× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής... μπλακ άουτ!

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στην πόλη της Μυτιλήνης με τρίωρο «πήγαινε έλα» του ρεύματος. Όσον αφορά τους υπεύθυνους κάθε λογής για αυτούς σήμερα είναι απλά... Τετάρτη!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 28/9/2022

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής... μπλακ άουτ!
' χρόνος ανάγνωσης

Φωτογραφία: 1992, πάει να πει πριν 30 χρόνια. Παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Από αριστερά, Νότης Παναγιώτου Δήμαρχος Μυτιλήνης, Δημήτρης Βουνάτσος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Στρατής Κόρακας βουλευτής ΚΚΕ, διαμαρτυρόμενοι πολίτες και δημοσιογράφοι. Έκτοτε.... τίποτα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ποιητής επιμένει πως με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι. Στη Μυτιλήνη ζήσαμε μια ακόμα φορά μια από τα ίδια των τελευταίων χρόνων. Με την πρώτη σταγόνα της βροχής... ξεμείναμε από ηλεκτρικό ρεύμα. Από τις 8,30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι επαγγελματίες και ιδιώτες βιώσαμε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Το ρεύμα ήρθε και έφυγε τρεις φορές με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο. Σχεδόν τρεις ώρες ζήσαμε στα σκοτάδια. Σπιτικά χωρίς τη δυνατότητα στοιχειώδους λειτουργίας. Μαγαζιά που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Καν να εισπράξουν χρήματα δεν μπορούσαν!

Περίμενα να δω αντίδραση από κάποιον φορέα. Περιφέρεια, Δήμο, φορείς επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων κάθε λογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν απλά Τετάρτη για όλους. Μια ακόμα Τετάρτη.

Θα μου πεις προς τι. Θυμάμαι τις προ ετών μηνυτήριες αναφορές που είχαν υποβληθεί. Η ελέω Θεού Δικαιοσύνη τις έβαλε στο αρχείο. Τώρα και με το δίκιο σας θα μου πείτε ότι κοτζάμ σκάνδαλο της SIEMENS έβαλε στο αρχείο. Με τις ζημιές που προκαλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι διακοπές ρεύματος θα ασχοληθούν; Οι πολίτες να ‘ναι καλά να πληρώνουν. Για αυτό δεν τους έχουμε εξάλλου; Για να πληρώνουν τους έχουμε και μόνο για αυτό.

Και επειδή με όλα ετούτα ενασχολούμενος «νιος ήμουν και γέρασα» ας θέσουμε για μια ακόμα φορά το δάκτυλο «επί των τύπον των ήλων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος φταίει για όλα ετούτα.

Το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ; Μπορεί.... Αλλά που καταλήγουμε 40 χρόνια τώρα; Σε ένα ρυπογόνο ρημάδι της δεκαετίας του ‘60; Θα μου πείτε απαιτείται κοινωνική συναίνεση για να μετακινηθεί κάπου. Δε λέω όχι. Λέω μοναχά πως αν το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ το εντάσσαμε ως «παρελκόμενο» στη δομή της Βάστριας από πέρυσι μέχρι φέτος θα κόντευε να τελειώσει!

Και τα δίκτυα; Τα ακριβοπληρωμένα δίκτυα με τα καλώδια που κρέμονται παντού και τους κρεμασμένους πάνω από τα κεφάλια μας μετασχηματιστές; Αν υποθέσουμε ότι το εργοστάσιο δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί, με τα δίκτυα τι γίνεται; Τι εμποδίζει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα υπογειοποίησης τους; Τι σταματά η εξαφανισμένη και από τις τριτοκοσμικές ακόμα χώρες εικόνα των μετασχηματιστών που τζιτζιρίζουν ολημερίς και ολονυχτίς, επιτέλους να εκλείψει; Όχι για λόγους αισθητικής αλλά για λόγους σταθερότητας διανομής ρεύματος και ασφάλειας. Για να σταματήσουν τα βραχυκυκλώματα. Αλλά και για λόγους αισθητικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τολμώ λοιπόν να σας πω ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι εκπρόσωποι μας επί της γης ετούτης (οι εις τον ουρανόν μας βαρέθηκαν) δεν ασχολούνται με τίποτα το ουσιαστικό. Αντί για μια κίνηση διαμαρτυρίας, ένα τηλέφωνο έστω, μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου βρε αδερφέ, κατέληξαν στο ότι ετούτα που ζήσαμε σήμερα ήταν απλά φαινόμενα καθημερινά. Ήταν Τετάρτη ρε παιδιά και τις Τετάρτες όπως και τις άλλες μέρες συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

Προς όσους το λοιπόν σήμερα έχασαν μεροκάματα, κάηκαν ψυγεία και υπολογιστές, όσοι επί τρεις ώρες έβλεπαν το ταβάνι και κλειστήκαν σε ασανσέρ πολυκατοικιών ή ανησύχησαν για το ιατρικό μηχάνημα της μάνας του που δε λειτουργούσε λέω πως επειδή όλα αυτά συμβαίνουν, και σήμερα είναι Τετάρτη.... ξαναψηφίστε τους. Τους ίδιους ακριβώς αφού έτσι κι αλλιώς έχουμε συνηθίσει στο ότι δεν θα κάνουν τίποτα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ιστορία του Στράτου...

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
Η ιστορία του Στράτου...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση

Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ιστορικός
Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψωνίζοντας… ό,τι βρω

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Ψωνίζοντας… ό,τι βρω
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος Δυτικής Λέσβου
Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου

Γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ, Πρόεδρος της Κοινότητας Άγρας
Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Που το πάνε;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
Που το πάνε;
ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει

Χωρίς επαρκείς κτηνιάτρους, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς καμία σοβαρή πολιτική διαχείρισης των επιπτώσεων από τον αφθώδη πυρετό
Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974

Παρουσίαση : Δημήτρης Πατίλας
Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974