× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αλλαγές στη διοικητική μηχανή της Περιφέρειας να γίνουν με γνώση, με σχέδιο και με αξιοκρατία

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/9/2019

Οι αλλαγές στη διοικητική μηχανή της Περιφέρειας να γίνουν με γνώση, με σχέδιο και με αξιοκρατία
' χρόνος ανάγνωσης

Από την επόμενη των αυτοδιοικητικών εκλογών κυκλοφορεί έντονη φήμη στους διαδρόμους και στα γραφεία της Περιφέρειας ότι ανώτατο διοικητικό στέλεχος σβήνει και γράφει ονόματα υπηρεσιακών παραγόντων που θα μετακινηθούν, με την πάγια επαναλαμβανόμενη δικαιολογία ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή χρειάζεται ένα «φιλικό» προς αυτήν περιβάλλον για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνουν χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση ή άλλη τυπική διαδικασία αλλά με καθαρά προσωπικά κριτήρια.

Την ίδια πρακτική, χωρίς αξιολόγηση τυπικών και ουσιαστικών ικανοτήτων των υπαλλήλων και χωρίς τις τυπικές διαδικασίες μέσα από το υπηρεσιακό συμβούλιο, ακολούθησε και η κα Καλογήρου και όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά σταδιακά οδήγησε στην «ηρωική έξοδο» από την υπηρεσία με παραιτήσεις και μετατάξεις σημαντικού αριθμού υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα οι πρόχειρες αλλαγές που έγιναν στον τρόπο διεκπεραίωσης των υπηρεσιακών εγγράφων με στόχο τον πλήρη έλεγχο από την ίδια και τους στενούς συνεργάτες της, δημιούργησε ακόμη περισσότερες δυσλειτουργίες. Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις δημιούργησε ακόμη και ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης έργων με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα χαμηλή απορρόφηση πόρων.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρούμε ότι βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και συνολικά των νησιών μας, απαιτεί όχι απλά να μην επαναληφθούν πελατειακές πρακτικές αλλά να υπάρξει συνολική τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη αναδιάρθρωση της λειτουργίας της διοικητικής μηχανής, όπως έγινε και στη περίπτωση της Περιφέρειας Κρήτης -αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του εκεί Πανεπιστημίου- με εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως παρουσιάστηκαν σε ειδική συνεδρίαση των νησιωτικών περιφερειών με τον ΟΟΣΑ που μελετά το πρόβλημα της περιφερειακής διακυβέρνησης στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα προτείνουμε:
- Την ανάθεση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της αποτύπωσης και της αξιολόγησης της λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος διοίκησης (δομή υπηρεσιών, διαδικασίες, επίπεδο εξυπηρέτησης πολιτών, αποτελεσματικότητα παραγωγής έργου) με βάση τα σύγχρονα πρότυπα.

- Την άμεση έναρξη της εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας που, μέσα από τις προτεραιότητες που θα αποφασιστούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα αναδείξει τις ανάγκες αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών.

- Την άμεση σύσταση υπηρεσιακού συμβουλίου με στόχο τόσο την αξιολόγηση του προσωπικού όσο και στην επιλογή αυτώνπου μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Την εκπόνηση νέου οργανογράμματος της ΠΒΑ που θα μειώσει τον αριθμό των Γενικών Διευθύνσεων στις εντελώς απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της και θα ενισχύσει τις νευραλγικές διευθύνσεις όπως αυτήτου Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι η αλλαγή πορείας στο Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει με παλιά υλικά και αποτυχημένες νοοτροπίες.

Ας μην ψάχνουμε να ρίξουμε τις ευθύνες σε άλλους όταν εμείς είμαστε υπεύθυνοι για προβλήματα που οι άλλοι έλυσαν γιατί κινήθηκαν διαφορετικά. Οι αλλαγές στη διοικητική μηχανή της Περιφέρειας να γίνουν με γνώση, με σχέδιο και με αξιοκρατία με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγαπημένα μου παιδιά...

Γράφει η ΚΑΙΤΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Αγαπημένα μου παιδιά...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Γράφει η Δρ ΜΑΝΤΩ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Nottingham
Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου

Γράφει ο ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωλογία – Γεωχημεία - Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωχημεία
Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο

Γράφει η ΟΛΓΑ ΒΛΟΥΧΑΚΗ, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Διευθύντρια ΓΕΛ Άντισσας
Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»

Από τα 290 στα 2.100 τα Airbnb στη Λέσβο και χιλιάδες αφίξεις από την Τουρκία – Ο Άρης Λαζαρής περιγράφει τη νέα τουριστική δυναμική
«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διαχείριση αφθώδους πυρετού σε Κύπρο και Λέσβο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, Απόφοιτος Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ,κάτοικος Φίλιας
Διαχείριση αφθώδους πυρετού σε Κύπρο και Λέσβο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ασφυξία στη σχολική τάξη

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ασφυξία στη σχολική τάξη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν η Κοινωνική Ανθρωπολογία συναντά την ωμή πραγματικότητα του Σκαλοχωρίου

Kαι κάτι περί αλλοτρίωσης- Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ
Όταν η Κοινωνική Ανθρωπολογία συναντά την ωμή πραγματικότητα του Σκαλοχωρίου