× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

734 νέες θέσεις εργασίας στη Λέσβο τον Απρίλη

Στο σύνολο του Βορείου Αιγαίου το άνοιγμα του τουρισμού έφερε 1.726 θέσεις εργασίας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/5/2022

734 νέες θέσεις εργασίας στη Λέσβο τον Απρίλη
' χρόνος ανάγνωσης

Το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, όπως ήταν αναμενόμενο, τον Απρίλιο οδήγησε σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» καταγράφηκαν 734 νέες θέσεις εργασίας στην Λέσβο και 1.726 στο σύνολο των νησιών του Βορείου Αιγαίου κατά την διάρκεια του Απριλίου. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο. Καθώς οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις τον Απρίλιο έκαναν πολύ περιορισμένο αριθμό προσλήψεων.


Αναλυτικά τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» έδειξαν ότι τον Απρίλιο, στη Λέσβο, έγιναν 1.392 προσλήψεις, οι αποχωρήσεις - απολύσεις ανήλθαν σε 658. Στην Λήμνο έγιναν 147 προσλήψεις και 56 αποχωρήσεις - απολύσεις. Έτσι δημιουργήθηκαν 91 θέσεις εργασίας. Στην Ικαρία καταγράφηκαν 64 προσλήψεις και 42 αποχωρήσεις - απολύσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 22 θέσεις εργασίας. Στην Χίο δημιουργήθηκαν 163 θέσεις εργασίας καθώς έγιναν 645 προσλήψεις και 482 απολύσεις - αποχωρήσεις. Τέλος στην Σάμο, το νησί με την μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο, καταγράφηκαν 1021 προσλήψεις και 305 απολύσεις - αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 716 νέες θέσεις εργασίας.
 
Πανελλαδικά
 

Θετικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων και στο σύνολο της χώρας κατά την διάρκεια του Απριλίου. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν  297.918 προσλήψεις και 173.553 απολύσεις - αποχωρήσεις με συνέπεια να δημιουργηθούν 124.365 θέσεις εργασίας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας τον Απρίλιο καταγράφηκε ρεκόρ εικοσαετίας σε ότι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σημειώθηκε η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά, παρ’ ότι οι δύο πρώτοι μήνες του έτους επηρεάστηκαν από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό.

Η βελτίωση της απασχόλησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσλήψεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, που παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο κατά 61.575 και 34.647 θέσεις αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους δύο κλάδους τον Απρίλιο έγιναν 157.854 προσλήψεις.


Για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 789.235 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 641.112, εκ των οποίων οι 337.946 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 303.166 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2022 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 148.123 θέσεις εργασίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων

Η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των προβάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα

Εννέα αλλαγές αποφάσισε η Κομισιόν στον τρόπο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Περισσότεροι ψηφιακοί έλεγχοι στα αγροκτήματα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ

Η απρόσκοπτη λειτουργία τους ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ΑΑΔΕ ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες είναι το ζήτημα που απασχολεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας
Συνάντηση με Πιτσιλή ζητά η ΕΘΕΑΣ για το ΟΣΔΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΟΡΑ

Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου

Πλούσιες προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης με έμφαση στη σταθερά χαμηλή τιμή
Μεγάλες εκπτώσεις στο Εκπτωτικό Market στην Παγανή έως 7 Φεβρουαρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος στις εργασιακές σχέσεις
Ολοταχώς για 13 ώρες εργασίας από 16 Φεβρουαρίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο

Ενημέρωση για χρηματοδοτικά εργαλεία και προβλήματα των επαγγελματιών την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Συνάντηση για την επιχειρηματικότητα στον Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών διαπιστώνει αυτό που οι εργαζόμενοι στη χώρα βιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων ως σήμερα
Υπερφορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου

Θα καταβληθούν 2,47 δις ευρώ σε 4,31 εκατομμύρια δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 30 Ιανουαρίου