× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι Monty Pythons, η παρέλαση και... εμείς!

Γράφει ο ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ

Δημοσίευση 31/10/2019

Οι Monty Pythons, η παρέλαση και... εμείς!

Τα κορίτσια πουλάνε κι εγώ αγοράζω. Μπορεί να μην είναι μαθήτριες ή να μην είχαν σκοπιμότητα. Μπορεί να επρόκειτο για  εφηβικό αυθορμητισμό ή να ήταν μεθοδευμένη πολιτική κίνηση. Για εμένα δεν έχει σημασία η πράξη, αλλά η αντίδραση σε ό,τι έγινε από το ευρύ κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μπορούσαν να φοράνε κίτρινο παντελόνι, καυτές μίνι φούστες, άσπρο καλσόν με ροζ πουά, ψηλά καπέλα, στολές εργασίας ή να έχουν κουρευτεί γουλί, να έχουν βαμμένα πρόσωπα, να παίζουν τρομπέτες ή να κάνουν ρόδες και φλικ-φλακ. Αυτές είπαν απλώς να περπατήσουν διαφορετικά... δε γέλασαν, δεν έκαναν χειρονομίες, δε φώναζαν συνθήματα, δε βιαιοπράγησαν.

Δε θεωρώ ότι αμφισβήτησαν ή έθιξαν τους πεσόντες ή τη μνήμη τους. Ντύθηκαν «ως έπρεπε», πήραν μια σημαία και έκαναν ότι όλοι οι άλλοι, παρέλασαν. Παρέλασαν, περπατώντας διαφορετικά.

Και ρωτώ...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενοχλεί η απόκλιση από την κανονικότητα;

Ενοχλεί η αμφισβήτηση ως πράξη;

Ενοχλεί η διάθεση για διαμαρτυρία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενοχλεί η οργή της εφηβείας;

Τι ενοχλεί ακριβώς;

Ενοχλεί αυτός ο ιδιαίτερος βηματισμός αλά  Υπουργείου των Μόντυ Πάιθονς;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν αντέδρασε κανείς, από αυτούς που διαμαρτύρονται, στο «χαστούκι της Κανέλη». Δε μίλησε κανείς, από αυτούς που καταδικάζουν το συμβάν, για το «Μακεδονία Ξακουστή» από ένστολους εν ώρα παρέλασης.

Δε ζήτησε κανείς, από αυτούς που εξεγείρονται σήμερα, τη παραδειγματική τιμωρία των αρμόδιων όταν εγκληματίες πολιτικοί ή hardcore παπάδες γίνονται guest-stars στις παρελάσεις.

Αυτοί που φωνάζουν και κατακλύζουν με σχόλια μίσους κάθε ψηφιακό μέσο για το συμβάν της Νέας Φιλαδέλφειας είναι οι ίδιοι που «βράζουν στο ζουμί τους» σε κάθε gay pride.

Μήπως τελικά δεν ενοχλεί ο βηματισμός;

Ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας υφίσταται έντονος εξαιτίας της δράσης ορισμένων πολιτικών μορφωμάτων και της κομματικής εργαλειοποίησης του προσφυγικού για την ανάληψη πολιτικής εξουσίας. Δεν υπάρχει ανοχή στη διαφορετική άποψη και η ιδεολογική πόλωση ενισχύθηκε σημαντικά με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους... μπορεί ορισμένοι να «πικράθηκαν» με συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά αυτό που πραγματικά ενοχλεί όλους αυτούς που κατακρίνουν τη δράση των κοριτσιών στην παρέλαση είναι κάτι άλλο, βαθύτερο.

Μήπως απλώς ενοχλεί η διαφορετική ιδεολογία;

Αυτό που ενοχλεί φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ένας πολίτης, ο οποίος δεν ενστερνίζεται τον Νεοφιλελευθερισμό και τις πρακτικές του, αποκτά βήμα και γίνεται μέρος ενός δημόσιου διαλόγου. Έτσι, ενεργοποιείται ένας ασυνείδητος μηχανισμός περιφρούρησης της δεσπόζουσας ιδεολογίας και επιχειρείται η φίμωση κάθε προσπάθειας για έκφραση μιας διαφορετικής άποψης - μια πρακτική που επικροτείται και ενθαρρύνεται από τους πρεσβευτές του πολιτικού χώρου του Νεοφιλελευθερισμού... και κείθε!

Ενοχλούν δηλαδή η Δημοκρατία, η Ελευθερία και η Διεκδίκηση, ως αξίες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου