× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ωχ τα πάκια μου» που έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντάρας...

Ο απολογισμός του έργου της Δημαρχίας Κύτελη με μια διασκεδαστική κριτική ματιά- Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Δημοσίευση 24/1/2023

«Ωχ τα πάκια μου» που έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντάρας...

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος κ. Κύτελης σε μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την κοπή της πίτας του Δήμου και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 3,5 χρόνων στη Δημαρχία, συνδύασε το εορταστικό κλίμα με τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής που ανέλαβε «τις τύχες του νησιού» την άνοιξη του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο απολογισμός καλλιτεχνήθηκε με μια σύντομη ομιλία του Δημάρχου και μια παρουσίαση στη συνέχεια, διάρκειας μιας ώρας, που είναι διαθέσιμη στο youtube και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους Μυτιληνιούς επιθυμούν να περάσουν ευχάριστα μερικά λεπτά, αρκεί να γνωρίζουν πως ο άσκοπος εκνευρισμός και οι αναθεματισμοί, ειδικά όταν απευθύνονται σε ώτα κωφών, βλάπτει σοβαρά την υγεία. Τέτοια γεγονότα μονάχα με χιούμορ αντιμετωπίζονται και έτσι τα είδα κι εγώ προσωπικά.

Αρχικά, θα ήθελα να πω ότι αν κάποιος ειδικός στο μοντάζ αφαιρούσε τη λέξη Μυτιλήνη και τα τοπωνύμια από την παρουσίαση και στη συνέχεια την άκουγε ανυποψίαστος κάποιος συνδημότης θα στοιχημάτιζε πως μάλλον μιλάμε για τον απολογισμό έργου του Δήμου Μόντε Κάρλο, τέτοια πρόοδος και τόσα επιτεύγματα σε μια ώρα, μονάχα σε μέρη μακρινά και πολιτισμένα παρατηρούνται. Όμως όχι, η πρόοδος και η τάξη είναι έργα Κύτελη.

Πέρα από το αστείο του θέματος,πρωταρχικά να θίξω κάτι,κατά την άποψή μου, ιδιαίτερα σοβαρό. Δεν έχουν περάσει ούτε 40 μέρες από το θάνατο του αείμνηστου Δημάρχου Σπύρου Γαληνού και η Δημοτική Αρχή δεν είχε ούτε την ελάχιστη ευθιξία να αφιερώσει λίγες γραμμές στον αποθανόντα και το έργο του, ως φόρο τιμής και ως πράξη που στην ουσία θα της ανταπέδιδε τα εύσημα. Αντιθέτως, η Δημαρχία Κύτελη φρόντισε επιμελώς να οικειοποιηθεί όλα εκείνα τα έργα που ο Σπύρος Γαληνός και οι συνεργάτες του οραματίστηκαν και προγραμμάτισαν, όλα αυτά που με λίγα λόγια βρήκαν έτοιμα από τον προκάτοχό τους και τα παρουσίασαν ως δικά τους. Πόσο κοντή μνήμη πρέπει να έχει κάποιος για να μη θυμάται πως τα έργα στη Σουράδα και τα Τσαμάκια ή το Κολυμβητήριο στα Θέρμα, που μάλιστα μετά τις άστοχες ενέργειές τους έχει παγώσει, είναι έργα του Σπύρου Γαληνού; Κρίμα, διότι ο Δήμαρχος είχε κατά την άποψή μου μια ευκαιρία να γίνει συμπαθής στους δημότες του, αναγνωρίζοντας την προσφορά του προκατόχου του. Όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά φρόντισε και να πετάξει σπόντες, λέγοντας πως η δική του Δημαρχία νοικοκύρεψε τα οικονομικά του Δήμου. Παχιές κουβέντες χωρίς στοιχεία και χωρίς νόημα, εκτός κι αν ήθελε να μας πει πως ο Δήμος Μυτιλήνης έχει πλεονάσματα και επί Γαληνού είχε ελλείμματα, θα χαρώ να διαβάσω σχετικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας φύγουμε όμως από την «πολιτική γαϊδουριά» για να σας μεταφέρω μερικά από τα πλέον αστεία που άκουσα στον επίσημο απολογισμό. Η παρουσίαση μας πληροφόρησε πως ο Δήμος σε 3,5 χρόνια ασφαλτόστρωσε ή τσιμεντόστρωσε, 6 ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στον αστικό ιστό. Έκανα τους υπολογισμούς 6000 μέτρα διά 42 μήνες Δημαρχίας και κατέληξα στο ιλιγγιώδες νούμερο των 142 μέτρων το μήνα. Από τα γέλια των υπολογισμών δεν πρόσεξα ενώ οδηγούσα στην Καβέτσου, Τρίτη πρωί, και κόντεψα να βυθιστώ σε μια τεράστια λακκούβα της ΔΕΥΑΛ λίγο πριν το 6ο Δημοτικό. Για λόγους συμμετρίας όμοια τρυπάρα είχε ανοίξει η ΔΕΥΑΛ και στην παράλληλη Ελ. Βενιζέλου. Η κατάσταση του οδικού δικτύου της πόλης είναι τόσο γελοία που πλέον οι δημότες έχουν αρχίσει να δίνουν ονόματα στις λακκούβες και τα σαμαράκια σα να πρόκειται για γνωστούς και παλιούς μας φίλους. Όλοι έχουμε αφήσει και κάποια ζάντα προς τιμήν τους, και οι ορθοπεδικοί Μυτιλήνης χρωστούν στο Δήμο ποσοστό των εσόδων τους, θεραπεύοντας προβλήματα μέσης που δημιουργεί η οδήγηση με αναταράξεις στην πόλη. «Ωχ τα πάκια μου» που έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντάρας στο «Υπάρχει και Φιλότιμο». Αν ξεκινήσει κανείς στο αυτοκίνητο με καφέ αχτύπητο από Λαζαρέτο μέχρι Χρυσομαλλούσα έχει φτιάξει περιποιημένη φραπεδιά πλούσια σε αφρό. Επίσης, προτείνεται στο Δήμο η δημιουργία αθλητικών σωματείων για σλάλομ ή Camel Trophy μια και η μακροχρόνια οδήγηση στην πόλη μας, εκπαιδεύει άριστους οδηγούς στο να αποφεύγουν με ελιγμούς σκιέρ λακκούβες και να υπερπηδούν εμπόδια.

Ο Δήμαρχος μας πληροφόρησε πως η Δημοτική του αρχή έκλεισε την επαίσχυντη δομή της Μόριας, άλλο έμμεσο καρφί αυτό προς την πλευρά Γαληνού που την είχε με το ζόρι ανοιχτή. Αναρωτήθηκα αν ο κ. Κύτελης υπονοεί πως ήταν μεταξύ των εμπρηστών της Μόριας. Δεν το νομίζω, αλλά πάλι ποτέ δεν μπορείς να είναι κανείς σίγουρος. Τελικά δεν έκλεισε η Μόρια αφού κάηκε, είναι κάτι που δεν ξέρω; Επίσης ο Δήμαρχος καμάρωσε για την ομαλότητα στις ροές των μεταναστών και το πίστωσε στη Δημαρχία του. Εδώ πάλι αναρωτιέμαι πως συνέβη αυτό το μέγα επίτευγμα του Δήμου, αλλά ίσως εκείνος να ξέρει πράγματα από την απέναντι μεριά που εγώ αγνοώ.

Στην αγωνιώδη προσπάθεια να εμφανιστεί έργο, ακούσαμε για τις δυσχέρειες που προκάλεσε ο πόλεμος στη γειτονιά μας κι αν γειτονιά μας είναι η Ουκρανία μια και είμαστε μέλη του παγκόσμιου χωριού σίγουρα θα συμφωνήσω μαζί του. Επίσης ο Δήμος μας είχε, κατά το Δήμαρχο, καταλυτική επέμβαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί με το κράτος κατάφερε με επιτυχία να αντιμετωπίσει τον ιό. Σε αυτό το σημείο προβλήθηκε και μια όμορφη φωτογραφία μιας χαμογελαστής νεαράς που μοίραζε φυλλάδια στην αγορά. Σε αυτό το σημείο πραγματικά συμφώνησα πως αυτά τα φυλλάδια ίσως και να περιόρισαν στο μισό τα κρούσματα στο νησί, που κάποιες περιόδους είχε πρωτοκαθεδρία πανελλαδικά στα κρούσματα, αλλά ευτυχώς που παρενέβη ο Δήμος μας και σωθήκαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε γενικές γραμμές οι φωτογραφίες της παρουσίασης ήταν άριστες, με χαμογελαστά πρόσωπα και αγκαλιές αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στο Δήμο. Ο Δήμαρχος μίλησε για «καθήκον» ή λέξη κλειδί που συνοδεύτηκε από υπέροχες φωτογραφίες των ποτισμένων στο καθήκον συνεργατών του, αλλά και για «σύγκλιση» μάλλον εννοώντας πως πολλοί, ονόματα να μη λέμε, που προεκλογικά ήταν αντίπαλοι, έκαναν στροφή και συνειδητοποίησαν το λάθος τους, μόλις βρήκαν κενή καρέκλα και τώρα πίνουν νερό στο όνομά του.

Εκεί όμως που πραγματικά εκστασιάστηκα ήταν στον τομέα της καθαριότητας. Τέτοια τάξη και τέτοια αλφαδιά, που λέει και μια ψυχή, δεν έχω ματαδεί. Ένα πλυντήριο κάδων, τέσσερα σάρωθρα, δυο πλυστικά μηχανήματα αμμοβολής, τόσο καθαρά λες και ήταν αχρησιμοποίητα. Μήπως είναι τελικά αχρησιμοποίητα; Γιατί μάρτυς μου ο Αλλάχ, να μην επικαλούμαι και ασκόπως τα Θεία, δεν τα έχω συναντήσει πουθενά στην πόλη τρία χρόνια. Επίσης εκατοντάδες καινούριοι κάδοι, κι αν εσείς στη γειτονιά σας έχετε παλιούς και ρυπαρούς απλά έτυχε, άλλοι έχουν ολοκαίνουριους. Τώρα γιατί σε μένα η πόλη φαίνεται λιγότερο καθαρή από την περίοδο της προηγούμενης Δημαρχίας, είναι μάλλον διότι είμαι βαθιά προκατειλημμένος.

Πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε παραλίες και σημάνσεις σχετικές κι αλίμονο αν είσαι άτομο με ειδικές ανάγκες και προσπαθήσεις να κινηθείς στην πόλη, εδώ χωρίς κινητικό πρόβλημα και δυσκολευόμαστε. Επίσης ο Δήμαρχος κατάφερε να οικειοποιηθεί όλα τα θετικά όχι μόνο από τις δράσεις του εθελοντισμού στο νησί αλλά και από το σύνολο των κρατικών προγραμμάτων. Όλα ο Δήμος τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει. Τι νταντάδες της γειτονιάς ο κ. Κύτελης, τι εθελοντικές αιμοδοσίες και τι πυροσβέσεις εθελοντών, τι καθαρισμοί ακτών και βυθών από ιδιώτες και το Στρατό, τι βοήθεια από εκκλησιαστικές οργανώσεις και αποστολές σε αναξιοπαθούντες στην Εύβοια και την Ουκρανία, ότι και να έγινε και από οποιονδήποτε μπήκε στο έργο του Δήμου. Και για να λέμε την αλήθεια έτσι δεν έπρεπε να γίνει; Τι κι αν μάζεψε τρόφιμα η εκκλησία ή καθάρισε ακτές ο Στρατός, ή εθελοντές συμμετείχαν σε κατασβέσεις, μέσα στα όρια του Δήμου δεν έγιναν όλα αυτά, άρα ποιος είναι ο γενικός υπεράνω; Ο Δήμος και συζήτηση κομμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ώρες ακόμα θα μπορούσα να γράφω για τις γραφικότητες που ακούστηκαν για τις αστοχίες και τις κακογουστιές, για τα ψέματα ή τις μισές αλήθειες, για τα γήπεδα που ξεπερνούν κι αυτά στο Κατάρ και τα σχολεία που λάμπουν από συντήρηση, τις παιδικές χαρές που θα γίνουν κι όλα τα θα τα παχιά και υπέροχα.

Ο απολογισμός που ήταν ταυτόχρονα και μελλοντικός «θασχεδιασμός» έκλεισε πανηγυρικά αλλά οι δημότες κ. Κύτελη δυστυχώς κυκλοφορούν στους δρόμους, στις πλατείες και τα σχολεία, στις παιδικές χαρές και τις ακτές, στα γήπεδα και στα λιμάνια, σκοντάφτουν στις λακκούβες και μυρίζουν τα σκουπίδια και πάνω από όλα δεν είναι τυφλοί ούτε λοβοτομημένοι. Η πλειονότητα δεν εκτιμά θετικά το έργο της Δημαρχίας, αλλά πάλι αυτό δεν είναι σίγουρο οι κάλπες θα μας το δείξουν. Προσωπικά πάντως θα εκτιμούσα περισσότερη αλήθεια και ειλικρίνεια στον απολογισμό σας. Θα με έκανε να σας συμπαθήσω λίγο παραπάνω και ίσως και να αντιλαμβανόμουν τις δυσχέρειες και τα προβλήματα, αρκεί να είχατε το σθένος να τα αναφέρετε. Εξάλλου δεν τελειώσατε ακόμα. Έχετε λίγους μήνες να τα φτιάξετε όλα. Λέτε να….. μπα μάλλον θα μείνουμε στα θα

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Ταξίαρχος σε αποστρατεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ