάσου διανύοντας μεγάλη απόσταση παρά το γεγονός της έλλειψης ποιοτικού ελέγχου του νερού.

Για τη λύση του νερού προτείνονται  σήμερα  δύο υδροφορείς και υδρογεωλογικά περιβάλλοντα /1. το υδρογεωλογικό Περιβάλλον της Μεγάλης Λίμνης και 2. το υδρογεωλογικό περιβάλλον της περιοχής των  Μεταλλείων λευκολίθου Βασιλικών και πηγών Πέσσας . Τα δύο αυτά περιβάλλοντα και οι αντίστοιχοι  υδροφορείς χαρακτηρίζονται από πρασινοπετρώματα (περιδοτίτες)  και το νερό έχει παρόμοια ποιοτική σύσταση. Οι δύο υδροφορείς τροφοδοτούνται  από τον υδροπερατό  ασβεστολιθικό  ορεινό όγκο του Ολύμπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υδροφορέας στην περιοχή Μεγάλης Λίμνης έχει ερευνηθεί στο παρελθόν και έχει εντοπισθεί με γεώτρηση στην ιδιοκτησία ενός πολίτη από την Αγιάσο. Το νερό αυτό είναι άριστης  ποιότητας , μαγνησιούχο όπως τα νερά που εντοπίζονται  μέσα σε πρασινοπετρώματα, έχει δε χημική σύσταση όμοια με το νερό Τσίγγου ,το νερό των γειτονικών πηγών Βουλέλλη που υδρεύεται ο Πολιχνίτος  και το νερό των πηγών Αγ.Δημητρίου. Το νερό αυτό λόγω της μικρής σχετικά απόστασης από τις  πηγές Βουλέλλη μπορεί να μεταφερθεί με υδροσωλήνες από πολυαιθυλαινίου και στη συνέχεια με το ήδη υπάρχον δίκτυο στη δεξαμενή ύδρευσης  ΠΟΛΙΧΝΊΤΟΥ. Πάντως πριν από οποιαδήποτε συζήτηση εξαγοράς  με τον ιδιοκτήτη της γεώτρησης απαιτείται ο έλεγχος παροχής και ποιοτικής χημικής Ανάλυσης του νερού της γεώτρησης. Εναλλακτική λύση  και ξεχνώντας την ήδη υπάρχουσα γεώτρηση είναι η εκτέλεση νέας γεώτρησης στην γειτονική δημόσια περιοχή για τον εντοπισμό του ίδιου  υδροφορέα αφού βέβαια προηγηθεί γεωλογική και γεωφυσική μελέτη βάσει της οποίας προσδιορίζεται η θέση της γεώτρησης.

2.Ο  υδροφορέας  στην περιοχή των Μεταλλείων Βασιλικών εντοπίζεται επίσης  μέσα σε πρασινοπετρώματα  και αναμένεται να έχει παρόμοια χημική σύσταση  με το νερό της γεώτρησης Μεγάλης Λίμνης. Κατά πληροφορίες το νερό αυτό εντόπισαν στο παρελθόν  μεταλλωρύχοι  εξόρυξης   λευκολίθου κατά τη διάνοιξη της κεντρικής στοάς και επομένως για τον εντοπισμό του νερού απαιτείται η διάνοιξη γεώτρησης αφού βέβαια προηγηθεί γεωλογική και γεωφυσική μελέτη. Μία ένδειξη της χημικής σύστασης  του αναμενόμενου υδροφορέα αποτελεί η χημική σύσταση του νερού των γειτονικών πηγών Πέσσας.

Όπως είναι γνωστό ο αρμόδιος Φορέας για την υλοποίηση  των προτάσεων είναι η ΔΕΥΑΛ.

*ο Ακίνδυνος Κελεπερτζής είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Κωστής Καρπόζηλος λέει «Ιστορίες στο Νησί»

Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις του 20ου αιώνα και οι διαδρομές του ελληνικού κομμουνισμού μέσα σ’ αυτές
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κεντροαριστερά όπως μπαίνεις ή όπως βγαίνεις;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος ε.α
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δρόμοι ηρώων

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Γιόρτασε το «Ν» και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Στη ζεστή ατμόσφαιρα των Κεντρικών Λυκείων, με την παρουσία φορέων, αυτοδιοικητικών, δημοσιογράφων και φίλων πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις της σύγχρονης ενημέρωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Τα προβλήματα συνταξιούχων και εργαζομένων είναι κοινά»

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες του Γιάννη Ζαφειρίου, μίλησε η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου.
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι ΠΕΚ‑τες, συζητούν για τα προβλήματα των συνταξιούχων

Προσκεκλημένη σήμερα στις 5 το απόγευμα στην εκπομπή του Γιάννη Ζαφειρίου είναι η Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αβελάρδος και Ελοΐζα: Ένας Ανεξίτηλος Έρωτας

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νοσοκομείο της Σάμου ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός και πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εμπόριο τίτλων

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος