× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Μάλτα ο Μυρσινιάς για το Επιμελητήριο

ΦΠΑ, προσφυγικό και τεχνολογία στην ατζέντα

Δημοσίευση 31/10/2019

Στη Μάλτα ο Μυρσινιάς για το Επιμελητήριο

Στο νησί Gozo της Μάλτας, πραγματοποιήθηκε, παρουσία της Υπουργού του Gozo κα Justyne Caruana και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Αντιπρόεδρου των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Insuleur), στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε σημαντική θεματολογία που αφορά άμεσα τα νησιά μας, όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α., οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι ευκαιρίες ψηφιοποίησης στα νησιά, ενώ έμφαση δόθηκε και στις δυνατότητες ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού στα ευρωπαϊκά νησιά.

Το Επιμελητήριο Λέσβου, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μυρσινιάς, και Γ’ Αντιπρόεδρος του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατά την εισήγηση του, αναφέρθηκε εκτενώς, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, και στις επιπτώσεις του στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, λόγω απουσίας αποτελεσματικών μέτρων στη διαχείρισή του.

Ο κ. Μυρσινιάς, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία του, ότι στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, έχουν δημιουργηθεί αξεπέραστες δυσκολίες στις τοπικές κοινωνίες, λόγω του μεγέθους των  προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών, με τις υποδομές των νησιών να είναι αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους των ροών αυτών.

Υπογράμμισε επίσης, ότι πολλές επιχειρήσεις, κυρίως τουριστικές, βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τα έσοδά τους να μειώνονται συνεχώς, θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί, ενώ κάθε προσπάθεια για χρήση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων πέφτει στο κενό με αποτέλεσμα την έντονη αγωνία αλλά και αγανάκτηση του επιχειρηματικού ιστού για την συνεχιζόμενη ιδιότυπη ομηρεία στην οποία έχουν καταδικασθεί τα νησιά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ε»ίναι προφανής και επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης και υλοποίησης μέτρων τα οποία θα εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών νησιωτικών οικονομιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα, για το λόγω αυτό ζητήθηκε, να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών στα νησιά, τα οποία πρέπει να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών».

Παράλληλα ζητήθηκε η δημιουργία ειδικών Χρηματοδοτικών Εργαλείων τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες αλλά και θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως και των υποδομών, που έχουν πληγεί από το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα.

Για τον ΦΠΑ

Τέλος, όσον αφορά την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., ο κ. Μυρσινιάς υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποσυνδεθεί από το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, μιας και οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α., αποτελούν αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των κατοίκων των νησιών καθώς και μέτρο άμβλυνσης των επιπτώσεων της νησιωτικότητας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών. Παράλληλα αποφασίστηκε να αποσταλούν επιστολές τόσο στον έλληνα Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών, όσο και στους Πρωθυπουργούς των χωρών που εκπροσωπούνται στο Δίκτυο, έτσι ώστε να διατηρηθεί το δικαίωμα των Κρατών μελών σε μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. αλλά ειδικά και στην περίπτωση της Ελλάδας, να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα και να επανέλθει η εφαρμογή τους στα νησιά στα οποία δεν ισχύει πια το ειδικό καθεστώς».

Την δεύτερη μέρα των εργασιών, πραγματοποιήθηκε φόρουμ με θέμα την ψηφιακή μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών νησιών, όπου αναπτύχθηκαν θέματα που άπτονται της νησιωτικής επιχειρηματικότητας όπως, η ψηφιοποίηση των νησιωτικών οικονομιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν τα Επιμελητήρια του Δικτύου για να συμβάλουν στην ψηφιοποίηση των νησιωτικών οικονομιών και των ΜμΕ, η διαμόρφωση στρατηγικής για την ψηφιοποίηση των ευρωπαϊκών νησιών, κ.α.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μαύρος Σεπτέμβρης για την αγορά Εργασίας

22,67% αύξηση στην ετήσια ανεργία του Σεπτεμβρίου καταγράφει ο ΟΑΕΔ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

9 θέσεις στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Μέχρι την Τρίτη 27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποσύνδεση μειωμένου ΦΠΑ από Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Την καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση των επιχειρήσεων»

Διάχυτη απογοήτευση των επαγγελματιών διαπιστώνει η «Συμπαράταξη Πολιτών»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Απέκλεισε ο Βορίδης και τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader»

Απογοητευμένος επιστρέφει ο Μουτζούρης, αλλά…. με παράρτημα ΕΛΓΑ! Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Να γιατί καταψηφίσαμε την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική»

Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαριθμεί τους 8 λόγους για τους οποίους καταψήφισε τη νέα ΚΑΠ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τι θα «γυρέψει» ο Περιφερειάρχης από τον Βορίδη;

Προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά με τον πρωθυπουργό
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΟΡΑ

«Αναπτυξιακό όραμα για τη Λέσβο και καινοτομία ….σηκώνει συζήτηση»

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ποιο είναι το Αναπτυξιακό Όραμα για τη Λέσβο;» πραγματοποιεί την Πέμπτη το βράδυ το Αιγαιακό Δίκτυο καινοτομίας, με προσκεκλημένους περιφερειακούς συμβούλους και επιχειρηματίες
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Αέρας ανανέωσης στην είσοδο της Ερμού

Ανακαίνιση και επέκταση των Φαρμακείων Παντελής και Πρόδρομος Πατερέλλης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα ΑΤΜ οι επιδοτήσεις των αγροτών

Ξεκίνησε η πληρωμή της προκαταβολής του 70% της Ενιαίας Ενίσχυσης. Πριν τις γιορτές η εξόφληση
ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ‑Google: 1.500 θέσεις εργασίας

1.500 νέοι άνεργοι θα επιλεγούν από τον ΟΑΕΔ για να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Μην βιαστείτε να κλείσετε τιμές...»

Μήνυμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου προς κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς εν’ όψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου