× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ίδρυση και λειτουργία Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Δημοσίευση 7/10/2022

Ίδρυση και λειτουργία Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο
' χρόνος ανάγνωσης

Πολύς λόγος γίνεται ,από μακρού και δικαίως, για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πρωτεύουσα Σάμο που με πολιτική απόφαση και για ποικίλους λόγους αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα.

Όλες οι Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν ως έδρα τους τις πρωτεύουσες των μεγάλων νησιών.Σήμερα , με την επιτυχή ανάπτυξη της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Καρλόβασι κάθε νέο τμήμα της πρέπει να έχει συγγενείς με τα υπόλοιπα τμήματα επιστημονικές κατευθύνσεις και παράλληλη χωρική συνάφεια για εκπαιδευτική αλληλοϋποστήριξη , συνδιοίκηση και συλλειτουργία στα πλαίσια της ενιαίας ακαδημαϊκής Κοινότητας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μόνος τρόπος για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πρωτεύουσα Σάμο είναι να διεκδικήσουμε, ΟΛΗ Η ΣΑΜΟΣ ΜΑΖΙ , κάτι το εντελώς αυτόνομο από την Σχολή του Καρλοβάσου που όμως να ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου , να χρειάζεται, εν τοις πράγμασι, ως Ακαδημαϊκό Πρόταγμα και κυρίως να στηρίζεται στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος , στην μακραίωνη Ιστορία και στις παραδόσεις του ως Εθνική Παρακαταθήκη και στήριγμα στο Παρόν και στο Μέλλον των νησιών μας. 

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος ήταν που ανακάλυψε τους Αριθμούς , την θεία Αρμονία του Σύμπαντος και την Μουσική του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δικαιωματικά λοιπόν η Σάμος μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει Πανεπιστημιακή Σχολή Μουσικών Επιστημών στο όνομα Πυθαγόρας ο Σάμιος στην Πρωτεύουσά της, ως αναπόσπαστο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου , κατά τα πρότυπα της ανάλογης Σχολής που λειτουργεί ,ήδη, στην μουσόληπτη και μουσοτραφή Κέρκυρα του Ιονίου Πελάγους , στα πλαίσια του ομώνυμου Πανεπιστημίου.

Οι υποδομές είναι ,ήδη, έτοιμες, το Ωδείο στην παραλιακή της πόλης, το Επικούρειο με τις τεράστιες δυνατότητές του, τα αμφιθέατρα του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας , του Ενιαίου Λυκείου, το Μουσικό Σχολείο στο ΚΕ.Γ.Ε στην Αγία Ειρήνη και το υπό μελέτη νέο Μουσικό Σχολείο στους χώρους της παλαιάς Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι.

Και βέβαια εκτός από τις υποδομές η Σάμος έχει μεγάλη και ρέουσα μουσική παράδοση από τον Ανακρέοντα τον Τήιο ως τον ολύμπιο Μανώλη Καλομοίρη , τον Μενέλαο Θεοφανίδη, τον Άρη Γαρουφαλή, τονμελίρρυτουμνωδό Εμμανουήλ Βαμβουδάκη και τους εξαίσιους μουσικούς του Μεσοπολέμου και επέκεινα με την πανεθνική και παγκόσμια καταξίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η βαριά μουσική κληρονομιά , τύχη αγαθή, μας εμπνέει ακόμα και σήμερα καθώς στο νησί λειτουργούν εξαίσιες σχολές μουσικής και μουσικά σύνολα υψηλών προδιαγραφών με νέους που διαθέτουν πηγαία και άρτια μουσική παιδεία καθώς και ερασιτέχνες με αστείρευτη αγάπη για την μουσική μας παράδοση και τις προοπτικές της.

Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε, πάση δυνάμει και ενωτικά, την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Μουσικών Επιστημών με έδρα την πόλη της Σάμου.
Κι απ' αυτόν τον αγώνα να μη λείψει κανείς.Οι οιωνοί είναι άριστοι.Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε.

*Ο Μανώλης Νικ. Κάρλας, είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Σάμου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καθημερινές γυναικείες ιστορίες από τη Λέσβο των αρχών του 20ού αιώνα

Όπως αποτυπώθηκαν στον τοπικό Τύπο- Γράφουν η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ και η ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ