× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πού θα αναπτυχθούν οι ρωσικοί S‑400 που αγόρασε η Τουρκία

Η πρώτη αποστολή των συστοιχιών S-400 φθάνει και η Άγκυρα προετοιμάζεται για τον αντίκτυπο πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 11/7/2019

Πού θα αναπτυχθούν οι ρωσικοί S‑400 που αγόρασε η Τουρκία
' χρόνος ανάγνωσης

Μεταγωγικά αεροπλάνα με τις πρώτες συστοιχίες των S-400, που η Άγκυρα αγόρασε από τη Μόσχα, αναχώρησαν από μια ρωσική αεροπορική βάση και αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία, σύμφωνα με την «Habertürk». Η τελευταία ευκαιρία για την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφύγουν μια κρίση εξαιτίας τους, δόθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του Ερντογάν με τον Τράμπ, στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Ιαπωνία και χάθηκε…

Η συνάντηση κατέστησε σαφές ότι ανεξάρτητα από τα όσα προειδοποιεί και λέει η αμερικανική πλευρά, η Τουρκία θα παραλάβει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη αποστολή των συστοιχιών S-400 φθάνει σύντομα και η Άγκυρα προετοιμάζεται για τον αντίκτυπο πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, η επιβεβαίωση για την άμεση παραλαβή τους ήρθε από τον προεδρικό εκπρόσωπο Ibrahim Kalin στις 4 Ιουλίου: «Οι S-400 θα παραδοθούν πολύ σύντομα και θα χρησιμοποιηθούν ενεργά» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ουάσιγκτον επικρατεί ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις, επειδή πολλοί εκτιμούν ότι η Μόσχα με την πώληση των S-400 στην Τουρκία θα μπορούσε να ασκήσει μέσω αυτών των οπλικών της συστημάτων κατασκοπεία στο ΝΑΤΟ, κυρίως ως προς τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, την πώληση των οποίων στην Τουρκία μπλοκάρει το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι S-400 είναι ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι πρόκειται για τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας με τη μεγαλύτερη απόδοση.

Εντάσσονται σε μια σειρά αεροπορικών μαχητικών συστημάτων που άρχισαν να κατασκευάζονται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση και αργότερα εκσυγχρονίστηκαν από τη σημερινή Ρωσία. Ο αριθμός 400 σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα όπλα έχουν συνολικό βεληνεκές 400 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατασκευάζονται μάλιστα από την κρατική οπλοβιομηχανία «Almaz-Antey», η οποία λόγω των κινήσεων της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας με την προσάρτηση της Κριμαίας, βρίσκεται στις λίστες κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Οι S-400 είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να καταρρίπτουν βαλλιστικά αεροσκάφη, πυραύλους και drone σε ύψος έως και 27 χλμ.

Μια ρωσική τεχνική ομάδα θα παραλάβει την αποστολή των S-400 στην Άγκυρα, στην προγραμματισμένη θέση εγκατάστασης των συστοιχιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που διέρρευσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σμήναρχος της τουρκικής αεροπορίας έχει ήδη οριστεί διοικητής τους με έδρα την στρατιωτική βάση Akinci, (τώρα Mürted), στην πόλη Kahramankazan στην επαρχία της Άγκυρας, καθώς αυτή η βάση είναι κατάλληλη για την προσγείωση ρωσικών αεροσκαφών που θα κάνουν τις παραδόσεις των πυραύλων και των ραντάρ.

Το αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα θα μπορεί να μετακινείται και σε άλλες περιοχές, αλλά δεν θα είναι άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, πάντως διαβεβαιώνει ότι θα μπορεί να λειτουργήσει εντός του έτους.

Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ρίχνει 72 πυραύλους, ενώ δεν θα συνδεθεί με κανένα ραντάρ του ΝΑΤΟ, καθώς διαθέτει το δικό του ανεξάρτητο ραντάρ.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Ρωσίας Αλεξάντερ Γκοτς πίσω από την πώληση S-400 στην Τουρκία έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κρύβονται κυρίως καθαρά πολιτικοί λόγοι: «Η Τουρκία δεν έχει κανέναν εχθρό, από τον οποίο θα πρέπει να προστατευθεί με S-400» λέει. «Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ και άλλους ότι η Άγκυρα διαθέτει δικό της, αυτόνομο αμυντικό σύστημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Κίνα, που παραλαμβάνει από τη Ρωσία S-400.

Η Ινδία έχει ήδη υπογράψει σύμβαση αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιμένει την παράδοσή τους ενώ και χώρες του Κόλπου έχουν ήδη δείξει ανάλογο ενδιαφέρον.

Ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς του σουηδικού ινστιτούτου SIPRI οι S-400 έχουν το βασικό μειονέκτημα ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες πραγματικού πολέμου μολονότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι τα νέα συστήματα αεράμυνας δοκιμάζονται, ήδη, στο συριακό μέτωπο.

«Αναμένουμε ότι οι S-400 θα τεθούν σε λειτουργία φέτος» δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας και το ερώτημα που προκύπτει είναι : Ποιος θα διοικεί τους S-400 – θα διοικούνται από τον τουρκικό στρατό και την αεροπορία μαζί, ή από μια ξεχωριστή αυτόνομη αρχή;

 

Ορισμένοι μάλιστα εικάζουν ότι θα αναμειχθεί και η ΜΙΤ -η γνωστή υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας- καθώς όπως υποστηρίζουν πολλοί στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 ήταν η μόνη που χειρίστηκε αποτελεσματικά την κατάσταση.

 

Ωστόσο, τα αρχικά σχέδια δείχνουν ότι οι S-400 θα βρίσκονται κάτω από την παραδοσιακή δομή διοίκησης του τουρκικού στρατού. Η αγορά των S-400 από την Τουρκία και τα σχέδια για την ανάπτυξη τους στην Άγκυρα οδήγησαν σε εικασίες σχετικά με το εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν αγόρασε τον εξοπλισμό «για να υπερασπιστεί το δικό του παλάτι». Βάζοντας τους υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού οι επιτελείς του προέδρου εκτιμούν ότι αυτές οι ανησυχίες θα εξαλειφθούν.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λίνα Μενδώνη σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η τριήμερη περιοδεία της Υπουργού Πολιτισμού από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου περιλαμβάνει επίσκεψη σε σημαντικά μνημεία, επαφές με τοπικούς φορείς και την αναβάθμιση εμβληματικών πολιτιστικών υποδομών
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εξερευνώντας τα ιστορικά τοπόσημα της Λήμνου και τον ρόλο της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τη στρατηγική βάση στον τόπο της μνήμης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς