× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαλέγετε και παίρνετε

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 21/1/2023

Διαλέγετε και παίρνετε

Ψάχνοντας τις μέρες αυτές για κάποια - όποια είδηση στο διαδίκτυο και στη tv, μέσα στον ορυμαγδό των σχολίων , άρθρων, '' ειδήσεων '' και λοιπών συμπαραμαρτούντων που αφορούσαν τον '' τέως '' και την κηδεία του, που πρωί, μεσημέρι και βράδυ , προ και μετά του φαγητού, μας έριχναν στο κεφάλι, ένα πράμα, κάτι σαν να παίρναμε τα χάπια μας, κατάφερα να εντοπίσω μια ενδιαφέρουσα είδηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είδηση αφορούσε τις δηλώσεις που έκανε ο γ.γ του ΟΟΣΑ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας την προηγούμενη βδομάδα. Και λέω τις δηλώσεις του, γιατί αυτή καθ' εαυτή την επίσκεψή του, την έκθεση που υπέβαλε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μας, κοντέψαμε να τις μάθουμε απ' έξω.

Είπε, λοιπόν, ο κύριος γενικός πως εάν η Ελλάδα αξιολογηθεί από τους διεθνείς '' οίκους '' στην κατηγορία '' επενδυτική βαθμίδα '', αυτό θα διευρύνει το ποσό των κεφαλαίων που θα μπορούν να δανειοδοτηθούν και θα μειώσει το κόστος για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, και για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι : '' η διατήρηση μιας ευρείας εθνικής συναίνεσης σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων '' που συμβάλλει '' στη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του ''.

Οι βασικές, δε, '' μεταρρυθμίσεις '' που συνδέει ο ΟΟΣΑ με την '' επενδυτική βαθμίδα '' είναι, σύμφωνα με τον κύριο γενικό, '' η προσήλωση στο σχέδιο επιστροφής του δημοσιονομικού ισοζυγίου σε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα και η χρήση τυχόν έκτακτων ή απροσδόκητων εσόδων για τη μείωση του χρέους, αντί για την αύξηση των δαπανών ''

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρειάζεται να εξηγήσουμε τι σημαίνει και πως επιτυγχάνονται τα '' ήπια '' πρωτογενή πλεονάσματα, πως θα προκύψουν τα '' τυχόν '' έκτακτα ή απροσδόκητα έσοδα, - ποιος θα τα πληρώσει δηλαδή - και ποιες δαπάνες δεν θα αυξηθούν;
Δυστυχώς, η ''καμπούρα '' μας , τα τελευταία - πολλά χρόνια τα ζει συνεχώς και τα έχει μάθει καλά.

Αν πάμε, τώρα, δυο τρεις βδομάδες πιο πίσω, σε ένα κείμενο μου στο '' Ν '' με τίτλο '' τα πέντε όχι '' θα διαπιστώσουμε πόσο άμεση σχέση έχουν αυτά τα '' όχι '' που ειπώθηκαν στη Βουλή από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με την διατήρηση της '' ευρείας εθνικής συναίνεσης '' σχετικά με το πρόγραμμα '' μεταρρυθμίσεων'' που ζήτησε ο ΟΟΣΑ.

Τα όχι αυτά αφορούσαν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την κατάργηση ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη λαϊκής ανάγκης, τον 13ο και 14ο μισθό, στην επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, και στη ρύθμιση ασφαλιστικών χρεών.
Δηλαδή, ήταν πέντε μέτρα που αφορούσαν την ανακούφιση του λαού, τα χρήματα που θα ξοδευόταν θα προερχόταν από τον λαό, όμως, σύμφωνα με τον κύριο γενικό, δεν θα έπρεπε να γίνουν γιατί θα οδηγούσαν σε αύξηση των δαπανών και όχι στη μείωση του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήτοι:
- Το όχι στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, θα έθιγε τους ιδιώτες επενδυτές - τράπεζες.( Πρωταθλητές κερδοφορίας στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες με κέρδη που διαμορφώθηκαν στο 15,38%του μετοχικού τους κεφαλαίου, στο γ τρίμηνο του 2022).

- Ο 13ος και 14ος μισθός σε εργαζόμενους στο δημόσιο και σε συνταξιούχους ήταν ο ορισμός της χρήσης τυχόν '' έκτακτων εσόδων στις δαπάνες στις δαπάνες αντί για την μείωση του χρέους ''.

- Το ίδιο και η κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής ανάγκης.( Με αύξηση 44,88% έκλεισε το 2022 στα προϊόντα διατροφής με παράλληλη μείωση του περιεχομένου των συσκευασιών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να μη παράγει προς δόξα και ευθύνη των τριών επίδοξων κυβερνητικών συμμετόχων ενώ η τιμή του νικελίου έχει μονιμοποιηθεί στα 30000 ευρώ ο τόνος ( Οι ''ιδιώτες επενδυτές '' είναι σε αναμονή με το όπλο παρά πόδας).

- Όσον αφορά τον διακανονισμό στη καταβολή των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, - όχι διαγραφή -, ισχύει το όχι επιπλέον δαπάνες, και απ΄ ότι φαίνεται, ''όχι '' ούτε στην καθυστέρηση της είσπραξης των εσόδων.

Στο δια ταύτα λοιπόν:

Από τη μια έχουμε τον ΟΟΣΑ, με τη συγκράτηση δαπανών για να μπορέσουν οι ιδιώτες επενδυτές να έχουν άφθονο και φτηνό χρήμα και όλα τα άλλα ...σχετικά και τους τρεις διεκδικητές της νομής της κυβερνητικής εξουσίας και από την άλλη τις λαϊκές ανάγκες μ' αυτούς που παλεύουν γι αυτές.

Διαλέγετε και παίρνετε... ( οσονούπω).

*O Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός