× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όχι άλλο εμπαιγμό

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΛΗΣ*

Δημοσίευση 7/10/2022

Όχι άλλο εμπαιγμό
' χρόνος ανάγνωσης

Την 06-04-2022 το ΠΑΣΟΚ διαμέσου της κας Γιαννακοπούλου κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων με θέμα «Εικόνα εγκατάλειψης το Εφετείο Β. Αιγαίου» απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Η ερώτηση αναφερόταν στην έγκριση 310 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων και την ανακατασκευή των υπαρχόντων πανελλαδικά ενώ για το δικαστικό μέγαρο του Εφετείου Βορείου Αιγαίου από τα 310 εκατομμύρια δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ.


Όπως όλοι γνωρίζουν το Εφετείο Βορείου Αιγαίου ιδρύθηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ μετά από πολλούς αγώνες το 2011, το οποίο στεγάζεται μερικώς στο Δικαστικό Μέγαρο και μερικώς στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η παλαιότητα του Δικαστικού Μεγάρου, ένα κτίριο πολλών δεκαετιών και οι ελλείψεις, η εικόνα εγκατάλειψης και τα προβλήματα που υφίστανται είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Για την μόνιμη στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου έχει εκπονηθεί προμελέτη το 2011 για την ανέγερση ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στον παρόντα χώρο και την αναστήλωση των ερειπωμένων κτιρίων που βρίσκονται στον αύλειο χώρο. Η εκπόνηση είχε γίνει από τον τότε εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οργανισμό «Θέμις Κατασκευαστική» με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και την ευθύνη επίβλεψης είχε ο αρμόδιος Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης. Έντεκα χρόνια μετά είμαστε θεατές της πλήρους στασιμότητας όσον αφορά την εν λόγω προμελέτη. Ουδείς γνωρίζει αν έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη ούτε γιατί δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης από τα 310 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν για ανέγερση και ανακατασκευή υπαρχόντων ενώ δόθηκαν πολλά χρήματα για νεόκτιστα κτίρια άλλων πόλεων.

 

Με λύπη διάβασα την απάντηση του κου Τσιάρα ο οποίος ανερυθρίαστα ουσιαστικά επιλέγει να μην απαντήσει στην ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, με την παντελώς αβάσιμη δικαιολογία ότι επειδή η εποπτεία της εταιρίας «Κτηριακές υποδομές Α.Ε.» (διαδόχου της εταιρίας Θέμις Κατασκευαστική) ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει ενώ γνωρίζει ότι εκείνος έχει την ευθύνη των προτάσεων στην Διυπουργική Επιτροπή για θέματα δικαστικών κτιρίων. Παρ’ όλα αυτά και στην νέα από 26-09-2022 ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός σιωπά εκκωφαντικά.

 

Ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει και το κτηριακό πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης να λυθεί άμεσα.

*Ο Γιώργος Πετρέλλης είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τρεις μήνες κοινόχρηστων ποδηλάτων στη Μυτιλήνη: 45.000 χιλιόμετρα επιτυχίας

Γράφει ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ταχυδρόμοι μιας άλλης εποχής …

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξις»: Παράδειγμα προς μίμηση!

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γιορτή στο χωριό

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΟΗΕ: Η ελληνική κυβέρνηση συνένοχη στην γενοκτονία στην Γάζα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πολιτισμός και Θέατρο

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΜΑΡΙΝΟΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 31/10/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νερό είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα ‑ Η απάντηση του ΚΟΣΜΟΥ στο σχέδιο υφαρπαγής του

Γράφει ο γραμματέας του «Κόσμου» και πρώην ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η 28η Οκτώβρη 1945, στις πολιτικές φυλακές Μυτιλήνης

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το ΟΧΙ και ο Μεταξάς, από τον μύθο στην ιστορική αλήθεια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψηφιακά ραντεβού, χωρίς εξυπηρέτηση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ