× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μάθε να κοιτάς!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ

Δημοσίευση 2/7/2022

Μάθε να κοιτάς!
' χρόνος ανάγνωσης

Καλλονή καταμεσήμερο Ιουλίου. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν.
Η άσφαλτος καίει και ο δρόμος είναι γεμάτος κίνηση. Κάπου ανάμεσα στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα με τους πεινασμένους οδηγούς και εγώ με ανοιχτά και τα δύο παράθυρα χαζεύω το παρκάκι για λίγα λεπτά μέχρι να ξεμπλοκάρει η κυκλοφορία.

Το μικροσκοπικό πάρκο. Κάτι παραπάνω από αναγκαίο για την ψυχική αποφόρτιση της Καλλονής θα έλεγα και εντελώς τυχαία τις είδα.
Είχαν τα καρεκλάκια τους βγαλμένα στο σκιερό πεζοδρόμιο, φορούσαν τις δροσερές ρομπίτσες τους τις χρωματιστές και χωρίς καμία βιασύνη συζητούσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απόλυτα απορροφημένες η μία από την άλλη. Ήρεμες και όμορφες μέσα στη δική τους χρονοκάψουλα στο ολόδικό τους σύμπαν. Εκεί που η Καλλονή έχει ακόμη γεφύρια τοξωτά και το ποτάμι της ασφάλτου είναι ο Αχέρων με τις νεροχελώνες και τα βατράχια να κάνουν πάρτι στις διάσπαρτες νερολακούβες του.

Οι κυρίες της Καλλονής που δεν απαρνούνται στιγμή την κοκεταρία τους συνεχίζουν αμέριμνες τις κουβέντες τους μπρος απτά πέτρινα σπίτια τους. Χαρακτηριστικά δίπατα με τις κεραμένιες λεπτομέρειες να στολίζουν και να λειτουργούν ως πρώιμα αντισεισμικά, πολύ πριν ξεκινήσει ο Παπαδάκης τα νέα του Αντέννα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ήχος της πρώτης κόρνας έρχεται να με επαναφέρει στο διαρκές πολύβουο γεμάτο ζωή σήμερα που όσο κι αν απέχει από το χθες πάντα θα κρατά αυτές τις μικρές εκπλήξεις που θα δικαιολογούν το όνομα της.

Καλλονή. Ξάφνου ένας πελαργός πετά σε απόσταση αναπνοής από δίπλα σου. Ένας έφηβος με το ωραιότερο άλογο που'χεις δει προβαίνει βιαστικά απτό χωματόδρομο. Οι πιο αεικίνητες γιαγιάδες που έχεις συναντήσει ποτέ στη ζωή σου επιμένουν την Καλημέρα να στην κερνούν γενναιόδωρα με χαμόγελο.

Ξεκίνησα πάλι να οδηγώ με κατεύθυνση το σπίτι. Πιο ανάλαφρη αυτή τη φορά πατάω το ραδιόφωνο σαν να είμαι σε εκδρομή. Η μελωδία απλώνεται και μου κλείνει το μάτι." ... κι όλα αυτά που είναι γίνονται ξανά, μέσα απτή δικιά σου τη μάτια, μέσα απτή δικιά σου τη ματιά ".

Χαμογελάω είμαι ήδη σπίτι μου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ιστορία του Στράτου...

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ
Η ιστορία του Στράτου...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση

Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ιστορικός
Το εμπορικό πλεόνασμα πάνω από την κοινωνική επιβίωση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ψωνίζοντας… ό,τι βρω

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Ψωνίζοντας… ό,τι βρω
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΠΑΤΣΗΣ, κάτοικος Δυτικής Λέσβου
Να πληρώσουν τη ζημιά που προξένησαν στο νησί
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου

Γράφει ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ, Πρόεδρος της Κοινότητας Άγρας
Κραυγή απόγνωσης από Αγρα Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Που το πάνε;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
Που το πάνε;
ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Κρίση στην κτηνοτροφία στη Λέσβο… SOS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει

Χωρίς επαρκείς κτηνιάτρους, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς καμία σοβαρή πολιτική διαχείρισης των επιπτώσεων από τον αφθώδη πυρετό
Όταν το Υπουργείο «κοιμάται» και η Λέσβος καταρρέει
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974

Παρουσίαση : Δημήτρης Πατίλας
Μήτσου Ν. Τσιάμη, Δοξαστικά στον Αργύρη Εφταλιώτη, Αθήνα 1974