× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Που καιρός για Δημοκρατία!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/10/2019

Που καιρός για Δημοκρατία!

Κατακαλόκαιρα ένα νομοσχέδιο κατατέθηκε από την νέα κυβέρνηση για να φωτίσει υποτίθεται το σκοτεινό τοπίο που υπήρχε στην τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα με νέο όρο «Κυβερνησιμότητα» .Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο που έφερε και ψήφισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πραξικόπημα αφού στην ουσία ή λαική βούληση αυτοκαταργείται και μάλιστα τεχνικά με νόμους που ψηφίζει η ελληνική βουλή, άλλωστε δεν είναι και πρώτη φορά . Έτσι βλέπουμε έχουμε παρατάξεις με μειοψηφία να γίνονται πλειοψηφικές με κόλπα και τρικάκια. Άλλη ήταν η λαϊκή ψήφος και οι συσχετισμοί στα συμβούλια και γενικότερα στα δημοτικά πράγματα και κάτι ριζικά διαφορετικό επιβλήθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το σημερινό αρχηγό της δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε αρκεί να προωθήσει τις επιδιώξεις της και τα σχέδια της.

Με αυτό το νομοσχέδιο αλλάζουν ορισμένα άρθρα του Κλεισθένη Ι σε παραπέρα συντηρητική κατεύθυνση για ενίσχυση του συγκεντρωτικού και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Περιφέρειες και δήμοι αποτελούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της Ε.Ε. του αστικού πολιτικού συστήματος προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Επιδίωξη του νόμου είναι ο περιορισμός των μικρότερων παρατάξεων και η ενσωμάτωσή τους με στόχο τη διαμόρφωση ενός διπολισμού στα δημοτικά και περιφερειακά όργανα . Ένας ισχυρός δικομματισμός -διπολισμός στο σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικά το παραπάνω νομοσχέδιο αναφέρει : «Θα αποτρέπει την αδυναμία διοίκησης και την ακυβερνησία και, κατ’ ακολουθία, θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη άσκηση των αρμοδιοτήτων» και συνεχίζει «Μεταφέρονται μία σειρά από αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή προς την άμεση λήψη αποφάσεων, αλλά και την αποσυμφόρηση των συνεδριάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων …».

Πιο Συγκεκριμένα :
Μεταφέρονται εξουσίες και αρμοδιότητες από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια σε επιτροπές διοίκησης περιφερειών και δήμων. Π.χ. Η Οικονομική Επιτροπή Περιφερειών και Δήμων θα μπορεί να αποφασίζει με ευχέρεια για περισσότερα θέματα που αφορούν αύξησεις τελών, διαγραφή χρεών, διευκόλυνση οφειλετών, απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, έγκριση προϋπολογισμών Ν.Π. ή επιχειρήσεων δήμων, άσκηση ή παραίτηση από ένδικα μέσα, έγκριση εξόδων μετακίνησης μελών συμβουλίων και ιδιωτών, προσλήψεις δικηγόρου, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συμβούλων κλπ.

Η παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες επιτροπές, ακόμα και όταν δεν έχει την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία μέσα στο συμβούλιο .Η παράταξη του κ.Μουτζούρη αν και μειοψηφία εξασφαλίζεται πλειοψηφία στο ΠΣ και σε όλες τις επιτροπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Προϋπολογισμός αφού θα έχει εγκριθεί από το παρατηρητήριο Θεσμών θα έρθει για ψήφιση στο Συμβούλιο απαιτώντας σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βάσει των εισηγήσεων της Οικονομικής Επιτροπής. Οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν μπορούν να διατυπώνουν άλλη πρόταση, παρά μόνο αν υπάρχει σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες .

Σύμπραξη δύο ή περισσότερων παρατάξεων, εφόσον όμως μια από αυτές είναι η παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου. Στόχος τους κυρίως η επανασυσπείρωση δυνάμεων του ίδιου πολιτικού χώρου πχ Μουτζούρη Καλογήρου ώστε να εξασφαλίσουν προσωποκεντρική «κυβερνησιμότητα στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών .

Στα πλαίσια της πιο ευέλικτης προσαρμογής του τοπικού κράτους στα συμφέροντα των επιχειρήσεων κάθε περιφέρεια και δήμος προσλαμβάνει εξειδικευμένους ειδικούς συμβούλους για διάφορα θέματα πχ για θέματα προγραμμάτων της ΕΕ ή ακόμα και θέματα πολιτικής προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν ότι περιστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυτή η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δήμων, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων, το συγκεντρωτισμό και τις υπερεξουσίες σε περιφερειάρχη και δήμαρχο.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού το κράτος σε όλες τις πλευρές του αυταρχικοποιείται ακόμα περισσότερο, συνεχίζοντας το δρόμο με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προώθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ