× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αδιαφανείς διαδικασίες στην Οικονομική Επιτροπή

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ

Δημοσίευση 23/5/2019

Αδιαφανείς διαδικασίες στην Οικονομική Επιτροπή

Ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και με συναίσθηση της ευθύνης που μου δίνει αυτή η ιδιότητα νιώθω την ανάγκη και υποχρέωση να ενημερώσω τους κατοίκους της Λέσβου για μια αδιαφανή διαδικασία που ακολουθείται εδώ και καιρό στην Οικονομική Επιτροπή, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μου.

Εδώ και μερικούς μήνες έρχονται, στις  συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου - και σ’ αυτήν της 20ης Μαΐου -  πλήθος εισηγήσεων  για την πληρωμή απολογιστικών τιμολογίων, πολλών εκατομμυρίων συνολικά, για εργασίες καθαρισμού ρευμάτων, που ανατέθηκαν απευθείας, χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, σε εργολήπτες κατόχους των αναγκαίων μηχανημάτων, με το πρόσχημα ότι η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και γι’ αυτό «επιτρέπονται οι απευθείας αναθέσεις».

Στα τιμολόγια αυτά αναφέρονται τα μηχανήματα, οι ώρες και ημέρες που χρησιμοποιήθηκαν  καθώς και η αμοιβή τους που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 70 ευρώ την ώρα. Και αυτά κατά δήλωση του εργολήπτη.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκφράσαμε ήδη από την πρώτη παρόμοια εισήγηση την κατηγορηματική διαφωνία μας με αυτή την απόλυτα αδιαφανή διαδικασία. Το επιχείρημα ότι τις εισηγήσεις για την πληρωμή των τιμολογίων τις υπογράφουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν αίρει τις διαφωνίες μας αφού δεν μπορεί να υπάρξει καθημερινός έλεγχος για την ακρίβεια των στοιχείων των τιμολογίων που παρουσιάζουν  οι εργολήπτες.

Προτείναμε, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, να γίνονται ετήσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για συγκεκριμένες ευαίσθητες σε καιρικά φαινόμενα περιοχές ή για επείγουσες ανάγκες να καλούνται οι εργολήπτες και να κάνουν προσφορές με βάση ένα προκαθορισμένο προϋπολογισμό για τα ρέματα κάθε περιοχής.

Ένα άλλο στοιχείο που επιτείνει την επιφύλαξη-διαφωνία μας είναι ότι η πληρωμή του κάθε εργολήπτη γίνεται τμηματικά ώστε η κάθε μια να μην φθάνει τις 200,000 ευρώ, για  να μην περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο!!

Σημειώνουμε ακόμα ότι στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες (ΧΙΟ και ΣΑΜΟ) γινονται διαγωνισμοί για τέτοια έργα και επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, λόγω  μεγάλων εκπτώσεων που δίνουν οι εργολήπτες.

Ως ελάχιστη διασφάλιση για την ακρίβεια των στοιχείων των τιμολογίων, ζητήσαμε γραπτά και προφορικά να μας δοθούν οι μισθολογικές καταστάσεις του ΙΚΑ. Το αίτημα μας δεν ικανοποιήθηκε. Διερωτόμαστε γιατί;

Στρατής Κόρακας

Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Oι Αγονες Γραμμές ως Μοχλός Ανάπτυξης

της Χριστιάνας Καλογήρου*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όχι στην πολιτική… των τροπαρίων

Σκέψεις και προβληματισμοί πριν 21 χρόνια, για το «νίκας τοις βασιλεύσιν…» του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 17/9/2019

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ζητείται νηπιαγωγείο στη Μυτιλήνη, τα παιδάκια δεν χωρούν!

Η Καίτη Στρατάκη, διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφ’ όλης της ύλης στο «Ν» για τα κενά, τα σχολικά γεύματα και το νηπιαγωγείο Βαρειάς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σήμερα ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Μυτιλήνη είναι όμορφη. Δείτε το….

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Oμιλία του Συντονιστή Θεολόγων Β.Αιγαίου Νικολάου Ματθαίου για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκφωνήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο λαγός

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Εθνομάρτυς Αγιος Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οι προτεραιότητες για το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 12/9/2019

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας