ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η Λέσβος θα είχε πολλές πυρκαγιές, αν οι πυροσβέστες δεν τις προλάβαιναν στην αρχή»
Στην αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε αλλά και στα μέσα τεχνολογίας που είναι διαθέσιμα αλλά δεν αξιοποιούνται, αναφέρεται ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Β. Αιγαίου Γιώργος Ντίνος
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/11/2022

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βατερά καθώς και τις νέες δυνατότητες που μπορεί να αποκτήσει το πυροσβεστικό σώμα και οι υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου, αν αξιοποιηθούν τα σύγχρονα μηχανήματα και οι νέες τεχνολογίες, έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος.
Αναφερόμενος στη μεγάλη φωτιά των Βατερών, ο Γιώργος Ντίνος σημείωσε πως οι Πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες με αυταπάρνηση και προτεραιότητα τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, υπογράμμισε ωστόσο ότι ήταν μια εξαιρετικά πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε εξαιρετικά γρήγορα και σχεδόν αμέσως σήμανε συναγερμός στις υπηρεσίες του νησιού.
Γενικότερα τόνισε ο Γιώργος Ντίνος η φωτιά των Βατερών ήταν το μόνο μεγάλο και σοβαρό γεγονός πυρκαγιας το καλοκαίρι που μας πέρασε αφούόπως είπε δεκάδες άλλες επικίνδυνες φωτιές σβήστηκαν σχεδόν τη στιγμή που ξεκίνησαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών οι οποίοι βρισκόταν έξω όλες τις ώρες της ημέρας.
Τα ευχάριστα νέα ωστόσο, ανέφερε ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου είναι ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η πολιτεία υποχρεούται να προχωρήσει σε προσλήψεις 3.600 πυροσβεστών οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία επιτέλους η πολιτεία να αποκαταστήσει τους συναδέλφους εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας το καλοκαίρι και είναι άνθρωποι με πολύ μεγάλη και πολύτιμη εμπειρία, οι οποίοι επιτέλους πρέπει να τακτοποιηθούν και να βγουν από τις συνθήκες ομηρίας.
Επίσης θα πρέπει να προηγηθούν και οι εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι επίσης βοηθούν σημαντικά στο έργο της κατάσβεσης πυρκαγιών.
Από εκεί και πέρα σε βάθος πενταετίας που θα γίνουν οι προσλήψουν θα έχουν φύγει πολλοί συνάδελφοι με σύνταξη οπότε και πάλι θα υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών μας. Το αίτημα αυτό παραμένει και είναι διαχρονικό».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιώργος Ντίνος αναφέρθηκε στις νέες ομάδες ΣΜΥΕΑ που δημιουργήθηκαν από την Πυροσβεστική για τη χρήση drone σε περιπτώσεις που αφορούν εκτεταμένες πυρκαγιές, περιστατικά φυσικών καταστροφών ή ακόμη και περιστατικά εξαφάνισης. Τα drones αυτά έχουν τη δυνατότητα να σαρώνουν περιοχές ολόκληρες σε λίγα μόνο λεπτά και να αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στηρίζοντας το έργο της Πυροσβεστικής σε οποιαδήποτε περίσταση.
Όπως τόνισε ο κ. Ντίνος ήδη η Σάμος έχει τέτοια ομάδα και αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι ανάλογο και στη Λέσβο. «Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, επισήμανε. Για παράδειγμα στην περίπτωση εξαφάνισης της κοπέλας στο Μεγαλοχώρι, την περιοχή που οι δυνάμεις σάρωσαν σε 3 μέρες θα μπορούσαμε με drone να την έχουμε εξερευνήσει μέσα σε λίγες ώρες. Αυτή η ομάδα είναι πολύ σημαντικό να γίνει και στη Λέσβο και θα το επιδιώξουμε».
Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών αναφέρθηκε ακόμη και στον πανάκριβο εξοπλισμό που είναι διαθέσιμος χωρίς όμως να χρησιμοποιείται στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
«Ο εξοπλισμός αυτός έχει απίστευτες δυνατότητες οι οποίες στην περίπτωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς ή άλλης φυσικής καταστροφής θα βοηθήσει πολύ το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής και όσων συνδράμουν. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα σε περίπτωση συμβάντος να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να δούμε τι συνέβη στην περιοχή κατά την έναρξη της πυρκαγιάς για παράδειγμα.
Ως Ένωση Πυροσβεστών θα πιέσουμε στο μέτρο του δυνατού την ηγεσία του Σώματος να χρησιμοποιηθεί άμεσα ο εξοπλισμός αυτό και πιστεύω ότι και από την πλευρά της η Περιφέρεια και ο προϊστάμενος του Τμήματος κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση».