× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο αγρότης μπροστά στην κάλπη

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Συντονιστής του Αγροτικού Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/7/2019

Ο αγρότης μπροστά στην κάλπη

Ήρθε η ώρα ο κάθε αγρότης στο νησί μας να καθίσει να λογαριάσει τι προσπάθησε και τι πέτυχε γι' αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και να σκεφτεί, αν μια άλλη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα ενδιαφερθεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή του ή θα αφήσει τα προβλήματά του πάλι άλυτα για να γυρίσουμε σιγά -σιγά σε ίδιες και χειρότερες καταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε πολύ σύντομα τι υπήρχε πριν και τι έγινε επί Σύριζα.

Επιλέξιμες εκτάσεις: τι υπήρχε: Βοσκότοποι που θεωρούνταν εκτάσεις μη επιλέξιμες για ενίσχυση, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να χάνουν την εξισωτική τους ενίσχυση.

Τι έγινε: Λύθηκε το πρόβλημα των μη επιλέξιμων εκτάσεων και όλοι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν πλέον τις ενισχύσεις τους. Οι Βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Αθανασίου, ζητούν την κατάργηση της ΚΥΑ που έλυσε το ζήτημα αυτό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΣΔΕ: Ταλαιπωρία των δικαιούχων, οι επιδοτήσεις δίνονταν όταν ήθελε και όταν μπορούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι έγινε: Νοικοκύρεμα του ΟΠΕΚΕΠΕ , οι ενισχύσεις δίνονται στην ώρα τους, ο αγρότης μπορεί πλέον να προγραμματίζει καλύτερα την ζωή του και τις δραστηριότητές του.

Φορολογικό: Φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ όλου του εισοδήματος, όλων των ενισχύσεων και όλων των αποζημιώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έγινε: Αφορολόγητο ύψους 9.000 ευρώ, αφορολόγητες όλες οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις εκτός της βασικής ενίσχυσης, καμία φορολογία στις αποζημιώσεις.

ΟΓΑ: Ασφαλιστικό με εισφορές που ανέβαιναν όσο ανέβαινε η ηλικία του αγρότη και ταμείο ΟΓΑ που δεν μπορούσε να εγγυηθεί πλέον τις συντάξεις. Καμία πρόσβαση στο σύστημα υγείας του αγρότη που είχε απλήρωτες εισφορές δύο μηνών και καμία σύνταξη σε όσους χρωστούσαν εισφορές.

Τι έγινε: Εξυγίανση και διατήρηση του ταμείου του ΟΓΑ με ασφαλιστικές εισφορές ανάλογες του εισοδήματος και μείωση των εισφορών για την πλειοψηφία των αγροτών.Ελεύθερη είσοδος στην δημόσια υγεία όλων των ανασφάλιστων αγροτών, κούρεμα των προσαυξήσεων των ασφαλιστικών χρεών και πληρωμή με 120 δόσεις των οφειλομένων για να μπορούν να ενταχθούν όλοι στο καθεστώς συνταξιοδότησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έλεγχοι γάλακτος: Ελλιπής μηχανισμός ελέγχου της αγοράς γάλακτος και μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές από τους εμπόρους.

Τι έγινε: Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού (ΕΛΟΓ) με εκατό ελεγκτές, αυστηροποίηση των ποινών, βαριά πρόστιμα στους παραβάτες, κλείσιμο των τυροκομείων που παρανομούν, υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής του κρέατος σε όλη την εμπορική αλυσίδα, υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος και όλων των τυροκομικών προϊόντων στη συσκευασία, πληρωμή των ευπαθών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός διμήνου. Ήδη οι έλεγχοι έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. το γάλα αρχίζει να «τσιμπάει» προς τα πάνω, ενώ οι εκτιμήσεις είναι πως τη νέα περίοδο οι τιμές θα πλησιάσουν τα περυσινά επίπεδα.

Ασθένειες ζώων: Μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αποζημίωσης απώλειας ζώων και ανεκτέλεστο το πρόγραμμα άρσης της καραντίνας καταρροϊκού πυρετού από το 2009!

Τι έγινε: Για πρώτη φορά δόθηκαν τρεις έκτακτες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους μας (de minimis), ενώ όσοι έχασαν ή θα χάσουν μελλοντικά τα κοπάδια τους από αρρώστιες, θα παίρνουν κανονικά τις ενισχύσεις τους για δύο χρόνια. Επίσης ξεκίνησε και η εφαρμογή του προγράμματος άρσης του καταρροϊκού πυρετού. Τέλος υπάρχει δέσμευση του Υπουργού για χορήγηση μιας ακόμη έκτακτης ενίσχυσης για τον καταρροϊκό το φθινόπωρο .

Αγροτικά χρέη: Κατασχέσεις των καταθέσεων των αγροτών που χρωστούσαν στις τράπεζες και στο δημόσιο.

Τι έγινε: Θεσμοθετήθηκε ακατάσχετο ύψους 7.500 ευρώ στις ενισχύσεις και 1.500 ευρώ μηνιαίως στους λογαριασμούς των αγροτών. Συνολικό ετήσιο ακατάσχετο 22.000 ευρώ.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Συνδεμένες ενισχύσεις 3 ευρώ ανά πρόβατο.

Τι έγινε: Τριπλασιάστηκαν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε 9 ευρώ ανά πρόβατο!

Συνεταιρισμοί: 'Ήταν διαλυμένοι και αδυνατούσαν να προασπίσουν τα συμφέροντα των συνεταιριστών.

Τι έγινε: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση των συνεταιρισμών και κίνητρα για να ανακάμψουν, όπως η απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του φόρου εισοδήματος 10% στους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ μειώνεται και η φορολογία των συνεταιρισμών από το 13% στο 10%.

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα πράγματα στον αγροτικό χώρο σήμερα είναι καλά, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ότι δεν μένουν να γίνουν ακόμα πολλά, μερικά από τα οποία ήδη έχουν εξαγγελθεί (τράπεζα ειδικού σκοπού, μείωση εφοδίων και πετρελαίου).

Το θέμα είναι αν οι αγρότες νιώθουν πιο προστατευμένοι και πιο αισιόδοξοι με την κυβέρνηση του Σύριζα που έκανε όλα τα παραπάνω ή θα αφεθούν στην επάνοδο της Ν.Δ., που θέλει να μειώσει τις αγροτικές συντάξεις, να παραδώσει τον αγροτικό τομέα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και να «χαλαρώσει» τους ελέγχους στην αγορά επειδή, όπως είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός