× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Δημοκρατία μας οφείλει να δείξει ότι είναι Κράτος Δικαίου

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ

Δημοσίευση 22/9/2022

Η Δημοκρατία μας οφείλει να δείξει ότι είναι Κράτος Δικαίου

«Σήμερα όλοι οι έλληνες πολίτες είμαστε ‘’Ιωάννα Κολοβού΄΄ πριν έρθει και η σειρά μας»

Την Τρίτη 14/06/2022 η κ. Ιωάννα Κολοβού, χαμηλοσυνταξιούχος δημοσιογράφος (700 ευρώ) με σημαντικά προβλήματα υγείας, υπέστη μια από τις πιό βάναυσες μορφές βίας και μια τεράστια αδικία με ευθύνη και της Πολιτείας, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ειδοποιήθηκε, μέσω Δικαστικού Επιμελητή, ότι πρέπει εντός 3 ημερών να εγκαταλείψει το μοναδικό περουσιακό της στοιχείο, την κύρια κατοικία της, όχι μια βίλλα, αλλά ένα λαϊκό διαμέρισμα 50 ετών.
Στο διαμέρισμα διαμένει η ίδια, μαζί με τον γιό της (μονογονεϊκή οικογένεια), ο οποίος επίσης έχει πρόβλημα υγείας, καθώς είναι στο φάσμα του αυτισμού.
(πρόσφατα ο Δημήτρης Παπανικολάου, παλαιός αθλητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, ανέδειξε αυτό το πρόβλημα υγείας.)
Το γεγονός αυτό αποτελεί κοινωνική πρόκληση και ειρωνεία καθώς συμβαίνει την ίδια περίοδο που καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών για πασίγνωστο δημοσιογράφο και την τεράστια περιουσία που απέκτησε, με μεθόδους που ελέγχονται, όσο αφορά την νομιμότητα και την ηθική τους.

Ποιά είναι η Ιωάννα Κολοβού:
Η Ιωάννα Κολοβού, ‘’άνθρωπος’’ με βαθιά παιδεία, υπηρέτησε με αξιοπρέπεια, ήθος και συνέπεια, για 40 χρόνια το λειτούργημα του δημοσιογράφου έχοντας τεράστια προσφορά στον Ελληνικό Πολιτισμό. Σπούδασε Νομική στο ΕΚΠΑ.
Είχε την τιμή για 40 χρόνια, να είναι πιστός συνεργάτης και επιστήθια φίλη έως τον θάνατο του μέγιστου Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος εαν γνώριζε το θέμα θα το είχε λύσει σε δευτερόλεπτα.
(θα τρίζουν τα κόκκαλα του με αυτό που συμβαίνει).
Υπήρξε επίσης:
• Ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας (1987)
• Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Μίκη Θεοδωράκη ως Υπουργού Επικρατείας 1990 – 1992.
• Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών-ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη.
• Μέλος της ΕΣΗΕΑ από 1990.
• Εκλεγμένη εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΒΡΑΔΥΝΗ για 10 συνεχή χρόνια.
• Βασικός συντελεστής στο ‘’Μονόγραμμα’’ της μακροβιότερης τηλεοπτικής εκπομπής της ελληνικής τηλεόρασης (ΕΡΤ).
• Είχε συνεργασία με δεκάδες τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά, πάντα σε θέματα που αφορούσαν την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού και των ανθρώπων του.
Το έργο και την προσφοράς της, το αναγνωρίζουν άπαντες στο χώρο της Δημοσιογραφίας και του Πολιτισμού.

Γιατί έχασε σε πλειστηριασμό το σπίτι της, την μοναδική και κύρια κατοικία της.
Από το 2000 έως το 2011 πλήρωνε για χρόνια τις δανειακές της υποχρεώσεις από πιστωτικές κάρτες, με αισχροκερδή και τοκογλυφικά επιτόκια.
Το 2011 δέχτηκε, κατόπιν δολίων πιέσεων της Εθνικής Τράπεζας, να λάβει ένα δάνειο συγκέντρωσης οφειλών περίπου 15.000 ευρώ.
Μετά το 2011 συνέχισε να πληρώνει σημαντικά ποσά, επίσης με αισχροκερδή και τοκογλυφικά επιτόκια.
Πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια, ποσά μεγαλύτερα του κεφαλαίου και της νόμιμης οφειλής της.
Κάποια στιγμή δεν είχε πλέον την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσει να πληρώνει.
Ως έντιμη και συνεργάσιμη δανειολήπτης έκανε αγωνιώδης προσπάθειες να βρεί εξωδικαστική και ‘’βιώσιμη λύση’’ αποπληρωμής των νόμιμων οφειλών της, χωρίς αποτέλεσμα.
Η τράπεζα επέτυχε την έκδοση Διαταγής Πληρωμής, με δανειακή σύμβαση που εν γνώση της περιειχε παράνομους και καταχρηστικούς όρους, όπως έχουν κριθεί από τα Ελληνικά Δικαστήρια και για ποσό στο οποίο εμπεριέχονται ανύπαρκτες οφειλές, σημαντικού ύψους
(πιθανόν το σύνολο της απαίτησης βάση της Διαταγής Πληρωμής, να είναι ανύπαρκτο).
Μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στις αυξημένες αμοιβές για νομικές υπηρεσίες εξειδικευμένων δικηγόρων σε ζητήματα τραπεζικών δανείων, δεν προχώρησε σε καμμία νομική ενέργεια (Ανακοπή – Εφεση) με αποτέλεσμα η αρχική Διαταγή Πληρωμής να γίνει αμετάκλητη και τελεσίδικη.
Συνέχισε όμως τις αγωνιώδεις προσπάθειες της για εξεύρεση εξωδικαστικής ‘’βιώσιμης λύσης’’, αλλά συνάντησε κλειστές πόρτες και προσχηματικές έως και εκβιαστικές προτάσεις, ανέφικτες να υλοποιηθούν. Η Εθνική τράπεζα, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, σκοπό είχε την αρπαγή της κατοικίας της και όχι την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Εκανε το λάθος να πιστέψει επίσης σε ‘’κούφια λόγια’’ Κυβερνήσεων, Τραπεζών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα).
‘’Η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό’’
‘’Υπάρχει Συμφωνία Κυρίων Κυβέρνησης και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών’’ γι’ αυτό
‘’Καμία πρώτη κατοικία δεν θα πάρουν οι Τράπεζες από αδύναμους δανειολήπτες’’
‘’Κυνηγάμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές’’
‘’Θα υπάρξει προστασία από την Ελληνική Δικαιοσύνη’’
Εκανε το λάθος επίσης, για λόγους αξιοπρέπειας να μην κάνει γνωστό το προβλημά της και να μην ζητήσει βοήθεια από κανέναν καθώς ντρεπόταν (ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΠΛΕΟΝ)

Ποιές είναι οι ευθύνες της Πολιτείας και της Ελληνικής Δικαιοσύνης
Υπάρχει ένα αξίωμα στο χώρο της Δικαιοσύνης :
« Οι Δικαστές οφείλουν να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν το Νόμο»
Με βάση την Ευρωπαϊκή (Οδηγία 93/13 ΕΟΚ) και Ελληνική Νομοθεσία (ΚΠολΔ 626 – 628), αλλά και την κοινή λογική, ο Δικαστής οφείλει αυτεπαγγέλτως, πριν την έκδοση Διαταγής Πληρωμής, να διερευνήσει, αφενός την πληρότητα των εγγράφων, αφετέρου να ελέγξει την ορθότητα, την νομιμότητα και την προέλευση του απαιτούμενου ποσού.
Στην περίπτωση μας, ο Δικαστής, επιπόλαια ενεργώντας απλά υπέγραψε την Διαταγή Πληρωμής, χωρίς να κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο, υιοθετώντας άκριτα τους ισχυρισμούς της Τράπεζας περί του ύψους της οφειλής μας.
(η συγκεκριμένη πρακτική από αρκετούς Δικαστές, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της Δικαιοσύνης σήμερα στην Ελλάδα)
Αποτέλεσμα αυτού είναι το απαράδεκτο και μη ανεκτό από άποψη δικαίου και ηθικής γεγονός να εμπεριέχονται σε εκτελεστό τίτλο ανύπαρκτες οφειλές και με βάση αυτόν τον εκτελεστό τίτλο, ο οποίος εν συνεχεία μετατρέπεται σε δικαστική απόφαση, να μπορεί ένας άνθρωπος να χάσει την πρώτη του κατοικία. Προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δεν αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, όπως η Ελλάδα, αυτό να σύμβαίνει ακόμα και αν υπήρχε πραγματική οφειλή στο ύψος των 10 – 20.000 ευρώ, ή πολύ χαμηλότερη από την αξία της κατοικίας μιας ελληνικής οικογένειας.
Η Ιωάννα Κολοβού, ως ελλήνας πολίτης εξαπατήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία και έμεινε απροστάτευτη από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Το επιχείρημα που πιθανόν ακουστεί, ότι θα μπορούσε να απευθυνθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, είναι ασταθές και έωλο και δεν απαλλάσει την Ελληνική Δικαιοσύνη από τις ευθύνες της. Αφενός γιατί η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ένα πανάκριβο προϊόν για τον Έλληνα πολίτη, αφετέρου γιατί εαν είχε γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος από τον Δικαστή, είναι αυτονόητο ότι δεν θα είχε εκδοθεί η Διαταγή Πληρωμής που οδήγησε στην απώλεια της κατοικίας.
ΣΧΟΛΙΟ:
Είμαστε σίγουροι ότι ο Δικαστής που ‘’υπέγραψε’’ την Διαταγή Πληρωμής έχει ακυρώσει με άλλες δικαστικές αποφάσεις του, Διαταγές Πληρωμής για καταχρηστικούς και παράνομους όρους στις δανειακές συμβάσεις, που οδήγησαν σε υπέρμετρες χρεώσεις λογαριασμούς δανειοληπτών.

Ζητάμε απλά και μόνο τα αυτονόητα, δηλαδή:
1. Γνωστοποίηση του προβλήματος και άμεση παρέμβαση, από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και την Εθνική Τράπεζα, για διακοπή της έξωσης έως ότου βρεθεί λύση.
2. Ανάδειξη του προβλήματος που αφορά και εκατομύρια άλλους έλληνες πολίτες.
3. Αποκατάσταση της αδικίας και διακοπή της απάνθρωπης ψυχολογικής και όχι μόνο βίας, που έχει ασκηθεί στην ελληνίδα πολίτη Ιωάννα Κολοβού.
(η Πολιτεία έχει υποχρέωση να αποκαθιστά άμεσα κάθε αδικία έναντι έστω και ενός έλληνα πολίτη)
4. Ακύρωση του πλειστηριασμού.
5. Επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.
6. Νομικός επανέλεγχος (αναψηλάφηση) της υπόθεσης για πιθανές ευθύνες, λάθη ή παραλήψεις της Δικαιοσύνης.
7. Εφαρμογή των Συνταγματικών Υποχρεώσεων της Πολιτείας και μέριμνα για ανθρώπινη αντιμετώπιση και αξιοπρεπή διαβίωση και στέγαση της Ιωάννας Κολοβού και του υιού της.
Δεν είναι δίκαιο με βάση Συνταγματικές προβλέψεις και την Αρχή της Αναλογικότητας , αλλά ούτε και ηθικό, σε ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου να χάνει κάποιος την κύρια και μοναδική κατοικία του για οποιαδήποτε οφειλή, πολύ περισσότερο για ‘’ανύπαρκτη οφειλή’’.
Παύλος Φραγκιαδάκης, Οικονομολόγος-Διαμεσολαβητής
τηλ. 6946798119 e-mail: [email protected]

*η Ιωάννα Κολοβού είναι Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ τηλ.6977918816

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επιλήσμονες;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στην Αγία Αικατερίνη της Σμύρνης

Άγνωστες φωτογραφίες και μια μαρτυρία για το μεγαλύτερο ναό της πρωτεύουσας της Ιωνίας που καταστράφηκε το Σεπτέμβριο του 1922
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φέτος τις γιορτές δωρίστε στους αγαπημένους σας μια «Ελιά στη Λέσβο»

Γράφει η: Κατερίνα Μαρινάκη MSc Λαογράφος - Δημοσιογράφος
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Γιατί δε τα μπαζώσαμε τα αρχαία να ησυχάσουν και αυτά να ησυχάσουμε κι εμείς;

Με αφορμή μια αρχαία κρήνη (στο κέντρο μιας χωματερής) στην οδό Θεοφράστου της Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 21/11/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πως οι πολιτικές των «από πάνω», πλήττουν τους «από κάτω».

Η δική μας οικογενειακή περίπτωση. Γράφει ο: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΒΡΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,19/11/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας