× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν απόθεμα»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Δημοσίευση 15/3/2022

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν απόθεμα»

Ακριβώς αυτό! Έτσι απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά την ακρίβεια.
Ας κάνουμε όμως, πιο '' ψιλά '' τόσο αυτά που ειπώθηκαν , όσο και από ποιόν ειπώθηκαν, και να προσπαθήσουμε να ''ακούσουμε'' και να ''διαβάσουμε'' πίσω από τις αράδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτός από θεσμικό όργανο, είναι και από τους βασικούς συντελεστές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι από τους εξ απορρήτων συμβούλους του πρωθυπουργού και σε τελική ανάλυση, απ' αυτούς που, αν δεν έχουν τον τελικό, σίγουρα έχουν καθοριστικό λόγο στην ακολουθούμενη πολιτική, και όχι μόνο την οικονομική, της κυβέρνησης.
Η άποψη λοιπόν, αυτού του ''κυρίου'' είναι ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι ελληνικές μικρό- και μεσαίο- επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια γιατί έχουν ''απόθεμα''.

Δηλαδή, έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, και μάλιστα ''απόθεμα'' που δημιουργήθηκε από τις ενισχύσεις και επιδόματα - κοροϊδίες και ελεημοσύνες λέγω εγώ-που δόθηκαν λόγω κορονοϊού.

Τη στιγμή λοιπόν, που το καλάθι της νοικοκυράς κάθε μέρα χωρά λιγότερα, στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων βενζίνη, ούτε να φτύσεις δεν μπορείς, τα ψυγεία έχουν περιέλθει σε αχρηστία γιατί τα σπίτια είναι πιο παγωμένα και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω από την άλλη, η άποψη της κυβέρνησης, δια του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι: ''Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν απόθεμα''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν πριν ένα μήνα περίπου, σ' ένα κείμενο όπου σχολίαζα τις αναδιατάξεις και αναδιαρθρώσεις ραφιών, σταντ και προϊόντων μιας μεγάλο-αλυσίδας S/M και έγραφα πως με εξοργίζει που και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κόσμο με την ίδια νοοτροπία, δηλαδή δεν συναισθάνεται σε τι κατάσταση έχει περιέλθει, κάποιοι στραβομουτσούνιασαν : '' Ε, όχι και έτσι, μου είπαν, τα παραλές.''
Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ο πιο αρμόδιος ,κατ' ουσίαν κυβερνητικός παράγοντας, βγαίνει και, θρασύτατα, ανερυθρίαστα και ξεδιάντροπα, μας φτύνει κατάμουτρα: ''Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν απόθεμα ''

Δεν ξέρω αν ο κύριος Διοικητής εκτός από το προφανές , να αφήσει δηλαδή τον ελληνικό λαό στο έλεος της ακρίβειας, του πληθωρισμού και των επιπτώσεων του πολέμου, έχει κατά νου και άλλες σκέψεις.
Όμως, αν ύστερα από έναν Γολγοθά με οικονομικές κρίσεις, μνημόνια, κορονοϊούς και πολέμους , έναν Γολγοθά που δεν άφησε ικμάδα δυνάμεων σ' αυτούς που τον ανέβηκαν σέρνοντας μαζί τους και έναν παλιοαραμπά που λέγεται Ελληνικό Κράτος, ο κύριος Διοικητής και οι πάνω, και πιο πάνω απ' αυτόν, έχουν κατά νου να προετοιμάσουν το έδαφος και για επόμενο η επόμενα μνημόνια , τότε είναι πολύ γελασμένοι.

Τις κρίσεις τους και τους πολέμους τους να τις, και να τους πληρώσουν αυτοί που τις, και τους δημιουργούν.
Να πληρώσουν αυτοί που βρίσκουν ευκαιρίες και κερδοσκοπούν πάνω στις πλάτες του λαού.
Εμείς, εδόκαμεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν επιμείνουν παραπάνω θα τους θυμίσουμε, όλοι μαζί, το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου που τα μυρμήγκια, ύστερα από συνεχείς πολέμους, από την πείνα τρώνε τον αρχηγό τους...

Υ.Γ: Στα κυβερνητικά τρολ που ετοιμάζονται να "πυροβολήσουν" με τα πληκτρολόγιά τους, τους αφιερώνω την παρακάτω φωτογραφία:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*