× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αδιάφοροι ή αδιαφόρετοι;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 1/10/2022

Αδιάφοροι ή αδιαφόρετοι;

Πριν λίγες μέρες έληξε το 13 Διεθνές Τουρνουά Τένις κάτω των 18 ετών, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τένις του Δήμου Μυτιλήνης, στη Νεάπολη, από τις 17 μέχρι τις 24 Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τουρνουά , όπου πήραν μέρος 90 αθλητές και αθλήτριες από 20χώρες. Από την μακρινή Ταϊβάν μέχρι τις γειτονικές μας Βουλγαρία και Τουρκία.
Ένα τουρνουά που οι αγώνες του προσμετρούνται στη παγκόσμια βαθμολογία και που η συμμετοχή σ' αυτούς αποτελεί , για τους μικρούς αθλητές, εφαλτήριο για τη συμμετοχή τους σε άλλους μεγαλύτερους.

Είναι λοιπόν, ένα αθλητικό γεγονός, θεσμός πια , για τα αθλητικά πράγματα του νησιού μας, και όχι μόνο. Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του τόπου μας , που το βεληνεκές του φτάνει ως τα πέρατα του κόσμου. Να πούμε μόνο πως κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του τουρνουά, καθημερινά, ένα εκατομμύριο άνθρωποι απ' όλο το κόσμο, έψαχναν στο διαδίκτυο τα αποτελέσματα των αγώνων και συνειδητοποιούσαν ότι στη Μυτιλήνη διεξάγονται αγώνες τέτοιου μεγέθους και τέτοιας αξίας.

Διοργανωτής και ψυχή του τουρνουά ήταν ο Όμιλος Αντισφαίρισης Λέσβου και συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Μυτιλήνης.
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η διοργάνωση ενός τέτοιου τουρνουά ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες ενός ερασιτεχνικού σωματείου , όπως είναι ο Ο.Α.Λ., και η στήριξη του, οικονομική και όχι μόνο , είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία μιας τέτοιας εκδήλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ λοιπόν, η βοήθεια από την Περιφέρεια ήταν στα αναμενόμενα πλαίσια, ο Δήμος Μυτιλήνης έλαμψε δια της απουσίας του, γενικώς. Να διευκρινίσουμε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης έχει την χρήση των εγκαταστάσεων και ως εκ τούτου και την ευθύνη για την συντήρησή τους, την καλή τους κατάσταση και λειτουργία.

Παρ' όλ' αυτά,

  •  Η οικονομική στήριξη που παρείχε ήταν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Ακόμα και τα απαραίτητα μπαλάκια για την διεξαγωγή των αγώνων που του ζητήθηκαν, κόστους 1000 περίπου ευρώ ,και παρά την κατ' αρχήν και με τα χίλια ζόρια αποσπασθείσα υπόσχεση για την χορήγησή τους, '' δεν κατέστη δυνατόν '' να χορηγηθούν γιατί ''ο κωδικός δεν είχε λεφτά''. Ευτυχώς που τις απαραίτητες δέκα κούτες τις έστειλε η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης στο παρά πέντε , ακριβώς.
  • Η είσοδος στο χώρο των γηπέδων, η επίσημη είσοδος παρακαλώ, βρίσκεται διαχρονικά σε άθλια κατάσταση. Πρόκειται για ένα στενό κομμάτι χωματόδρομου, γεμάτο λακκούβες και ''σαμαράκια'', όχι πάνω από τριάντα μέτρα, που η τσιμεντόστρωση η ασφαλτόστρωσή του, αν αφορούσε κάποιον ''επώνυμο '' ψηφοφόρο θα είχε γίνει στο '' άψε- σβήσε''.
  • Κατά την διάρκεια των αγώνων, και ,απ' ότι φαίνεται , μέσα στα πλαίσια της στήριξης και ανάπτυξης του αθλήματος , ο Δήμος Μυτιλήνης ειδοποίησε τον ΟΑΛ, τονίζω και πάλι, ένα ερασιτεχνικό σωματείο, να πληρώνει εκείνος το ηλεκτρικό ρεύμα, με την απειλή, μάλιστα, της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Αλήθεια, το ρεύμα στο Δημοτικό Στάδιο - τον Ταρλά - το πληρώνουν οι σύλλογοι που αναπτύσσουν εκεί τις δραστηριότητες τους; Που, αν δεν κάνω λάθος, εκεί φιλοξενείται και μια ΠΑΕ; Μήπως ο Δήμος έχει σκοπό να επεκτείνει την τέτοιου είδους στήριξη στον αθλητισμό και σε άλλα γήπεδα και συλλόγους;

Τελευταίο αφήνω και το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό για όποιον μπορεί να δει λίγο πιο πέρα από τη μύτη του ή απλώς νοιάζεται για τον τόπο μας
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα γήπεδα του τένις και υπάρχει ανάγκη κατασκευής άλλων δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν λέμε ανάγκη σημαίνει ότι:
Με δύο ακόμα γήπεδα, συνολικού κόστους γύρω στις εκατό χιλιάδες ευρώ, το τουρνουά θα περάσει σε εντελώς άλλο επίπεδο. Οι συμμετοχές και μαζί και οι προπονητές και λοιποί συνοδοί όχι απλά θα αυξηθούν αλλά θα πολλαπλασιαστούν, με ότι να σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και τα έσοδα της τοπικής οικονομίας.

Θα υπάρξει δυνατότητα διοργάνωσης και άλλων μεγαλύτερων τουρνουά, η πόλη μας και το νησί μας θα μπουν σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη του τένις, θα γίνει δε, μια τεράστια διαφήμιση στο νησί μας, πάλι με ότι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό του τόπου μας.

Παράλληλα θα στραφούν πολλά περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό, πράγμα που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, το κοινωνικό αποτύπωμα δε, θα είναι τεράστιο, και μόνο θετικό προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάγκη αυτή των δύο επί πλέον γηπέδων είναι ήδη γνωστή , τουλάχιστον από πέρυσι. Στην περυσινή απονομή των μεταλλίων ο κ Δήμαρχος ανέλαβε μάλιστα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πέρυσι, όμως, δεν υπήρχαν οι σχετικές μελέτες, εφέτος υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα με τις χρήσεις και τις παραχωρήσεις, και του χρόνου ποιος ξέρει τι άλλο.

Η λαΪκή παροιμία γι' αυτόν που δεν θέλει να ζυμώσει πιστεύω είναι γνωστή σε όλους. Στη περίπτωσή μας ,όμως για ποιόν λόγο , άγνωστο.
Πάντως για όποιον λόγο κι αν είναι, μου φαίνεται ότι, αν θέλουμε να φάμε ψωμί θα πρέπει να ζυμώσουμε μόνοι μας...

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός