× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όχι αδελφέ μου, δεν θα σε πω φασιστάκο

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/10/2019

Όχι αδελφέ μου, δεν θα σε πω φασιστάκο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Δεν θα αφήσω τους φασιστάκους να κρυφτούν μέσα στο σύννεφο αγανάκτησης και πόνου που έχει που έχει καλύψει τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια, για να δικαιολογήσουν τη σκατοψυχιά τους και τις ανομίες τους.

Γιατί σε ξέρω αδελφέ. Σε είδα στη Συκαμιά το ’15 να βοηθάς να βγαίνει ο κόσμος από τις βάρκες. Σε είδα να παίρνεις τα παιχνίδια των μωρών σου, την κουβέρτα της μάνας σου, να μαζεύεις φαγητά στο μαγαζί σου για τους πρόσφυγες και να τους το δίνεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε είδα το ’15 στη Μόρια να δίνεις χρήματα σε απελπισμένους ανθρώπους για να βγάλουν τα εισιτήρια τους για να φύγουν στην Αθήνα. Τότε που τα σύνορα ήταν ακόμα ανοιχτά, οι απελπισμένες αυτές ψυχές είχαν την ελπίδα της Ευρώπης και στάθηκες όπως τόσοι και τόσοι Μυτιληνιοί δίπλα τους σαν άνθρωπος. Και σε καμαρώνω γι’αυτό.

Όχι αδελφέ μου δεν θα σε πω φασιστάκο. Γιατί το ’15 που εσύ έκανες όλα αυτά, αυτοί έλεγαν τα ίδια. Πετάξτε τους στη θάλασσα φώναζαν, ήρθαν οι λαθροέποικοι ούρλιαζαν, εμφάνιζαν σκυλιά που τρώγαν οι μετανάστες, εκκλησάκια που τα μαγάριζαν, σημαίες από καράβια που κατέβαζαν. Τόσα και τόσα έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια σ αυτό τον τόπο. Την ίδια σκατοψυχιά είχαν τότε και τώρα, δεν άλλαξαν αδελφέ μου. Αλλά δεν είσαι σαν και αυτούς και δεν θα τους αφήσω να σε πάρουν στην αγκαλιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα σε κρατήσω μαζί μου και πάλι θα κάτσουμε να πιούμε ένα κρασί. Θα σ’ακούσω και θα με ακούσεις. Και θα συνεννοηθούμε. Η αρένα του πληκτρολογίου του διαδικτύου, εξάπτει τα πάθη, κάνει ανθρώπους, που συμφωνούν στην ουσία, να σκοτώνονται. Δεν θα τους αφήσω. θα μιλήσουμε, θα με καταλάβεις και θα σε καταλάβω.

Γιατί πέρασε ο καιρός και κουράστηκες. Και είδες ότι όλοι κάνουν το παιχνίδι τους και άφησαν τα νησιά μας να σώσουν μόνα τους των ανθρωπισμό και την αξιοπρέπεια όλου του Δυτικού κόσμου. Οι Ευρωπαίοι σπρώχνουν το πρόβλημα στην Ελλάδα, οι Αθηναίοι στα νησιά και όλοι τους είναι μια χαρά. Και αγανάκτησες, γιατί κανείς δεν χαίρεται να συναντά αυτή τη δυστυχία καθημερινά γύρω του.

Γιατί κανείς δεν θέλει το νησί του να είναι μια τεράστια φυσική φυλακή. Γιατί άκουσες ότι έκοψαν τα τσάρτερ για του χρόνου οι Φινλανδοί, με τόσα που ακούνε και αυτοί νομίζουν ότι η Λέσβος είναι επικίνδυνη. Οτιδήποτε αλλάζει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου τον βγάζει από τη ρουτίνα του, τον δυσανασχετεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λογικό είναι να δυσανασχετείς, να ζητάς λύσεις που δεν δίνει κανείς και να προσπαθείς να βρεις κάποιο κλαδί να κρατηθείς. Και εάν δεν σου δώσω εγώ αυτό το κλαδί, θα πας να το βρεις αλλού, και έχω ευθύνη για αυτό και εγώ αδελφέ μου.

Και οι πρόσφυγες δεν σταματάνε να έρχονται. Και κάποιοι είναι μετανάστες. Ε και; Άνθρωποι δεν είναι και αυτοί; Πρόσφυγας ή μετανάστης το ξέρεις και εσύ καλά ότι δεν βάζει ο άλλος εύκολα το παιδί του μέσα στη βάρκα να περάσει τόσα μίλια.

Όχι αδελφέ μου δεν θα σε πω φασιστάκο, αυτό θέλουν αυτοί να θολώσουν τα νερά και να σε πάρουν μαζί τους. Σου λένε είμαι φασίστας επειδή αγαπάω τον τόπο μου, αγαπάω την οικογένεια μου, αγαπάω τη θρησκεία μου. Όχι φυσικά, κανείς δεν είναι φασίστας γι’αυτό. Και εγώ αγαπάω την πατρίδα μου, τον τόπο μου και την θρησκεία μου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί δεν είσαι φασιστάκος αδελφέ, δεν είσαι σαν και αυτούς και αυτοί δεν είναι σαν και εσένα. Μην τους αφήσουμε να μας μπερδέψουν. Τα λένε και τα γράφουν παντού.

Μάζεψα σε μια σελίδα σκόρπιες κουβέντες από τις τόσες που γράφονται τον τελευταίο μόνο καιρό.

Γιατί εσύ δεν είσαι φασιστάκος αδελφέ μου. Εσύ δεν αναπολείς τον Παπαδόπουλο, δεν εύχεσαι να βουλιάξει το καράβι που μεταφέρει τους πρόσφυγες στην Αθήνα. Δεν εύχεσαι να καούν όλοι στη Μόρια, να ψοφήσουν στην πείνα, να τους βάλουμε σε ένα τσουβάλι και να τους πετάξουμε στη θάλασσα.

Δεν ζητάς να κάνεις Παρμενίωνα με πραγματικά πυρά απέναντι στου πρόσφυγες, ούτε να πάρεις τις μπερέτες να βγεις στους δρόμους. Δεν ζητάς ευθύνες από τους γονείς που έχασαν σε ναυάγιο τα μωρά τους, ούτε φωνάζεις να τους κάψουμε και ψόφο σε όποιον δεν έχει ΑΜΚΑ. Δεν πιστεύεις ότι λύση μπορεί να είναι μερικές βάρκες στον πάτο της θάλασσας. Και δεν ζητάς να καθαρίσεις ούτε να πλακώσουν στις κλωτσιές όποιον διαφωνεί μαζί σου.

Γιατί δεν είσαι φασιστάκος αδελφέ μου και δεν θα τους αφήσω να σε πάρουν στην αγκαλιά τους.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ερωτήματα για την «κλινίκη επιτήρηση» του κ.Διευθυντή

Ενας κτηνοτρόφος αναρωτιέται...
Ερωτήματα για την «κλινίκη επιτήρηση» του κ.Διευθυντή
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οι λομπίστες του Νετανιάχου βρίσκουν πρόθυμους στην ελληνική Βουλή

Την ώρα που ο παλαιστινιακός λαός θάβει τους νεκρούς του, Έλληνες υπουργοί και βουλευτές συναντιούνται με τους πολιτικούς συμμάχους της ισραηλινής ακροδεξιάς
Οι λομπίστες του Νετανιάχου βρίσκουν πρόθυμους στην ελληνική Βουλή
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών και το δημογραφικό στην Ελλάδα και τη Λέσβο

Γραφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΟΣ, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης και του Συλλόγου Εθελοντισμού «Ελιά σε Δράση»
Το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών και το δημογραφικό στην Ελλάδα και τη Λέσβο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φιλανθρωπία ή εξαπάτηση;

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ, πρώην Διευθυντής Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης Λέσβου και Σάμου
Φιλανθρωπία ή εξαπάτηση;
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η δομική βία που εξοντώνει τις ζωές των φοιτητών και φοιτητριών: αστεγία και υψηλό κόστος διαβίωσης

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Η δομική βία που εξοντώνει τις ζωές των φοιτητών και φοιτητριών: αστεγία και υψηλό κόστος διαβίωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το ραδόνιο στα ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου και οι μετρήσεις

Γράφει ο ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΒΟΓΙΑΝΝΗΣ, Φυσικός - Δρ. Περιβαλλοντικής Μηχανικής & Επιστήμης
Το ραδόνιο στα ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου και οι μετρήσεις
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Προϋπολογισμός 2028 ‑ 2034: το πολιτικό χάος των Βρυξελλών

Γράφει ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ*
Προϋπολογισμός 2028 ‑ 2034: το πολιτικό χάος των Βρυξελλών
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μία νέα προσέγγιση για τον μουσικό Βασίλη Βέτσο

Γράφει ο ΒΑΣΟΣ ΒΟΜΒΑΣ
Μία νέα προσέγγιση για τον μουσικό Βασίλη Βέτσο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τιμή στον εκπαιδευτικό…

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΠΙΩΤΑΣ, πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου & Σάμου
Τιμή στον εκπαιδευτικό…
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ιστορική κληρονομιά της Λέσβου και η ανάγκη προστασίας της

Γράφει ο ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗΣ, Αρχιτέκτων ΕΜΠ
Η ιστορική κληρονομιά της Λέσβου και η ανάγκη προστασίας της
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το ιδιωτικό χρέος και οι 120 δόσεις: χρειάζεται ουσιαστική λύση

Γράφει ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ Φ. ΜΑΛΤΕΖΟΣ*
Το ιδιωτικό χρέος και οι 120 δόσεις: χρειάζεται ουσιαστική λύση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γεωχημική και γεωλογική ερμηνεία του περιβάλλοντος των θερμοπηγών «Ιπποκράτης»

Γράφει ο ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ, Ομότιμος Καθητής του ΕΚΠΑ
Γεωχημική και γεωλογική ερμηνεία του περιβάλλοντος των θερμοπηγών «Ιπποκράτης»