× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

35 χρόνια πριν. Στην υποδοχή πρωτοετών του Τμήματος Περιβάλλοντος

Γράφει ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΛΗΣ*

Δημοσίευση 20/10/2022

35 χρόνια πριν. Στην υποδοχή πρωτοετών του Τμήματος Περιβάλλοντος
' χρόνος ανάγνωσης

Μυτιλήνη, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 1987, Κομηνάκειο. Πριν από τριανταπέντε χρόνια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τελετή υποδοχής πρωτοετών στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Σε μερικές μέρες ανταμώνουν οι πρώτοι, ιστορικά, φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Με την ευκαιρία των 35 χρόνων από την έναρξη των προπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Περιβάλλοντος, φοιτητές του 1987 και των αμέσως επόμενων ετών δίνουν ραντεβού. Από Βρυξέλες, Κοζάνη, Έδεσσα, Βόλο, Μαντούδη, Αθήνα, Κρήτη,… έρχονται να ανταμώσουν στη Μυτιλήνη.

Τί αντιπροσωπεύει όμως αυτή η γενιά των τότε φοιτητών και σημερινών 50αριδων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Είναι η γενιά των τότε φοιτητών, που χρειάστηκε να βάλει πλάτη στην γεφύρωση σχέσεων ακαδημαϊκής κοινότητας – τοπικής κοινωνίας. Το κλίμα - το γνωρίζουν όσοι το έζησαν τότε - ήταν ιδιαίτερα οξυμένο. Με τα τότε 18χρονα να εισπράττουν την κοινωνική αποδοκιμασία σε ζητήματα για τα οποία ήταν οι τελευταίοι που οφείλαν να απολογούνται. Παρόλα αυτά οι γέφυρες με την τοπική κοινωνία αναπτύχθηκαν. Ως φοιτητές προσαρμόστηκαν και αγάπησαν τον τόπο. Γι’αυτό και επιστρέφουν σε λίγες μέρες, με νοσταλγία. Κάποιοι, μάλιστα, της γενιάς εκείνης, επέλεξαν τη Μυτιλήνη ως τόπο τους. Παρέμειναν, κάνοντας στο νησί οικογένεια και επαγγελματική σταδιοδρομία.

2. Είναι η γενιά των πειραματόζωων ενός Πανεπιστημίου και ενός Τμήματος, «πείραμα». Γενιά, που χρειάστηκε να βάλει πλάτη στην εδραίωση νέων για τα ελληνικά δεδομένα προσεγγίσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Που είχε την ωριμότητα να αποφασίσει και να περιφρουρήσει, καθαρούς από αφίσες και συνθήματα τοίχους στο «Κομνηνάκειο». Που στριμώχτηκε στα τέσσερα PC στο υπόγειο του Μπινείου, προκειμένου να παραδίδονται εργασίες σε επεξεργαστή κειμένου, αντί χειρόγραφες. Που, εντέλει, έβαλε ένα πρώτο λιθαράκι στο πνεύμα κοινότητας που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Είναι η γενιά που βρέθηκε πρώτη αντιμέτωπη με την παντελή άγνοια της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνίας και Οικονομίας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Που πρώτη αντιμετώπισε την χλεύη αλλά και αποκλεισμούς από συντεχνιακούς γίγαντες – μονοπώλια, που θεώρησαν το αντικείμενο και την ειδικότητα, ανούσια. Που χρειάστηκε να εξηγήσει, παντού, τί είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος και τί ο Περιβαλλοντολόγος. Που χρειάστηκε να ανοίξει τα πρώτα μονοπάτια σταδιοδρομίας ενός άγνωστου αντικειμένου σε ένα εχθρικό για το Περιβάλλον, επαγγελματικό τοπίο. Μέλη αυτής της γενιάς Περιβαλλοντολόγων επισκέπτεται τη Μυτιλήνη. Θα έχουν την ευκαιρία, το όραμα που τους περιέγραφαν οι καθηγητές τους τότε, να το δουν από κοντά, υλοποιημένο. Ένα Τμήμα με πλήρες πρόγραμμα σπουδών, μεταπτυχιακά, έρευνα και κανονικές υποδομές. Στις 29 Οκτωβρίου θα συναντηθούν με τους σημερινούς φοιτητές και διδάσκοντες του Τμήματος.

Ευκαιρία για ανασκόπηση των προοπτικών του Τμήματος Περιβάλλοντος σε μια περίοδο όπου η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, με ταυτόχρονο παράδοξο την χαμηλή προτίμηση των περιβαλλοντικών σπουδών από μαθητές - υποψήφιους φοιτητές. Είναι βέβαιο ότι έχουν διάθεση και την εμπειρία να βάλουν και πάλι πλάτη. Το ζητούμενο είναι, όλοι μαζί, να δούμε σε τί και πώς. Με τον Πρόεδρο συζητάμε για το πώς θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος και το πώς θα οργανωθεί μια - οικογενειακού χαρακτήρα - δομημένη συζήτηση μεταξύ διδασκόντων, αποφοίτων και φοιτητών. Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 29ης Οκτωβρίου. Η έλευση και οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ αποφοίτων θα ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα.

Συγχωρέσετε μου τον μελοδραματικό τόνο… αλλά κάπως έτσι βιώσαμε τα πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Ο Μάριος Μπαλής είναι Περιβαντολόγος, Ειδικός Τεχνικού Προσωπικού στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο δρόμος προς τη σπηλιά του Πυθαγόρα

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΛΑΣ,γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)
Ο δρόμος προς τη σπηλιά του Πυθαγόρα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φωτοβολταϊκά στη Δυτική Λέσβο: Ενεργειακή «απόβαση»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος της Δυτικής Λέσβου για την επιβάρυνση της βιοποικιλότητας και της παραγωγής
Φωτοβολταϊκά στη Δυτική Λέσβο: Ενεργειακή «απόβαση»
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/3/2026

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
Πάτησε τον Αχινό, 8/3/2026
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Η δικαστίς», «η βουλευτής» και «η γραμματέας»...

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
«Η δικαστίς», «η βουλευτής» και «η γραμματέας»...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, ένας τόπος της γυναικείας χειραφέτησης

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
Λέσβος, ένας τόπος της γυναικείας χειραφέτησης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγνωστες φεμινίστριες

Γράφει ο: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Αγνωστες φεμινίστριες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στο στόμα του λύκου

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Στο στόμα του λύκου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο

Άρθρο από την Επιστημονική Ομάδα του Μαζί για το Παιδί
Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (1933–2026)‑Διαβάζοντας βιβλιοκριτικές του

Γράφει ο Δημήτρης Πατίλας- (Στη μνήμη του Δασκάλου)
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (1933–2026)‑Διαβάζοντας βιβλιοκριτικές του
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Έχοντας μόλις σχηματίσει το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πρώτο πόλεμο του Συμβουλίου, αυτή τη φορά, εναντίον του Ιράν.
Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο