× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «τυχερό» μουλάρι

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ

Δημοσίευση 21/4/2023

Το «τυχερό» μουλάρι
' χρόνος ανάγνωσης

Η ιστορία είναι αυθεντική και χωρίς πιπέρι… Όταν το  1985(;) κάηκαν οι φάκελοι που διατηρούσε το Ελληνικό κράτος για να ελέγχει τη νομιμοφροσύνη των πολιτών (μη και εισέλθει σε δημόσια υπηρεσία κανένα «μίασμα» μαθές…), ξέμειναν κάποια πιστοποιητικά της Αστυνομίας. Κάποια τα πήρε ο αέρας, εκεί στις Αλυκές Καλλονής που έγινε η «πανηγυρική» καύση και κάποιοι φάκελοι που ξέμειναν στην αποθήκη του Α.Τ., βρέθηκαν διάσπαρτοι απ’ τον αέρα, κατά τη μετακόμιση του Τμήματος στην Αγία Παρασκευή.

Και έτσι, κάποια από αυτά τα περίφημα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, βρέθηκαν στα χέρια μου. Ας πρόσεχαν κι αυτά… (τα πιστοποιητικά, εννοώ).  Διαβάζοντάς τα, είναι πράγματι να τραβάς τα μαλλιά της κεφαλής σου (τουλάχιστον) και να λες, «για κοίτα ποιοι διαφέντευαν τον τόπο μας, κατά την …Εθνοσωτήριο (και όχι μόνο) και πήγαμε κατά διαόλου».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχωρίζω, όμως, ένα από αυτά τα διαφυγόντα την καύση πιστοποιητικά, διότι είναι από αυτά που λέμε, «πάει, το τερμάτισαν!». Όπως θα γνωρίζουν οι παλαιότεροι, στις Αλυκές Καλλονής, μέχρι και τη δεκαετία του 1960, και λίγο αργότερα, δούλευε πολύς κόσμος στην εξόρυξη του αλατιού. Δουλειά σκληρή και σε πολύ αντίξοες συνθήκες (κρύο, λάσπη, υγρασία).

Αλλά χρειαζόταν το μεροκάματο για τη φτωχολογιά. Το αλάτι φορτωνόταν στα βαγόνια, τα οποία τα έσερναν τα μουλάρια, και από τις ράγες στη σιδερένια σκάλα μεταφερόταν και φορτωνόταν στα καϊκια. Το δε μεροκάματο του μουλαριού, ήταν διπλό από αυτό του εργάτη. Και βέβαια, για να πιάσεις δουλειά, έπρεπε να προσκομίσεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ή να προσπέσεις σε κάποιον απ’ τους γνωστούς θεματοφύλακες της εθνικοφροσύνης του χωριού, για να εγγυηθούν ότι δεν είσαι κρυφό μίασμα, αλλιώς δεν έβλεπες μεροκάματο στην Αλυκή. Ούτε εσύ, ούτε το μουλάρι σου. Ναι και το μουλάρι σου!... Διότι το πιστοποιητικό που έπεσε στα χέρια μου (ας πρόσεχε, ξαναλέω), ήταν απορριπτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλαδή, «δεν επέτρεπε …στο μουλάρι, να εργαστεί στις Αλυκές, διότι, όχι μόνο δεν είχε πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης (!), αλλά ήταν …κομμουνιστικής επιρροής!.» Εντάξει… Προφανώς αναφερόταν στον ιδιοκτήτη του μουλαριού (αχ ρε Χριστοφή, δεν σου έφτανε η εξορία…), αλλά έτσι που ήταν διατυπωμένο, (ποιος ξέρει ποιο δίποδο μουλάρι το είχε γράψει), φαινόταν ότι ο χαρακτηρισμός πήγαινε στο μουλάρι και όχι στο αφεντικό του!.

Και έτσι, η οικογένεια του εξόριστου Χριστοφή, μπορεί να έχασε το (καλό) μεροκάματο του μουλαριού, αλλά το μουλάρι, τουλάχιστον, στάθηκε τυχερό, ως μη εθνικόφρον! Άντε να σέρνεις εσύ το βαγόνι μέσα στο λιοπύρι των Αλυκών. Καλύτερα να τεμπελιάζεις και να βόσκεις στη Χαλή Πλάτη κι ας σου έχουν κολλήσει τη «ρετσινιά» του αντεθνικώς δρώντος (μουλαριού, ξαναλέμε..).

Έτσι, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, για το τι είδους δίποδα «μουλάρια»,  κυβέρνησαν τη χώρα στην επταετία (;) της «εθνικής μας Απριλιανής επαναστάσεως…». Να ζούμε και να τους θυμόμαστε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Του «Αστράτ’γου» του Μανταμαδιώτη

8 Νοεμβρίου, η γλυκιά γιορτή των Αιολέων-Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τρεις μήνες κοινόχρηστων ποδηλάτων στη Μυτιλήνη: 45.000 χιλιόμετρα επιτυχίας

Γράφει ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ταχυδρόμοι μιας άλλης εποχής …

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξις»: Παράδειγμα προς μίμηση!

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γιορτή στο χωριό

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΟΗΕ: Η ελληνική κυβέρνηση συνένοχη στην γενοκτονία στην Γάζα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πολιτισμός και Θέατρο

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΜΑΡΙΝΟΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 31/10/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το νερό είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα ‑ Η απάντηση του ΚΟΣΜΟΥ στο σχέδιο υφαρπαγής του

Γράφει ο γραμματέας του «Κόσμου» και πρώην ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η 28η Οκτώβρη 1945, στις πολιτικές φυλακές Μυτιλήνης

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το ΟΧΙ και ο Μεταξάς, από τον μύθο στην ιστορική αλήθεια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ