× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ίδρυση και λειτουργία Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Δημοσίευση 7/10/2022

Ίδρυση και λειτουργία Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο
' χρόνος ανάγνωσης

Πολύς λόγος γίνεται ,από μακρού και δικαίως, για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πρωτεύουσα Σάμο που με πολιτική απόφαση και για ποικίλους λόγους αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα.

Όλες οι Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν ως έδρα τους τις πρωτεύουσες των μεγάλων νησιών.Σήμερα , με την επιτυχή ανάπτυξη της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Καρλόβασι κάθε νέο τμήμα της πρέπει να έχει συγγενείς με τα υπόλοιπα τμήματα επιστημονικές κατευθύνσεις και παράλληλη χωρική συνάφεια για εκπαιδευτική αλληλοϋποστήριξη , συνδιοίκηση και συλλειτουργία στα πλαίσια της ενιαίας ακαδημαϊκής Κοινότητας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μόνος τρόπος για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πρωτεύουσα Σάμο είναι να διεκδικήσουμε, ΟΛΗ Η ΣΑΜΟΣ ΜΑΖΙ , κάτι το εντελώς αυτόνομο από την Σχολή του Καρλοβάσου που όμως να ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου , να χρειάζεται, εν τοις πράγμασι, ως Ακαδημαϊκό Πρόταγμα και κυρίως να στηρίζεται στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος , στην μακραίωνη Ιστορία και στις παραδόσεις του ως Εθνική Παρακαταθήκη και στήριγμα στο Παρόν και στο Μέλλον των νησιών μας. 

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος ήταν που ανακάλυψε τους Αριθμούς , την θεία Αρμονία του Σύμπαντος και την Μουσική του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δικαιωματικά λοιπόν η Σάμος μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει Πανεπιστημιακή Σχολή Μουσικών Επιστημών στο όνομα Πυθαγόρας ο Σάμιος στην Πρωτεύουσά της, ως αναπόσπαστο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου , κατά τα πρότυπα της ανάλογης Σχολής που λειτουργεί ,ήδη, στην μουσόληπτη και μουσοτραφή Κέρκυρα του Ιονίου Πελάγους , στα πλαίσια του ομώνυμου Πανεπιστημίου.

Οι υποδομές είναι ,ήδη, έτοιμες, το Ωδείο στην παραλιακή της πόλης, το Επικούρειο με τις τεράστιες δυνατότητές του, τα αμφιθέατρα του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας , του Ενιαίου Λυκείου, το Μουσικό Σχολείο στο ΚΕ.Γ.Ε στην Αγία Ειρήνη και το υπό μελέτη νέο Μουσικό Σχολείο στους χώρους της παλαιάς Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι.

Και βέβαια εκτός από τις υποδομές η Σάμος έχει μεγάλη και ρέουσα μουσική παράδοση από τον Ανακρέοντα τον Τήιο ως τον ολύμπιο Μανώλη Καλομοίρη , τον Μενέλαο Θεοφανίδη, τον Άρη Γαρουφαλή, τονμελίρρυτουμνωδό Εμμανουήλ Βαμβουδάκη και τους εξαίσιους μουσικούς του Μεσοπολέμου και επέκεινα με την πανεθνική και παγκόσμια καταξίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η βαριά μουσική κληρονομιά , τύχη αγαθή, μας εμπνέει ακόμα και σήμερα καθώς στο νησί λειτουργούν εξαίσιες σχολές μουσικής και μουσικά σύνολα υψηλών προδιαγραφών με νέους που διαθέτουν πηγαία και άρτια μουσική παιδεία καθώς και ερασιτέχνες με αστείρευτη αγάπη για την μουσική μας παράδοση και τις προοπτικές της.

Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε, πάση δυνάμει και ενωτικά, την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Μουσικών Επιστημών με έδρα την πόλη της Σάμου.
Κι απ' αυτόν τον αγώνα να μη λείψει κανείς.Οι οιωνοί είναι άριστοι.Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε.

*Ο Μανώλης Νικ. Κάρλας, είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Σάμου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο δρόμος προς τη σπηλιά του Πυθαγόρα

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΡΛΑΣ,γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)
Ο δρόμος προς τη σπηλιά του Πυθαγόρα
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φωτοβολταϊκά στη Δυτική Λέσβο: Ενεργειακή «απόβαση»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος της Δυτικής Λέσβου για την επιβάρυνση της βιοποικιλότητας και της παραγωγής
Φωτοβολταϊκά στη Δυτική Λέσβο: Ενεργειακή «απόβαση»
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/3/2026

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
Πάτησε τον Αχινό, 8/3/2026
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Η δικαστίς», «η βουλευτής» και «η γραμματέας»...

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
«Η δικαστίς», «η βουλευτής» και «η γραμματέας»...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, ένας τόπος της γυναικείας χειραφέτησης

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
Λέσβος, ένας τόπος της γυναικείας χειραφέτησης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγνωστες φεμινίστριες

Γράφει ο: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Αγνωστες φεμινίστριες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στο στόμα του λύκου

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Στο στόμα του λύκου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
«Hμέρα μνήμης των αγώνων για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο

Άρθρο από την Επιστημονική Ομάδα του Μαζί για το Παιδί
Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (1933–2026)‑Διαβάζοντας βιβλιοκριτικές του

Γράφει ο Δημήτρης Πατίλας- (Στη μνήμη του Δασκάλου)
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (1933–2026)‑Διαβάζοντας βιβλιοκριτικές του
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Έχοντας μόλις σχηματίσει το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πρώτο πόλεμο του Συμβουλίου, αυτή τη φορά, εναντίον του Ιράν.
Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και συνεχείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο