× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εικόνες αποκάλυψης στα βουνά του Σταυρού

Μάχη με τη φωτιά στις παρυφές του Ολύμπου από πυροσβέστες, εθελοντές και χειριστές εναέριων μέσων

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 24/7/2022

Εικόνες αποκάλυψης στα βουνά του Σταυρού
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στη Νότια Λέσβο και η οποία σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας, εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή ξέφυγε Δυτικά και βρίσκεται μεταξύ Βρίσας και Βατερών. 

Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται αρκετά κρίσιμη με τους πυροσβέστες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες για να μην κινδυνέψει και πάλι ο οικισμός των Βατερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες το βράδυ οι άνδρες της Πυροσβεστικής έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες να περιορίσουν τα δύο μεγάλα μέτωπα σε Βρίσα και Σταυρό και να εμποδίσουν τη φωτιά να ξεφύγει. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες είχαμε διαρκώς νέες αναζωπηρώσεις.  

Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν το έργο τους και τα εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούν στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή ρίψεις νερού κάνουν τα δύο PZL που εδρεύουν στο νησί μας, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, ενώ στη μάχη έχουν ριχθεί και 2 αεροσκάφη τύπου Canadair. Ενισχυτικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 9.30 εξάλλου φτάνουν στη Λέσβο 20 πυροσβέστες και 5 οχήματα ενισχυτικά από την Αθήνα, μετά από αίτημα που υπέβαλε χθες η Πυροσβεστική της Λέσβου. 

  • 10:30 Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ το μέτωπο της φωτιάς προς το Σταυρό είναι απολύτως ελεγχόμενο. Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο μέγάλο μέτωπο της Βρίσας - Βατερών, όπου κατάφεραν να ανακόψουν τη φωτιά που για άλλη μια φορά απειλούσε τον οικισμό των Βατερών. 
  • 13:20 Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώνεται ο οικισμός της Βρίσας. Το χωριό που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί υποχρεώνονται να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Την ίδια ώρα και έχοντας ελεγχθεί όλα τα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε χθες στις 10 το πρωί η μάχη επικεντρώθηκε στο μέτωπο της Βρίσας το οποίο κινείται προς την περιοχή των Βασιλικών. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 14:00 Δραματικές στιγμές στη Βρίσα. Οι σεισμοπαθείς κάτοικοι του χωριού, πέντε χρόνια μετά το φονικό σεισμό εκκενώνουν ξανά τα σπίτια τους, όσα από αυτά επισκεύασαν για να επιστρέψουν. Με μια σακούλα πράγματα εγκαταλείπουν ξανά τα σπίτια τους ελπίζοντας ότι η πύρινη λαίλαπα θα ηττηθεί από το πείσμα όσων επιχειρούν εκεί.
  • 15:30 Εκκενώνεται προσωρινά με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  ο οικισμός του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο οι αναζωπυρώσεις πήραν σύντομα διαστάσεις και βοηθούντων ανέμων έστρεψαν τη φωτιά προς τον οικισμό και βόρεια από αυτόν προς το μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του Ολύμπου!

  • 18:45 Μάχη με τη φωτιά στις παρυφές του Ολύμπου από πυροσβέστες, εθελοντές και χιριστές εναέριων μέσων. Εφιαλτικά σενάρια για την επέκταση της φωτιάς στο πυκνό δάσος στα Πλωμαριτοχώρια νότια του Ολύμπου.

    Ηρωική πραγματικά μάχη δίνουν από νωρίς το απόγευμα πυροσβέστες, εθελοντές και πιλότοι εναέριων μέσων στα βουνά του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Σκοπός τους να σταματήσουν την πορεία της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς μακριά από τα πυκνά δάση στα Πλωμαριτοχώρια, στις νότιες παρυφές του Λεσβιακού Ολύμπου.Όπως είναι γνωστό σήμερα η ενίσχυση της φωτιάς είχε σαν αποτέλεσμα με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να εκκενωθούν από τους κατοίκους τους τα χωριά Βρίσα και Σταυρός!

  • 20:00 Η φωτιά στο μέτωπο της Βρίσας, είναι σε καλύτερη κατάσταση ωστόσο οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η φωτιά κινείται αργά προς τα Βασιλικά. Προς το παρόν είναι πολύ μακριά από τον οικισμό και δεν υπάρχει πιθανότητα εκκένωσης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Υποβρύχιος και παράκτιος καθαρισμός στο λιμανάκι της Σκάλας Ερεσού

Κοινή δράση της Πρωτοβουλίας Ερεσού και της Καταδυτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου την Κυριακή 7 Ιουνίου
Υποβρύχιος και παράκτιος καθαρισμός στο λιμανάκι της Σκάλας Ερεσού
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά κυβέρνησης για επιδοτήσεις και αγροτοδικεία

Η οργάνωση συνδέει τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις διώξεις αγροτοκτηνοτρόφων με την κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα
ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά κυβέρνησης για επιδοτήσεις και αγροτοδικεία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Μυτιλήνη γιόρτασε το Περιβάλλον με δράσεις, δημιουργία και συμμετοχή

Πεζοπορία στο δάσος της Κρατήγου, απελευθέρωση περδικών, διαγωνισμός ανακύκλωσης και βραβεύσεις στην πλατεία Μηλένα Κοντού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Η Μυτιλήνη γιόρτασε το Περιβάλλον με δράσεις, δημιουργία και συμμετοχή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτικά γεμάτα πλοία και χαμένες ευκαιρίες για τον τουρισμό

Το Blue Star Myconos αποχωρεί για τις Κυκλάδες, το Διαγόρας επιστρέφει στις συνδέσεις με Καβάλα και Θεσσαλονίκη, ενώ τα παράπονα για έλλειψη θέσεων και προβλήματα στις μεταφορές αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο
Ασφυκτικά γεμάτα πλοία και χαμένες ευκαιρίες για τον τουρισμό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

14 νέα έργα διεκδικεί ο Δήμος Μυτιλήνης από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Από την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων μέχρι το λιθόστρωτο προς το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο και νέες παιδικές χαρές στην πόλη
14 νέα έργα διεκδικεί ο Δήμος Μυτιλήνης από το Ταμείο Αλληλεγγύης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1.047 χιλιοστά βροχής στη Μυτιλήνη

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι βροχοπτώσεις στην πρωτεύουσα της Λέσβου το βροχομετρικό έτος 2025-2026
1.047 χιλιοστά βροχής στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Δεκτές οι βεβαιώσεις δικηγόρων από την υπηρεσία δόμησης

Στην ανακοίνωση του Δήμου τονίζεται πως οι βεβαιώσεις δικηγόρων που εκδίδονται νόμιμα και περιλαμβάνουν τα προβλεπόμενα στοιχεία έχουν πλέον την ίδια ισχύ με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά του Ελληνικού Κτηματολογίου
Λήμνος: Δεκτές οι βεβαιώσεις δικηγόρων από την υπηρεσία δόμησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών

Υπήρξε μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της Νέας Δημοκρατίας, με πολυετή παρουσία σε κορυφαία υπουργικά αξιώματα
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Το ΚΚΕ δεν είναι άλλη μία επιλογή, είναι η άλλη επιλογή»

Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky η βουλεύτης του ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι πολιτικές αποστάσεις μεταξύ των αστικών κομμάτων είναι μικρές και τόνισε την ανάγκη για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση με ενισχυμένο ΚΚΕ
Κομνηνάκα: «Το ΚΚΕ δεν είναι άλλη μία επιλογή, είναι η άλλη επιλογή»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Πολιχνίτου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δύο εξορμήσεις γνωριμίας με τον σπουδαίο υγρότοπο της Λέσβου διοργανώνουν ΟΦΥΠΕΚΑ και Σύλλογος Σκάλας Πολιχνίτου «Ρίζες και Ορίζοντες»
Παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Πολιχνίτου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λήμνος ζητά δωρεάν μετακινήσεις των συνταξιούχων με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ

Επιστολή της Δημάρχου Ελεονώρας Γεώργα προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται στη Λέσβο
Η Λήμνος ζητά δωρεάν μετακινήσεις των συνταξιούχων με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από τα δάση έως τις παραλίες, δεκάδες δράσεις για το περιβάλλον

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιορτάζει την 5η Ιουνίου με εκδηλώσεις σε προστατευόμενες περιοχές, αναδεικνύοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Από τα δάση έως τις παραλίες, δεκάδες δράσεις για το περιβάλλον