× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκκληση Συνύπαρξης για την αποσυμφόρηση των δομών της Λέσβου

Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και στον αναπληρωτή Γιώργο Κουμουτσάκο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2019

Έκκληση Συνύπαρξης για την αποσυμφόρηση των δομών της Λέσβου

Επιστολή απέστειλε η Κίνηση Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στον Υπουργό Εσωτερικών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και στον αναπληρωτή αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γεώργιο Κουμουτσάκο σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές στη Λέσβο και την αποσυμφόρηση των δομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Μετά την κοινή δήλωση Ευρωπαικής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό στις 18 Μαρτίου του 2016 και μετά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων οι προσφυγικές ροές έχουν σταθεροποιηθεί σε σχέση με την κρίση του 2015.

Η αδυναμία των Ευρωπαϊκών χωρών να έρθουν σε μία συμφωνία διαμοιρασμού της ευθύνης για το προσφυγικό έχει ρίξει όλο το βάρος στις χώρες υποδοχής, στην Ελλάδα και εξ αποτελέσματος στα νησιά του Αιγαίου και στην Λέσβο όπως δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας «η αύξηση 44% των ροών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσθετη πίεση σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια».

Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε μία ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών στην Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες παρατηρούμε στατιστικά που αποδεικνύουν πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ροές φτάνουν σε μέγιστο αριθμό κάθε Αύγουστο με Οκτώβριο. Στην ιστοσελίδα του Υπ.Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής βρήκαμε την τελευταία επίσημη αναφορά για τις δομές, συγκεκριμένα η δομή της Μόριας φιλοξενούσε στις 16/08/2019 8.218 ενώ σήμερα έχει περάσει τους 10.000 φιλοξενούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίσημη δομή της Μόριας έχει φτάσει σε πληρότητα, οι παράλληλες δομές που βρίσκονται δίπλα στην δομή της Μόριας, που διαχειρίζεται η οργάνωση «Movement on the Ground»,έχουν και αυτές φτάσει σε πληρότητα και πλέον οι γύρω ελαιώνες γεμίζουν με ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όπως η στέγαση.

Οι φιλοξενούμενοι χωρίς γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά υπολογίζονται πάνω από 5.000 αυτή την στιγμή και θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.
Δραστηριοποιούμαστε στην δομή της Μόριας προσφέροντας δραστηριότητες για ασυνόδευτα ανήλικα εκτός της δομής, με εκδρομές σε χωριά της Λέσβου, μουσεία και σημεία φυσικού ενδιαφέροντος.

Έχουμε παρατηρήσει πως συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που υπολογίζονται σήμερα στα 600 άτομα, όμως οι χώροι φιλοξενίας στην δομή φιλοξενίας της Μόριας δεν αρκούν και δεν είναι κατάλληλοι για αυτόν τον αυξανόμενο αριθμό φιλοξενούμενων. Υπάρχει άμεση ανάγκη για φιλοξενία σε ειδικές δομές που θα τους παρέχουν ασφάλεια και εκπαίδευση.

Κάνουμε έκκληση ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για την αποσυμφόρηση των νησιών. Προτείνουμε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στα νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από το προσφυγικό, την δημιουργία δομών στην ενδοχώρα με σκοπό την αποσυμφόρηση και την πρόβλεψη υποδομών για την αντιμετώπιση του χειμώνα που έρχεται».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη