× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κ.Υ. Μυτιλήνης: Το χρονικό μια προαναγγελμένης «υποβάθμισης»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ*

Δημοσίευση 21/11/2022

Κ.Υ. Μυτιλήνης: Το χρονικό μια προαναγγελμένης «υποβάθμισης»

Το ΚΥ Μυτιλήνης, η μοναδική μονάδα της περιβόητης και πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της Μυτιλήνης, υποβαθμίζεται από μονάδα 24ωρης λειτουργίας σε μονάδα πρωινής και απογευματινής βάρδιας σύμφωνα με απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου.

«Όλοι» έχουμε τις ευθύνες μας γι’ αυτό αλλά κυρίως φταίνε κεντρικές πολιτικές επιλογές και τοπικοί ανθρώπινοι παράγοντες:

Το 2014 ζήσαμε την μετατροπή του πρώην ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ, δηλαδή την σωστή καταρχάς ένταξη στο ΕΣΥ εκείνου του απαράδεκτου και μοναδικού στον κόσμο «πελατειακού» συστήματος Υγείας των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ. με συμβεβλημένους γιατρούς ασφαλιστικών ταμείων μεν, με ιδιωτικά ιατρεία δε!

Όμως εδώ και 9 χρόνια περίπου καμιά κυβέρνηση, παρότι όλες «κόπτονται» για την ΠΦΥ, δεν έφτιαξε Οργανογράμματα για τις πρώην μονάδες του ΙΚΑ σ’ όλη την Ελλάδα. Οι «νέες» μονάδες ΠΕΔΥ κλήθηκαν να λειτουργήσουν με το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό που ήδη υπήρχε και με τους ελάχιστους γιατρούς που επέλεξαν να παραμείνουν στο ΕΣΥ, χωρίς καν να οριστούν «εκ νέου» θέσεις εργασίας ιατρών και λοιπού προσωπικού.ΝΔ και Σύριζα μας δουλεύουν εδώ κι 9 χρόνια ότι θέλουν ΠΦΥ χωρίς θέσεις εργασίας στις μονάδες ΠΦΥ και μετακινούν ιατρούς από αλλού ή προσλαμβάνουν με «καθεστώς ομηρίας» επικουρικούς γιατρούς. 9 χρόνια «επενδύουν» λεφτά του ΕΣΠΑή σπαταλούν δημόσιους πόρους είτε μεμονωμένα σε Ιατρούς «Οικογενειακούς», «Προσωπικούς», «ΕΟΠΥΥ», «ΤΟΜΥ» και αφού δεν επιτυγχάνουν, δήθεν τον στόχο τους, κατηγορούν τους ιατρούς ότι «δεν θέλουν να βοηθήσουν…». Ούτε αντιγραφή ξένων δοκιμασμένων συστημάτων ΠΦΥ θέλουν να εφαρμόσουν γιατί απλάδεν θέλουν να τα βάλουν με την «καθεστηκυία τάξη» των «δικών τους παιδιών».

Το ΚΥ Μυτιλήνης το 2014 πρωτοτύπησε καθώς ξεκίνησε να επαναλειτουργεί με φιλότιμες, «ατομικές» πρωτοβουλίες καικυρίως μετακινημένους, με δική τους θέληση, ειδικευμένους ιατρούς από κοντινά στην πόλη Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ όταν Πολιτεία, Νοσοκομείο, Ιδιώτες ιατροί του «έκλεισαν την πόρτα».

Στην συνέχεια θεσμικοί ντόπιοι παράγοντες αρνήθηκαν την 24ωρη λειτουργία του την οποία τελικά η ίδια η πολιτεία ζήτησε ένεκα του «μεταναστευτικού». Τελικώς αντί να επιβραβευτεί αυτή η φιλότιμη πρωτοβουλία η οποία συνέχισε να ζητάει και να διεκδικεί καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑαρχικά και μετά η ΝΔ, ενήργησαν «τιμωρητικά». Αντικαταστάθηκε αρχικά, επί ΣΥΡΙΖΑ, οεπί κεφαλής επειδή «έφτασαν» ως την βουλή τα αιτήματα του ΚΥ και έμμεσα εκδιώχθηκαν γιατροί και όχι μόνον, ενώ από τότε ήθελαν να «τορπιλίσουν» την 24ωρη λειτουργία.

Η νέα διοίκηση όχι μόνο δεν ενέπνευσε τους εργαζόμενους να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες αλλά λειτούργησε υπό καθεστώς αυταρχισμού επικροτώντας τον «χαφιεδισμό» και την λογική της «ήσσονοςπροσπαθείας».Παρά τις γραπτές καταγγελίες εργαζομένων, ιδίως κατά την έναρξη της πανδημίας που αφορούσαν και αυτή καθαυτή την διαχείριση της, και παρόλες τις τραγελαφικές καταστάσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, όπως καλέσματα για φιέστες εντός «lockdown», η σημερινή διοίκηση του ΚΥ διατηρήθηκε και επιβραβεύτηκε για τις «ικανότητες» της από την κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο ζήτημα, σχετικό με την απόφαση, που δεν λύθηκε από το 2014 μέχρι σήμερα και χειροτέρεψε τελικά λόγω αδιαλλαξίας «κάποιων», είναι η έλλειψη συνεργασίας του ΚΥ Μυτιλήνης με το Νοσοκομείο και γι’ αυτό είμαστε «πολλοί» υπεύθυνοι, σε διαφορετικό βαθμό φυσικά και με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από τότε μέχρι τώρα. Απλώς τώρα «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» για την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου.

Η ΠΦΥ είναι απαραίτητη για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και το ΚΥ Μυτιλήνης πρέπει να λειτουργεί όλο το 24ωρο αλλά όχι όπως μέχρι σήμερα λειτουργεί. Χρειάζεται καταρχάς Οργανόγραμμα με δικό του προσωπικό και όχι να λειτουργεί όπως σήμερα, κυρίως με μετακινημένους γιατρούς από άλλα ΚΥ.Θέση μας είναι ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού να λειτουργήσει μόνο εντός του ΕΣΥ και με μονάδες ΠΦΥ όπως το ΚΥ Μυτιλήνης πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, αναλογικά με τον πληθυσμό, και σε άμεση συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, δηλαδή τα δημόσια Νοσοκομεία.

* Ο Νίκος Χρυσαφίδης είναι Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ,
Μέλος του ΔΣ των Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου με την παράταξη της ΔΗΠΑΚ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μetaforiko...αδύναμο, ως χλωμό!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τρομοκράτες!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αντί επικήδειου

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Η… «Αγιο‑ βασιλίτσα» Ζωή!

Για τη μεγάλη δράση διανομής τροφίμων που σχεδιάζει για Ακράσι, Αμπελικό, Παλαιοχώρι, Μεγαλοχώρι με την «Άμπελο» μας μίλησε η αεικίνητη Ζωή Λειβαδίτου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διεθνώς αχώνευτοι..

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 27/11/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι «Ιστορίες στο ΝΗΣΙ» ανοίγουν το κεφάλαιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με τον αντιστράτηγο ε.α. Στρατή Χαραλάμπους, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του με τίτλο : «Μικρασιατική Εκστρατεία: Τα βήματα προς την καταστροφή»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η σιωπή είναι χρυσός;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΛΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παλιές (;) φωτογραφίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η απηνής τρομοκρατία των ισχυρών…

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Κατοικώντας στις παρυφές της πόλης» με τη Δήμητρα Γλεντή

«Ιστορίες στο Νησί», η εκπομπή του Δημήτρη Μάντζαρη