× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Νέες αντιθέσεις διαμορφώνουν τους όρους μιας νέας αριστερής πρότασης-Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΛΤΣΙΟΥ

Δημοσίευση 9/3/2022

Μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Μια πολιτική έκφραση που θα μπορέσει να αναλάβει τον ρόλο του «απελευθερωτή» είναι το ζητούμενο για τον κάθε δημοκρατικό πολίτη, δεδομένης της πρωτόγνωρης και ισοπεδωτικής πολιτικής της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που όσο περνά ο καιρός προσμοιάζει με καθεστώτα ολοκληρωτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το οικουμενικό φαινόμενο της πανδημίας προκαλεί κρίσεις σε γεωπολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Κοινωνικά αποσαρθρώνει την κοινωνία και την πολιτική, μειώνει τα αποθέματα κοινωνικού κεφαλαίου δυναμιτίζοντας την κοινωνική συνοχή.

Οικονομικά δημιουργεί «ευκαιρίες» για κεφαλαιοκρατική συσσώρευση μέσα απο την αναδιάρθρωση του κεφαλαιοκρατικου τρόπου παραγωγής. Ο νεοφιλελευθερισμός με όλη του την δυναμη και ισχύ, ανεμπόδιστα δρα ισοπεδωτικά για τις κοινωνίες των πολλών. Πολλαπλασιάζει την αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να οξύνεται η πολιτική κρίση και αυτό να γεννά «τέρατα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεωπολιτικά δημιουργεί μια συνθήκη έκθεσης και εμπλοκής, μέσα απο κακές αποφάσεις , σε έναν πόλεμο που στοχοποιεί κάθε Έλληνα πολίτη και την χώρα μας.
Μια τέτοια κρίση θέλει αποφασιστική αντιμετώπιση. Πρέπει να μπούν όρια και να εμποδιστεί η εργαλειοποίηση μορφωμάτων που μέσα απο ακροδεξιές, ρατσιστικές και ακραίες εθνικιστικές πρακτικές νομιμοποιούν συντηρητικές δυνάμεις καθιστώντας την καθημερινότητα όλων μας μια διαρκή μάχη ενάντια σε έναν αναθεωρητισμό που οι ρίζες του ειναι βαθιές , τοξικές και ταξικές και απογυμνωνουν την κοινωνία απο αντιστάσεις. Θολώνουν την κρίση και καθιστούν την κοινωνία «νεκρό σώμα».

Ερχόμαστε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Μια σειρά ερωτημάτων - που θα ήταν τα δικά σας ερωτήματα - θα μας δώσουν το πολιτικό του προφίλ, λύνοντας μας απορίες και δίνοντας μας το στίγμα της ετοιμότητας της αριστερας στην Ελλάδα σήμερα.

Ποιος ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) αποτελεί ένα ενιαίο πολιτικά και οργανωτικά κόμμα. Μαζικό στην απεύθυνση, δημοκρατικό στον αξιακό του κορμό, πολυτασικό όσο αφορά την διατύπωση και σύνθεση πολιτικών θέσεων ως συμβολή στην κοινωνική και πολιτική δράση. Η ιδεολογική του ταυτότητα κατατάσσει τον Συριζα στην σύγχρονη Αριστερά.
Η ιδεολογικο πολιτικη καταβολή του Συριζα εντοπίζεται στο λαικό κίνημα του 19ου αιωνα, όπως και στους αγώνες στην αρχή του 20 ου, στην Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ(1941), την ΕΔΑ(1951)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική ιδεολογική έκφραση;
Διεκδικεί την ειρήνη, την δημοκρατία, την υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων, αγωνίζεται για την άρση των ανισοτήτων, κοινωνικών και οικονομικών, παλεύει για την κοινωνική ανασυγκρότηση απευθυνόμενος στη μεγαάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς ζωής και υγείας αποτελεί κορυφαία του προτεραιότητα, μεσα απο προτάσεις και δεσμεύσεις ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Στην υγεία, στην πρόνοια, στην οικονομία.

Τι καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της πλειοψηφίας;
Επιδιώκει να επαναφέρει τη γνήσια πολιτική στο προσκήνιο και να φερει προ των ευθυνών τους, ως στρατηγικός αντίπαλος του νεοφιλελεύθερου οικονομικού-πολιτικού-ιδεολογικού καθεστώτος , την Ευρωπαικη Ένωση και την κυβέρνηση Μητσοτακη, απολογούμενοι για την κακοδιαχείρηση των ζωών μας και το μέλλον της πατρίδας μας.

Απλά άμεσα με ουσία, χωρις έναν λογο σκληρά πολιτικό που θα αφήνει στον άλλο το περιθώριο να αντιληφθεί την αλήθεια των προθέσεων, την δυναμική, την εκλογική και πολιτική αξιοπιστία, το όραμα ενός κόμματος καθολικής πολιτικής συμμετοχής που νοηματοδοτεί αξιακά την ιδιοτητα του μέλους του, δίνοντας του τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε επιλογές και αποφάσεις, ανοίγοντας τις «πύλες» σε φίλους και κοινωνικούς συμμάχους.Δημοκρατία χωρίς ελευθερία έκφρασης δεν νοείται.
Κύριοι φορείς αλλαγής είναι οι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σηματοδοτει το Συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ;
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος. Οι αποφάσεις του συνεδρίου καθοδηγούν τα μέλη του. Με το προτεινόμενο καταστατικό εισάγονται, αρκετές αλλαγές και καινοτομίες, οι οποίες επιδιώκεται να εμπεδώσουν και να ενισχύσουν τη εσωκομματική δημοκρατία τη σχέση του και τη σύνδεσή του με την κοινωνία, την ουσιαστική αποφασιστική συμμετοχή των μελών του στη διαμόρφωση της πολιτικής του.

Διαμαρτυρία λοιπόν ή διεκδίκηση πολιτικής αυτονομίας;

* Η Βόλτσιου Κατερίνα είναι μέλος του συντονιστικού οργανου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ