× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το 85% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς

Αποκαρδιωτικά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία με την ακρίβεια, είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών

Δημοσίευση 17/1/2023

Το 85% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς

Απογοητευτικά για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες σε σχέση με την ακρίβεια, την αύξηση των τιμών και τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και τις υποχρεώσεις τους, είναι τα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο του 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι Έλληνες και οι Ελληνίδες απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης και την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ακρίβεια δήλωσαν απαισιόδοξοι σε μεγάλο ποσοστό συγκριτικά με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες ενώ πολύ μεγάλα είναι τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινότητας και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών αναφέρει»

«Δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες τα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου για το Φθινόπωρο 2022, δηλαδή της τακτικής έρευνας που διεξάγεται πανευρωπαϊκά για μία σειρά επίκαιρων θεμάτων που αφορούν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφορικά με την Ελλάδα, είναι αποκαρδιωτικά, συνιστούν δε απόλυτη δικαίωση των συμπερασμάτων των ερευνών της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, σχετικά με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης από τη μεριά της Πολιτείας και, εν κατακλείδι, της αγωνίας των καταναλωτών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους. 

Η αγωνία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100% – ένα ποσοστό που δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αγωνία αυτή που καταγράφηκε το Φθινόπωρο του 2022, έχει καταλήξει να είναι η καθημερινή πραγματικότητα των καταναλωτών τον Χειμώνα 2022-23 και μάλιστα με ακόμα πιο δυσμενή αποτελέσματα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το 51% των Ελλήνων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν «κάποιες δυσκολίες» και το 28% ότι αντιμετωπίζουν «πολλές δυσκολίες» σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε ποσοστό μόλις 9%.

Μία από τις βασικές διαπιστώσεις της ΕΕΚΕ για όλο το αμέσως προηγούμενο διάστημα, έρχεται να επιβεβαιώσει το Ευρωβαρόμετρο: το 85% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τουλάχιστον «ορισμένες φορές» (με το 35% να δυσκολεύεται «τις περισσότερες φορές») σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκ των οποίων μόλις το 9% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του «τις περισσότερες φορές». Και όλα αυτά εντός ενός δυσμενούς νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία, έχουν εκτοξευθεί οι αριθμοί των πλειστηριασμών ακινήτων από κοινού με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για μικρές οφειλές σε δημόσιο ή εταιρείες παροχής κοινωφελών υπηρεσιών.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι με ημίμετρα, όπως τα διάφορα «pass» ή το «Καλάθι του Νοικοκυριού», για τα οποία με πλήθος διαπιστώσεων έχουμε αποδείξει ότι δεν συμβάλλουν στο παραμικρό στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, δεν αντιστρέφεται το ζοφερό αυτό καταναλωτικό κλίμα. Απαιτούνται ρηξικέλευθες λύσεις, τις οποίες η ΕΕΚΕ έχει ήδη προτείνει στους αρμόδιους φορείς, ειδάλλως τα επόμενα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου θα είναι ακόμα δυσμενέστερα για τη χώρα και τους καταναλωτές.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι τουρίστες σώζουν τον τουρισμό της Λέσβου

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται το φετινό καλοκαίρι στη Μυτιλήνη από Αϊβαλί και Σμύρνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ευπρεπισμό του Τελωνείου Μυτιλήνης ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Δεκάδες κατασχεθέντα οχήματα, κοντέινερ και πολλά άλλα είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες που φθάνουν στο λιμάνι της πόλης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα 6,5 ευρώ «πέταξε» το Ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν οι τιμές για τα παρθένα και τα βιομηχανικά ελαιόλαδα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Κύριοι του Δήμου Μυτιλήνης βρίσκεστε σε αποσύνθεση»

Ανακοίνωση καταγγελία του Συλλόγου επιχειρήσεων εστίασης «Ασπίδα» κατηγορεί την δημοτική αρχή Μυτιλήνης για την μη υλοποίηση της απόφασης που αφορά τις προσωρινές πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτα δρομολόγια του Νήσος Σάμος

Θα πραγματοποιηθούν από Μυτιλήνη για Λήμνο – Καβάλα και επιστροφή τα Σαββατοκύριακα 10 -11 Ιουνίου και 17 – 18 Ιουνίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Λευκή Νύχτα, επίδειξη μόδας και καλοκαιρινό πάρτι στην αγορά της Μυτιλήνης

Λαμπερές εκδηλώσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης. Η λευκή νύχτα θα πλαισιωθεί από γνωστό μουσικό συγκρότημα και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θα μαγειρέψει στην Ερμού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μεγάλη αύξηση στην μεταφορά οχημάτων

Φορτηγά, Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες ενίσχυσαν τα έσοδα των πλοίων που εξυπηρετούν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκλεισαν τον Αγιο Εφραίμ

Τα... «δάκρυα» του Αγίου Εφραίμ και της Αγίας Παρασκευής προκάλεσαν έλεγχο από ειδικούς και την παρέμβαση της Μητρόπολης Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κι άλλες μελέτες... κι άλλα λεφτά για τον τουρισμό της Λέσβου

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Μυτιλήνης με χρηματοδότηση 245.000 ευρώ από τον Μηταράκη αναλαμβάνει την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου marketing για την τουριστική προβολή της Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Με χάντρες και καθρεφτάκια προσπαθούν να μας ξεγελάσουν»

Ανακοίνωση της ΛΑΣ Λήμνου για τη συνάντηση του Δημάρχου Λήμνου με τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιξε κι άλλο η ψαλίδα των επιτοκίων

Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων, αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων τον Απρίλιο
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Συνεχίζονται τα οργανικά κενά στην πυροσβεστική»

Επίσκεψη Μπουρνού στην υπηρεσία