× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πολιτισμός

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση 25/2/2022

Πολιτισμός
' χρόνος ανάγνωσης

Πολιτισμός είναι ό,τι προκύπτει από την ολοκλήρωση της καθημερινής πράξης. Είναι αυτό που ο εργαζόμενος άνθρωπος παράγει με βάση τους κανόνες της "ελευθερίας" και της "ομορφιάς". Είναι αυτό που διακρίνει τον άνθρωπο από το ζώο. Είναι αυτό, που ο άνθρωπος παράγει έξω και μέσα στην ανάγκη.

Ο Πολιτισμός δεν πρέπει να είναι για λίγους και εκλεκτούς. Πρέπει να είναι υπόθεση των πολλών, δεν μπορεί η πολιτιστική κληρονομιά και οι Τέχνες να αντιμετωπίζονται με όρους οικονομίας της αγοράς, με όρους κερδοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι πηγή γνώσης για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, τις ηθικές και αισθητικές τους αξίες, ανεκτίμητο εργαλείο κατανόησης του παρελθόντος ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σήμερα σε όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Μέχρι σήμερα αυτό που γίνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους πολιτικούς τους εκπρόσωπους τόσο στην Κεντρική Διοίκηση όσο και στην Τοπική Διοίκηση, είναι να αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό σαν πολυτέλεια, σαν εμπόρευμα, έχοντας πρώτα μειώσει και πετσοκόψει τη χρηματοδότηση και έχοντας απαξιώσει παντελώς δομές και υποδομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται σαν προϊόν, η πολιτιστική μας κληρονομιά σαν τουριστική ατραξιόν, σαν πεδίο απορρόφησης των όποιων κονδυλίων από ιδιωτικά συμφέροντα.

Η πολιτιστική κληρονομιά όσο και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και η διήθησή της μέσα στην κοινωνία είναι συστατικά στοιχεία της οντότητας του λαού μας, της πολιτιστικής του ταυτότητας, της ιστορικής του μνήμης, της ιστορικής και πολιτιστικής του εξέλιξης.

Είναι λάθος η χρησιμοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των πολιτιστικών δράσεων ως “καταναλωτικών προϊόντων”. Είναι μονοδιάστατη, αδόκιμη και επικίνδυνη τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με την τουριστική “ανάπτυξη”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάσταση στον τομέα των τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών αγαθών, έχει αρνητικές συνέπειες για τα ίδια τα πολιτιστικά μνημεία, για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για την ίδια τη σύγχρονη τέχνη και τους ανθρώπους της, για το σύνολο του λαού μας.

Η κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον απέναντι στην ιστορία, για το μέλλον αυτού του τόπου, να διαμορφώσει τους όρους ανάπτυξης μιας πολιτιστικής πολιτικής που θα έχει στόχο την άνθηση του Πολιτισμού, την ανάπτυξη των Τεχνών και την κάλυψη των πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας, των εργαζομένων, διαμορφώνοντας το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για αυτή την ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία, ανεμπόδιστη στην παραγωγή της, ανεμπόδιστη στη διακίνησή της, ανεμπόδιστη στην επαφή της με το λαό.

Γιατί πάνω απ΄ όλα, ο Πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγαπημένα μου παιδιά...

Γράφει η ΚΑΙΤΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Αγαπημένα μου παιδιά...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Γράφει η Δρ ΜΑΝΤΩ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Nottingham
Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου

Γράφει ο ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωλογία – Γεωχημεία - Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωχημεία
Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο

Γράφει η ΟΛΓΑ ΒΛΟΥΧΑΚΗ, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Διευθύντρια ΓΕΛ Άντισσας
Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»

Από τα 290 στα 2.100 τα Airbnb στη Λέσβο και χιλιάδες αφίξεις από την Τουρκία – Ο Άρης Λαζαρής περιγράφει τη νέα τουριστική δυναμική
«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διαχείριση αφθώδους πυρετού σε Κύπρο και Λέσβο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, Απόφοιτος Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ,κάτοικος Φίλιας
Διαχείριση αφθώδους πυρετού σε Κύπρο και Λέσβο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ασφυξία στη σχολική τάξη

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ασφυξία στη σχολική τάξη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν η Κοινωνική Ανθρωπολογία συναντά την ωμή πραγματικότητα του Σκαλοχωρίου

Kαι κάτι περί αλλοτρίωσης- Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ
Όταν η Κοινωνική Ανθρωπολογία συναντά την ωμή πραγματικότητα του Σκαλοχωρίου